Гимнастичката Денислава и пианистът Мартин с дует на малката Евровизия

13.11.2021 18:50 Владислава Вацова
Мартин Стоянов и Денислава Димитрова са дует от 4 години. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

България се завръща на детския конкурс след 5-годишна пауза

Седни, защото ще ти кажа новина, от която може да паднеш!

Този съвет чува по телефона 12-годишната Денислава Димитрова един следобед в 15,20 ч от вокалната си педагожка Елена Карабельова. Момичето уплашено си помислило, че е забравило за някоя репетиция. Само минути след това обаче получава една от най-хубавите новини в живота си - избрана е да представи България на детската Евровизия тази година заедно с дуетния си партньор Мартин Стоянов, след като страната ни отсъстваше от сцената на конкурса в продължение на 5 години.

Междувременно нейната дуетна половинка - 13-годишният Мартин, се прибрал след училище. И вместо майка му да го подкани да започне с домашните, му съобщила хубавата вест. Съвсем скоро двамата ще изпълнят на голямата сцена песента “Гласът на любовта”, която има английска и българска версия.

Денислава и Мартин са дуо от четири години. И двамата посещават студиото за поп-рок певци “Сарандев” при Младежки център - Добрич. Момчето пътува до там всеки ден, защото е родом от Варна.

Никой от семействата

им не се занимава с

музика

За да тръгнат по този артистичен път, двете деца трябва да благодарят на учителките си. Преподавателка забелязва таланта на Денислава още в предучилищната градина и казва на родителите ѝ за него. Без да губят време, те я записват при педагожката Елена Карабельова.

Дарбата на Мартин е разпозната от учителката му в детската градина. “Това дете трябва да се запише някъде”, съветва тя майка му. Той започва да пее в хор “Варненските момчета”, но там не му харесва. Няколко години прекарва и в “Сребърни звънчета”. “Осъзнах, че не използвам пълния си потенциал и накрая ме записаха при г-жа Карабельова”, казва момчето. За него не е проблем да пътува до Добрич, защото от конкурсите, на които се е явявал, знае, че учениците на педагожката винаги са отлично подготвени.

Карабельова събира децата в дует, защото преценява, че и двамата са много подготвени и целеустремени. “Работят като професионалисти”, казва тя.

Много било трудно на малките певци да опазят тайната, че ще представят страната ни на детската Евровизия. Споделили на приятелите си, че имат страхотна новина, но не трябва да им казват каква е. “Те не спираха да ни разпитват”, обяснява Денислава. “Постоянно чувах: “Кажи ми!”, допълва Мартин.

Още преди да започне

да пее, момичето

открива друга своя

страст - танците

В детската градина започва да учи балет в спортен клуб “Алексия”. Сега вече прави впечатляващи съчетания като част от ансамбъла по естетическа гимнастика на клуба. Няколко дни преди да запише песента за Евровизия с Мартин, дори се явява на конкурс в София. Тъй като за първа година е сформиран спортният ѝ ансамбъл, той се класира на шесто място. “Просто трябва да свикнете”, окуражаващо ѝ казва Мартин. А уменията на Денислава са наистина впечатляващи - няма елемент, който да не може да изпълни - салта, цигански колела и т.н. Дарбите на момичето не свършват дотук. Тя умее и да рисува, което често прави в свободното си време. Друго любимо занимание ѝ е да играе настолни игри със семейството си. Челно място в класацията държи класическото монополи.

Щом пееш, е хубаво и да свириш на някакъв музикален инструмент, казва Мартин. Затова и вече от три години ходи на уроци по пиано. Интерес проявява и към композирането.

Негова слабост са

книгите. Любими са

му тези за момчето

магьосник Хари

Потър

В останалото време гледа видеа в ютюб с малкия си брат и играе с кендама (вид игра с топче, която е вариация на жонглирането).

И на Денислава, и на Мартин им липсва присъствено да бъдат в училище заради контакта с приятелите. Всеки от двамата си има любими предмети. За Денислава това е българският език, а редом до него поставя и немския. “Аз харесвам предметите, които не са ѝ толкова любими”, с усмивка допълва Мартин. А това са историята и географията.

Сега двамата са в трескава подготовка за големия песенен конкурс, репетират всеки ден. “Правим и почивка, защото е важно гласът да се пази”, казва момчето.

“Една събота

буквално трябваше

да репетираме 3-4

часа,

в почивния ден имаме най-много време. В края децата едва бяха на краката си. Наистина е уморително. Освен това детският глас трябва да се щади, не бива да се издевателства над него”, обяснява Карабельова.

Песента, с която ще представят страната ни, се казва “Гласът на любовта” и бе записана в студио във вторник следобед. Представят я днес по БНТ. По време на записа плътно до децата е Виктория Георгиева, която представи България на голямата Евровизия тази година. Тя най-често съветва Мартин и Денислава да не се притесняват, а да бъдат естествени.

“Първоначално, когато чух песента, не бях свикнал с този стил и никак не ми хареса, но когато я слушах няколко пъти, не можах да я извадя от главата си”, казва Мартин.

Заедно с Денислава ще я изпеят на живо на сцената на Евровизия на 19 декември в Париж. И на двамата им е мечта да посетят града на любовта. “Особено искам да се кача на Айфеловата кула!”, казва момчето. “Да, най-високо, където е върхът”, развълнувано допълва момичето.

Детската Евровизия тази година е под мотото “Представи си”. В нея ще се включат 19 страни. Конкурсът ще бъде излъчван на живо по БНТ на 19 декември от 17 ч. Цял свят ще може да гласува онлайн за своя фаворит. И тъй като правилата за детския конкурс са по-различни в сравнение с голямата Евровизия, българските зрители и от страната ни ще могат да подкрепят Денислава и Мартин.

Песента е комбинация от музика, харакатерна за “Дисни”, и балкански ритми

Песента “Гласът на любовта”, която ще изпълнят Денислава и Мартин, е създадена през лятото в Приморско от македонците Васил Гарванлиев, който представи страната си на Евровизия тази година в Ротердам, Давор Йордановски, един от авторите на парчето, с което певецът се яви на конкурса, както и Весна Малионова. Тримата работят заедно по време на Eurovision song writing camp (Европейски лагер за писане на песни), организиран от Геновева Христова. Тя е управляващ директор на “Лигна студиос”, които с БНТ в публично-частно партньорство продуцират българското участие. Така създават английския текст на “Гласът на любовта”. Българската му версия е поверена на Стан Стефанов.

Идеята на македонците е парчето да се превърне в мост от любов, за да “обедини целия свят”, казва Давор Йордановски. “Живеем в особено време, в което постоянно носим маски. Трудно е за младите поколения, по-скоро е жалко за тях, защото прекарват времето си пред телевизора, в ютюб, държейки таблет в ръце... С онлайн обучението децата са още по-склонни да стоят пред компютъра. Няма активности като футбол, тенис, баскетбол. Песента е позитивна заръка, с която да изпратим пандемията да си ходи по-бързо!”, със смях допълва Йордановски.

“Гласът на любовта” представлява комбинация от музиката, характерна за приказните филми на “Дисни”, и балкански ритми. “Искахме да покажем откъде идваме”, обяснява Йордановски. В началото аранжиментът бил в доста класически стил с оркестър, цигулки и пиано. Впоследствие добавили по-модерен ритъм, за да е по-близо до детските интереси.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>