Кремен Георгиев: Европа и България се нуждаят от повече енергийна независимост

12.11.2021 16:40 Самуил Огнянов
Кремен Георгиев

В топ 10 на замърсителите на Балканите няма нито една българска централа.

Водехме Турция с половин век в ядрената енергетика, а скоро ще им дишаме праха, казва председателят на Асоциацията на топлинните дружества в България

- Къде са корените на тази енергийна криза, която завладя Европа някак неочаквано?

- Първо искам да уточня, че давам това интервю, в качеството си само на експерт и човек с опит в енергетиката и не ангажирам с моето мнение членовете на асоциацията, която представлявам. Много от решенията за бъдещето на европейската енергетика се вземат по прекалено политически, а не по икономически и прагматични съображения, а това понякога е нож с две остриета.

Самият Зелен пакт е политически акт, който обаче води до икономически последствия, които поне на този етап не винаги ще са положителни, когато говорим за цени. Тази Зелена сделка си има своята цена. Ето и пример - когато кажеш на всички стопански субекти на континента, че скоро никой няма да работи на въглища, спират да се търсят нови находища, спират инвестициите в тяхното разбработване, добивът намалява и после изведнъж, когато ситуацията стана „Няма газ, дайте въглища“, се оказа, че вече няма и въглища и техните цени също литнаха нагоре. Въглищата не стоят на някой рафт. Те трябва да се изкопаят, транспортират, обогатяват, за това е нужно време. От цялата история спечелиха основно страни, които не са в ЕС и копаят въглища на воля.

Друг пример - когато нарочно правиш чрез различни инструменти така, че цените на въглеродните емисии да растат неимоверно, това води и до ръст на цените на добиваната енергия.

- Нали това се прави, защото въглищата действително замърсяват и ЕС иска да ги превърне в нерентабилни за използване съвсем умишлено?

- Нека да уточня, че плащаме въглеродни емисии и за природния газ и те никак не са малки. Иначе да, въглищата замърсяват. Но ми се иска да има по-справедлив подход. Разходете се из Одринска Тракия и вижте какви могъщи турски тецове на въглища работят там. В момента в нашата южна съседка работят подобни 28 огромни централи и има проекти за изграждането на още 40. До 2019-а там не бяха покривани дори най-елементари екологични изисквания.

Тогава защо всички говорят за замърсяването от централите в нашия Маришки басейн, и никой не обелва и дума за тези в Турция? Нима у нас не навлизат въздушни маси от Турция, нима не замърсяват. Не съм чул някой от нашите зелени да протестира срещу турските централи, да напишат писмо до някого, да поискат да се закрият. Това е много интригуващ факт. Турците ги разбирам, те си бранят енергетиката, не разбирам някои от българските зелени ективисти.

В Сърбия също има огромни въглищни комплекси, носещи името на Никола Тесла, които работят необезпокоявано. Всъщност най-замърсяващият тец на Балканите е в Битоля, в братска Северна Македония. Разстоянието от София до Битоля е само 248 километра. Къде са нашите зелени, да кажат „Ей, братя македонци, какво правите?“ Защо говорят за Бобов дол, а не говорят за Битоля. И това при условие, че централите в България са несравними по параметри с тези в изброените балкански страни.

Нашите, дори най-големите като държавните „Марици“, до тях са като джуджета до великани. Между другото заради подобни негативни кампании, които ние сами подехме, навремето бяха затворени четири реактора в АЕЦ "Козлодуй". Една централа, която винаги е била еталон за безопасност. Символ на това, че България е овладяла ядрената технология.

Дали цената на тока щеше да е същата, ако в момента вместо два, работеха шест реактора. Не мисля. Между другото Турция почти вече построи един мощен АЕЦ „Аккую“, първият реактор трябва да заработи през 2023 г., а преди дни и обяви намерение да строи още две атомни централи. Иска ми се да видя как някой ще ги накара някога да си затворят реакторите. Ние сме имали ядрена мощност 49 години преди да заработят турските, половин век предимство, а сега ще им дишаме праха и още се колебаем между Белене и Козлодуй и дали въобще ще се строи нещо.

- Изглеждате пристрастен...

- Ами пристрастен съм, понеже съм българин и съм посветил не малка част от живота си на българската енергетика. Не знам защо, вероятно такава е нашата народопсихология, но ние все гледаме да се самобичуваме и изпитваме някакъв почти мазохизъм да изкараме нашата енергетика най -мръсната в света. Не е така. В десетката на най-замърсяващите централи на Балканите и Източна Европа няма нито един български тец. Нито един.

Но да оставим кюмюру, както му викаше баба ми, на мира. Доста дълго време в Европа официално се говореше и за тотален отказ от атомната енергетика и природния газ, добре, че покрай сегашната криза, тези настроения вече отминават защото на перки и слънце, няма как да свети, работи и да се топли цяла Европа. За да работи най-големият износител на машини в света-германската индустрия, на нея и трябва енергия. Тя трябва да дойде от някъде.

- А кризата с природния газ?

- Случката с природния газ от тази година също е показателна. Заради чисто геополитически интереси и най-вече заради прословутия спор за Северен поток 2 европейските хранилища се оказаха празни и изведнъж се оказа,че условно казано „руският“ газ не може да бъде заменен бързо с втечнен такъв от САЩ или Катар, защото техните компаниии предпочетоха да го доставят на азиатските пазари срещу далеч по-високи печалби. И никой не може да им се сърди за това. Това са пазарни субекти, които търсят печалба, а не си задават въпроса, какво ще правят европейците. Руснаците също си гледат интереса, изчакаха кризата да се задълбочи, цените да ударят небесата, и накрая великодушно се появиха в ролята на спасител. За щастие цените тръгнаха надолу и започнаха да се стабилизират около по-приемливи нива.

- И все пак нали зелената сделка е за добро, никой не отрича, че ЕС е най-доброто място за живеене.

- ЕС безспорно е цивилизационният лидер на целия свят, европейските ценности са важно нещо, но ако искаме Европа да остане водач, тя трябва да не бъде толкова зависима от външни фактори. И тук не говоря само за енергетиката, моя слабост и специалност, а и за другите сфери. Почти във всичко, което ползваме, от телефона до автомобила, от печката до всяко хапче в аптеката има нещо произведено в Азия или в Китай. А пандемията ясно показва, че да си прекалено зависим не е добре. По едно време даже маските не можеше да си осигури добрата стара Европа, която навремето е водила света напред. Като човек със солиден житейски и бизнес опит ми се иска европесйката икономика да е по - независима и самодостатъчна.

- Как в тези условия, в които ние сме член на ЕС, ползваме се от еврофондовете и неговите блага, да защитаваме националните си интереси, които понякога не са в унисон с всички европейски зелени политики?

- Ще ви дам пример с една настина великопна и уредена страна като Норвегия, тя построи за себе си перфектна зелена енергетика, бори се с климатични промени, а същевременно е един от най-големите износители на петрол и природен газ в света. Как точно се бориш за климата по света, нали твоят петрол и газ се изгарят някъде? Искам да кажа, че всяка държава защитава своите национални интереси.

Норвегия е построила благоденствието на своето общество благодарение на въглеродните горива и не мисля, че ще го жертва заради екологичното благоденствие на останалия свят. Да не говорим пък за позицията на Полша, която брани въглищата си като опълченците на Шипка.

В световен мащаб така правят и САЩ, Китай и Австралия. По този начин трябва да действа и България.С поглед обърнат към нашите национални интереси. Можем ли да намерим работа за 140 хиляди души, ако закрием бързо всичко свързано с въглищата? Какво става например с топлофикациите на въглища, от къде ще идва топлото например за перничани и русенци, ако тамошните централи прекратят дейност? Дали ако се топлят на ток ,това ще е по евтино за хората? От сега Ви казвам няма. Дори и при сегашните все още по-ниски цени на елекроенергията за потребителите,ако си на ток ще плащаш два пъти повече.

- Как се справя България със ситуацията?

- Мисля, че последните решения на КЕВР за цената на природния газ са добри. Трябва да сме благодарни на хората, които навремето са построили хранилището в Чирен, това е голямо предимство за нашата икономика в период на трудности при доставките или ценови шокове. През 2009 година пак Чирен ни спаси.

Иначе една част от българския бизнес трябва да реши в крайна сметка, какво иска - свободен пазар или силна държавна намеса в икономиката. Например всички искаха либерализация на пазара на електроенегия, а когато либерализацията се случи и изведнъж доведе до скок на цените, пак всички изведнъж поискаха държавата да се намеси с доста непазарни подходи.

Свободният пазар не всякога води до по-ниски цени,особено когато страната вече е част от един общ енергиен пазар и глобален свят.Това би трябвало да е ясно на всеки предприемач. Свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали са закрепени като основни права в ЕС. Нещо повече, те са регламентирани директно в Договора от Маастрихт, който създава Съюзът през 1993 година и са определени като основни свободи. Всеки, който Ви каже, че може да се спре износът на ток, вносът на еди какво си, или пък да се ограничава свободният пазар, просто е популист и не познава дори повърхностно основния документ на ЕС.

Разбира се, в периоди на криза е нужна държавна намеса, особено когато е необходимо да се защитят правата не само на бизнеса, но и на потребителите.

Други от От страната и света

“Внимание, внимание, опасност от химическа атака” - звучеше с гласа на Васил Стойчев

Най-разпознаваемият глас е този, който може да те накара да му повярваш, казва Милен Димов, Brambar Studio Добрите реклами разказват истории, сигурен е той Милен Димов и съпругата му Мила Димова са

Ученици проведоха в Добрич наказателен процес за открадната банкова карта

Представяне на симулативен съдебен процес, срещи с магистрати и съдебни служители, запознаване с работата на съдебната охрана - това бяха проявите, които Окръжният съд в Добрич предложи на

Внукът на Алла Пугачова рестартира кариерата си в САЩ

Внукът на Алла Пугачова –  Никита Пресняков, е сред известните млади певци на Русия. Завършилият образованието си в САЩ наследник на видна артистична фамилия се опитва да изгради кариера извън

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

В политиката банкрутът може да настъпи светкавично и снощи г-н Васил Терзиев направи показно. След два дни мълчание за сключения консултантски договор между общината и съпругата на Андрей Цеков от ПП

Градушката у нас уби бебе на рядка птица

Градушките от последните дни са убили новоизлюпеното бебе на двойка черни лешояди в Котленската планина, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна. Карталчето е било само на 5 дни в гнездото

>