Линейка и робот за дезинфекция помагат на МБАЛ "Свети Пантeлеймон" срещу COVID (Снимки)

10.11.2021 16:50 24 часа Пловдив онлайн
Управителят на МБАЛ "Свети Пантелеймон" д-р Константин Сапунджиев, кметът на Пловдив Здравко Димитров и шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калин Калинов разглеждат робота за дезенфекция.
Новата линейка

Линейка и робот, който дезинфекцира помещенията помагат на медиците от МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в борбата срещу COVID. Автомобилът за спешни случаи е дарение от община Пловдив след решение на общинския съвет и се използва за транспорт на пациенти.

„За две години реанимирахме общинското здравеопазване. С 35% се увеличи финансовият резултат на дружествата спрямо 2019 г. и 98% в сравнение с  2018 г", заяви кметът Здравко Димитров.

Той добави, че сериозно намаляват и загубите в общинското здравеопазване, като през 2020 г. са пет пъти по-ниски в сравнение с предходната година и по-конкретно през 2020г . – 86 000 лева, докато през 2019 са били 513 000 лева.  МБАЛ „Свети Пантелеймон“ отчита 217 000 лева печалба за 2020 година.

„За съжаление COVID-отделението на болницата е почти пълно, медицинските екипи са изморени, но продължават да работят“, заяви директорът д-р Константин Сапунджиев и допълни, че разходите на лечебното заведение са се увеличили в пъти, не достигат санитари и медицински сестри, но лекарите успяват да се справят. Той заяви, че сегашната четвърта вълна се характеризира със закъсняло идване на пациентите, като при някои 7-8 дни се оказват фатални, затова единственият изход е ваксинацията.

МБАЛ „Свети Пантелеймон“ е втората общинска болница в Пловдив след МБАЛ "Свети Мина", която получава робот, който вече дезинфекцира помещенията и се управлява дистанционно. Машината унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност от над 99.9999% и има капацитет да обработва  автоматично помещения от 2 до 2, 000 кв. м. в рамките на 5 до 150 минути.

Новата технология работи в стотици болници по света и е производство на датска компания, дарение от Европейската комисия.

Технологията подпомага работата на лекарите и медицинския персонал, като позволява да се дезинфекцират помещения, които са замърсени или заразени с различни патогени. Начинът на почистване не излага на риск медицинския персонал. Роботът дезинфекцира самостоятелно, хората са извън помещението и при отразено движение (случайно влизане в стаята), той спира веднага.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>