Сертификат за антитела, ако са над 150, ще важи 90 дни (Обзор)

09.11.2021 21:30 Йоана Русева
Така ще изглеждат новите сертификати, показаха от “Информационно обслужване”. СНИМКА: БНТ

Маркер ще са IgG антителата с акцент към вируснеутрализиращите, обясниха експертите

Преболедувалите COVID и изкаралите вируса безсимптомно ще могат да си вадят сертификати за антитела от 11 ноември. Тези удостоверения ще имат същата сила като зелените сертификати, но ще са с валидност само 3 месеца.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров във вторник, след като предната вечер експертните съвети по вирусология, имунология и клинична лаборатория излязоха с положителни становища.

“Проведохме много обсъждания и експертни разговори. Имаме решение да се въведат тези сертификати от четвъртък, с изискване за извършване на лабораторно изследване и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек ще може да получи сертификат, валиден 90 дни”, обясни той.

Сертификат ще се издава при антитела 150 бала на милилитър, каза проф. Радка Аргирова от експертния съвет по вирусология. Ще се търсят и измерват само IgG антитела, с акцент към отчитането на вируснеутрализиращите антитела.

“Целта на този сертификат е да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, т.е. не просто преболедували, а които са и преболедували, и протектирани. За да се осъществи това, е нужно да се въведат методи и да се кажат стойностите, над които този сертификат ще важи”, допълни тя.

Документът е както за хора, които са

прекарали

безсимптомно

заболяването,

така и за тези,

които са си

купили от

аптеката

антигенен тест,

който е

позитивирал,

и са си останали вкъщи, без да ходят до лаборатория или болница. В обхвата попадат и тези, които по-късно са постъпили в болница, но нямат верификация с PCR и антигенен тест, каза още Аргирова.

“Така косвено ще получим информация колко хора действително са се срещали с вируса, защото за безсимптомните изобщо няма информация”, допълни тя.

Всеки резултат от тест за IgG антитела ще се умножава с определен коефициент, одобрен от СЗО, като той е различен за различните фирми производители, но служи за преобразуване на абсорбционните единици, с които се отчитат някои от тях, в бало единици. Целта е да се постигне максимално уеднаквяване на резултатите при всички, като крайният трябва да е над 150 бала на милилитър, за да се признава, че човек има защита.

“Това е така, защото има правопропорционална зависисмост между тази стойност и действително защитата и инхибицията на вируса по-нататък”, обясни проф. Аргирова.

Минималният праг пък е определен като резултат, отговарящ на 10 пъти над референтната стойност за положителен резултат от подобен тест, обясни проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по вирусология.

“За изследването може да се използва богат набор от методи, нямаме фиксирани конкретни тестове - могат да са флуоресцентни, ензимни, флуоресцентно-ензимни, но трябва да са със CЕ марка, да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани”, обясни още тя.

IgG антителата

са най-дълго

живеещите и

задържащи се

като имунен

отговор,

затова и те ще са определящият фактор, разясни Христова.

Удостоверенията на хората с антитела ще се издават от Националната здравноинформационна система, но за целта лабораторията, в която ще се прави изследването, трябва да е достатъчно добре интегрирана, за да може да изпрати резултати към системата. Оттам тя ще издаде удостоверението и ще върне до лабораторията национален референтен номер, с който лицето да изтегли документа си от системата. Той ще може да се издаде и от самата лаборатория, обясни Иво Стойчев от “Информационно обслужване”.

Той показа и образец на документа, който ще изглежда по подобен начин на този за преболедуване, доказано с антигенен тест.

Удостоверението за хората с антитела, както и това за преболедувалите, доказали заболяването си с антигенен тест, са валидни само на територията на страната.

Въпреки че решението на здравното министерство бе взето след становища на експертните съвети по вирусология, имунология и клинична лаборатория, главният координатор на експертния съвет по алергология акад. Богдан Петрунов заяви, че издаването на документ за антитела не е редно.

“Първо, защото никъде в света няма такова нещо и второ, защото

не може да има

конкретна мярка

кой е този

предпазен титър

количество

антитела, който

да ни предпази

и да каже, че човек е безопасен”, коментира той пред “24 часа”

Той уточни, че всичко зависи от индивидуалната реактивност на организма, т.е. ако за един човек титър от 100 единци антитела може да го предпазва много, то на друг може да са му необходими 500 единици, обясни алергологът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>