ТЕСТ: Умеете ли да разпознавате у себе си признаците на депресия?

09.11.2021 03:00 Владислава Вацова
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

1. Как си представяте бъдещето си след 10 години?

а) Знам, че ще съм успешен човек със семейство, който е изпълнил поне част от мечтите си и има дузина нови цели за постигане.

б) Надявам се да бъда по-щастлив/а от момента, може би с нова работа или голямо семейство.

в) Мисля си, че нищо в живота ми няма да се е променило кой знае колко, най-много този застой да ме превърне в нещастен човек.

2. Имате ли желание да се запишете на курс, който да подобри квалификацията ви, или в университет, за да следвате нещо ново и да надградите знанията си?

а) Да, винаги съм се стремял/а да уча и да подобрявам уменията си.

б) Склонен/а съм да разглеждам различни курсове, но рядко някой ми допада толкова, че да се запиша на него.

в) Не, не смятам, че тези неща ще доведат до реален резултат, който да окаже положителен ефект върху бъдещето ми.

3. Срещате човек за първи път. Той е бъбрив и ви разказва доста неща за себе си. Ще запомните ли повечето от тях, или малко след като разговорът приключи, ще ги забравите?

а) Обикновено запомням бързо и лесно детайлите в подобен разговор, стига нещо странично да не привлича вниманието ми.

б) Ще запомня повечето неща, които събеседникът ми казва, но само ако положа достатъчно усилия, за да съм съсредоточен/а.

в) Рядко, в повечето случаи слушам невнимателно. Не смятам, че нечии истории ще ми послужат в бъдеще.

4. Случва ли се да се събуждате с болки в тялото, без да има физическо обяснение за тях?

а) Много рядко ми се е случвало, само когато предишния ден съм се натоварил/а много на работа.

б) Случва се понякога, в тези случаи не ми се става от леглото.

в) Да, често едва се раздвижвам сутрин и се чувствам отпаднал/а и уморен/а въпреки съня.

5. В скоро време забелязали ли сте да сте сваляли или качвали драстично килограми?

а) Не, от доста време теглото ми е сравнително еднакво.

б) Има промяна в теглото ми, но не бих казал/а, че е драстична.

в) Да, качих/свалих повече килограми, отколкото ми се искаше.

6. Случвало ли се е да сте в компания с приятели и вместо да се включите в разговора с тях, да предпочетете да останете мълчалив слушател?

а) Не, разговорът с приятели е именно за да си разкажем някоя забавна история или да се оплачем от проблемите си.

б) Има такива моменти, но редки. Просто не ми се навлиза в темата на разговор и предпочитам да оставя мислите си за себе си.

в) Да, просто често си мисля, че думите ми нямат значение за приятелите ми, а всеки от тях иска да сподели своите проблеми, затова просто мога да ги изслушам.

7. Приятелите ви казвали ли са ви, че в началото сте били емоционално дистанциран/а и им е коствало време и усилия, за да ви опознаят истински?

а) Много рядко. Обикновено, запознавайки се с някого, ми трябва много малко време, за да подминем повърхностните теми за разговор и да започнем да се опознаваме.

б) Има хора, които са ми го казвали, но това зависи от моментното ми настроение. Понякога не съм особено разговорлив/а.

в) Да, често ми казват, че сякаш е имало стена между мен и тях, която са успели с усилия да съборят.

8. Обикновено разказвате ли на другите за проблемите си, или предпочитате да ги таите в себе си?

а) Разказвам какво ми се случва. Често околните ми дават добри съвети за това какво мога да направя.

б) Понякога, но има и моменти, в които не желая да споделям за това, което ми се случва.

в) Не обичам да споделям за неуспехите си. В повечето случаи слагам фалшива усмивка на лицето си и се преструвам, че всичко в живота ми тече по мед и масло.

9. Имали ли сте желанието да бъдете невидими за околните, т.е. да не ви заговарят, да не ви разпитват за деня ви и т.н.?

а) Не, в повечето случаи нямам търпение да разговарям с околните за каквото и да е.

б) Имало е такива моменти, но са били редки и бързо са минавали.

в) Да, понякога се чувствам така и искам просто да свърша задачите си и да се прибера у дома.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие сте човек, който винаги гледа напред, затова просто нямате време да изпаднете в депресия. Прекалено сте заети в бъдещите си начинания, защото ги правите с желание и мотивация. Усетите ли, че изпадате в рутина, вземате нужните мерки. Затова и бихте разпознали у себе си признаците на депресия. Околните също биха го направили. Обичате да споделяте с тях какво ви се случва и какво ви притеснява. Вие също сте склонни да ги изслушвате и да давате съвет. Не губете настроението си и желанието за комуникация.

Най-много отговори “б”

Вие отчасти умеете да разпознавате признаците на депресия у себе си, но някои от тях приемате за нормална част от всекидневието. Отделете малко време за себе си и помислете какво ви прави щастливи и къде искате да бъдете след една, две или пет години. Направете си план как да го постигнете и просто го следвайте. Всеки път, когато някоя трудност е на път да ви спре, визуализирайте в съзнанието си крайната си цел. Нека тя ви мотивира. Не на последно място, опитайте се да споделяте повече с околните, не само с близките си хора. По този начин ще изградите по-дълбоки взаимоотношения.

Най-много отговори “в”

Вие не умеете да разпознавате признаците на депресия, защото ги приемате за нещо нормално. Вероятно сте затворен човек, който не обича да споделя особено много с близките си хора. Не осъзнавате обаче, че така се самоизолирате. Наблегнете на комуникацията. Едва ли ваш роднина ще ви съди за някое от взетите от вас решениа или ще се зарадва на проблемите ви. Започнете да споделяте първо с тях, за да се отпуснете. Показвайте истинските си емоции, а не ги крийте зад фалшива усмивка.

Как да овладеете стреса

1. Бъдете активни

Всяка форма на физическо натоварване може да облекчи стреса. Не е нужно да сте атлет, за да отделите 10-15 минути на ден за лесни упражнения. Спортът, колкото и да не е натоварващ, променя посоката на мислите ви - вече в главата ви няма да се върти колко проблеми имате, а как да издържите на физическото натоварване по-дълго. Замислете се дали не е добра идея да започнете деня с джогинг, градинарство, каране на колело, плуване или др.

2. Осигурете си достатъчно сън

Стресът от всекидневието може да повлияе на съня ви. А именно чрез него тялото и умът ви могат да възстановят силите си. За да позволите това да се случи, преди да легнете в леглото си, послушайте малко успокояваща музика, не се взирайте в екрана на телефона или телевизора и не стойте прекалено до късно, защото това е гаранция, че и следващата нощ ще будувате.

3. Не се изолирайте от околните

Каквото и да става с вас, не се опитвайте да се изолирате от околните. Колкото повече говорите с тях, толкова по-малко стрес ще усещате.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>