Студенти пълнят кръчмите в Пловдив за 8 декември, забравиха Пампорово

08.11.2021 19:00 Радосвета Бочукова
Студентите ще се веселят по кръчмите, а не по курортите тази година. Снимки: Фейсбук

- Няма го вече Великото преселение към курортите, отчаяни са мениджъри на комплекси

- Ще се веселим, докато сме млади, категорични са бъдещи висшисти

Месец преди 8 декември пловдивски студенти вече масово са направили резервации, но за кръчми и клубове в града, а не както беше преди години – за курортите. Единствено към Банско има по-голям интерес.

"Пандемия – не пандемия, ще се отдадем на веселби, веднъж се живее", казват първокурсници от специалността „Право“ в Пловдивския университет. Те са сформирали група от 12 души и вече са запазили места в ресторант, а след това ще продължат в нощен бар.

"Да се веселим, докато сме млади", се пее в химна на академичната младеж и бъдещите висшисти се придържат към този принцип.
Допреди пандемията по 8 декември в страната наставаше Велико преселение на народите и курортите се препълваха. Вирусът обаче промени и това.
„Мечтая  да се върнем 3 години назад, когато по 8 декември Пампорово се пукаше по шевовете, правеха се партита за 3 хиляди души и всички пееха, танцуваха и се прегръщаха. Сега дори не ми се говори по темата, защото ситуацията  е много тревожна и крайно нестабилна, заяви за "24 часа" изпълнителният директор на родопския зимен курорт Мариян Беляков.

От търговския отдел на комплекса твърдят, че има отделни запитвания и нищо повече. „За момента нямаме гарантирани и предплатени резервации и смятаме, че всичко ще се случи в последния момент“, каза Татяна Маринова от маркетинговия екип.

В курорта са планирали отстъпка от 25%, но очакват малки групи, отделни курсове или компании, които ще си организират купона самостоятелно. Затова по хотелите няма планирана специална музикална програма, а и здравните мерки не позволяват масови струпвания на хора на едно място. Иначе цената на нощувката със закуска с отстъпката  се движи около 200-230 лева. В търговския отдел обаче са скептични, че ще напълнят и 5 процента от 8-те хиляди легла.

Слаб интерес към резервации за студентския празник има в хотелите и къщите за гости и в Девин. „Младежите нямат интерес към три- и четиризвездните хотели, а и ние нямаме практика да правим специални оферти за празника“, заявява Венцислав Чолаков, управител на четиризвезден СПА хотел в града. Според него студентите не са от най-добрите клиенти, защото в предишните години не са имали случай да посрещнат празнуваща компания, които да не остави след себе си нещо потрошено.
„Само вазите, които са във фоайето, са по 800 лева едната, така че ние предпочитаме семейства като гости“, казва Чолаков. Но се оплаква, че откакто е започнала пандемията, запълват не повече от 2-3 процента от легловата база.

Няма резервации и в къщите за гости и малките семейни хотели в родопския град, където нощувките варират средно между 36 и 50 лева.
„Слабо е питането. Хората съвсем се объркаха с тия зелени сертификати и заповеди на здравния министър и се обаждат да питат какво всъщност е нужно, за да бъдат настанени“, тревожи се Никола Козарев, собственик на малък семеен хотел.
В Девин има 30-ина хотела и къщи за гости, хората от бранша непрекъснато обменят информация помежду си и за момента нито един не се е похвалил, че има сигурна и предплатена резервация за студентския празник, допълва Козарев.

Във винения комплекс в Старосел също няма особено раздвижване преди 8 декември. „Младежите не са ни таргет група. Покрай студентския празник при нас идват епизодично влюбени двойки, които искат да се усамотят и предпочитат да са в уединение пред големите купони с колегите“, обяснява Виделин Писков от маркетинговия отдел.

В спа курорта Хисаря в повечето хотели биха се зарадвали на някоя и друга младежка компания. Засега обаче твърди резервации няма, има само запитвания, казва Марияна Бадова от хотел „Хисар“.
От Туристическия център в града обясняват, че напоследък доста често дават контакти на къщи за гости и малки хотели, но нямат обратна информация дали има вече предплащане и резервации.

„Откакто е почнала ковид пандемията, сякаш младежите все по-рядко излизат извън Пловдив. Предпочитат да си организират купона в някое заведение в града или си правят домашни събирания“, сочат наблюденията на зам.-ректора на Техническия университет – Пловдив, доц. Никола Шакев.
В част от пловдивските заведения, в които все още има места, не планират специален куверт за празника, а просто да въведат вход заради музикалната програма.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>