Десетки дариха отпуска си на готвачката Сабрина, за да гледа болния си син

07.11.2021 11:25 Виолина Христова, Рим
Майката със сина си Браян
Браян в инвалидна количка с шампиона по мотоциклетизъм Валентино Роси

Закон в Сан Марино позволява да отстъпиш почивни дни на колеги, за да се грижат за нуждаещи се роднини

Вече 3 г. готвачката Сабрина Гуера е в платен отпуск, за да се грижи за 26-годишния си син Браян Токачели, останал парализиран след инцидент.

51-годишната жена от Сан Марино има възможност да не работи толкова дълго благодарение на благотворителната акция на съгражданите си. Както разказва вестник “Ил Ресто дел Карлино”, 50-ина от тях са подарили на Сабрина дни от собствения си платен отпуск, за да помага на пострадалия си син.

В разположената близо до Адриатическото крайбрежие малка република това е напълно възможно. Специален указ от 1 февруари 2018 г. постановява, че гражданите ѝ могат да се възползват от т.нар. солидарен отпуск. Това значи, че всички служители на обществени или частни фирми могат да подаряват неизползваните дни от отпуска си на колеги от собствената си компания или трудова сфера, за да се грижат за близките си, които имат нужда от помощ. В Сан Марино този указ на практика допълва подобен закон от 2013 г., свързан с правото на платен отпуск за гледането на хора с тежка инвалидност.

“Не мога дори

да изразя с думи

това, което

чувствам

Това е твърде голям подарък и не успявам да благодаря на всички онези хора, които през тези 3 г. ми позволиха да стоя близо до сина си 24 часа в денонощието”, казва Сабрина пред “Ил Ресто дел Карлино”.

За нея всичко започва на 1 май 2018 г., или ден преди синът ѝ да навърши 23 г. Браян, който е запален по мотокроса, тренира на пистата “Балдасерона” в Сан Марино. При един скок обаче моторът изгасва и водачът му пада. Той е тежко ранен, има фрактури на два прешлена и остава напълно неподвижен от гърдите надолу.

Не може да

движи повече

нито ръцете,

нито краката си

Мърда единствено главата си. Престоява 10 месеца в рехабилитационен център в Монтекатоне, до Имола. Благодарение на терапия и на специфични програми, инсталирани на компютър, Браян се научава да движи мишката му с главата си. Това прави с помощта на бастун. Така започва да използва и телефона си.

Необходимо е обаче някой да се грижи за младия мъж 24 часа в денонощието. Майка му Сабрина, която е готвачка в началното училище на Сан Марино, е плътно до него. В началото тя гледа Браян, вземайки неплатен отпуск за 7 месеца. После обаче за нея идва глътка въздух заради жеста на две учителки от нейното училище.

Те се пенсионират и решават да подарят на готвачката по 13 дни от неизползваните си отпуски.

Когато дните свършат, Сабрина споделя проблема си със своята колежка Кристина по време на вечеря. Приятелката ѝ се амбицира да помогне и прочита какво точно предвиждат законите в тази сфера. 

След това публикува във фейсбук историята на Сабрина. Десетки жители на Сан Марино се отзовават на апела веднага - пишат или се обаждат на майката на пострадалото момче, заявявайки готовност да ѝ дарят от отпуска си. Някои дават по ден, други дори по 30 дни от неизползваната си почивка. Така от 1 януари 2019 г. готвачката акумулира отпуск от 3 г., които ще свършат на 1 януари 2022 г.

След изтичането на този период законодателството на Сан Марино позволява на жената да ползва двугодишен платен отпуск на стойност 80 на сто от заплатата й.

А синът й Браян успява дори да си намери работа с помощта на усвоените от него техники за използването на компютър и телефон.

От месец е в

секретарския

офис на

Туристическата

служба на

Сан Марино

Всеки ден до работното му място то води човек от персонала зa помощ по домовете. За грижите по младия мъж помагат и неговите приятели.

Сабрина също иска да се върне един ден на работа и към ежедневието си преди инцидента, преобърнал живота ѝ. Тя още помни трогателните жестове на хората, които са ѝ помогнали. Като например 20-те дни отпуск, който ѝ подарява болният от тумор съпруг на нейна приятелка, който по-късно умира.

Директорът на училището на Сабрина също ѝ прави жест с 27 дни от отпуска си малко преди да се пенсионира. Жената цени изключително високо и единия ден отпуск, дарен ѝ от лекар, борещ се против пандемията от COVID-19. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>