Карадайъ - момчето с най-много счупени прозорци, което влезе в историята на ДПС

06.11.2021 19:06 Румина Димитрова
Кандидат президентската двойка Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова се снимат с младежи от движението на конференция на партията. СНИМКИ: АРХИВ
Карадайъ първи се хвърля да обезоръжи Енимехмедов
Депесари ритат студента, заплашил с газов пистолет почетния председател на движението Ахмед Доган.
Искра Михайлова
Михайлова прегръща Делян Пеевски след пресконференция, която дават на евровота през 2014 г.

Лидерът на ДПС прие без излишен патос номинацията за президент, а с посланията “Заедно” и “Европа” с шанс да завърши състезанието сред “тримата големи”

През 1991 г. двадесет и една годишно момче със скъсани джинси и дълга коса влиза в централата на ДПС в София. Тогава още никой не знае, че 30 г. по-късно то ще бъде неин лидер и първи в историята на движението кандидат за президент.

Мустафа Карадайъ е в редиците на ДПС от учредяването на движението, но името му стана известно за всички едва през януари 2013 г. Тогава, на 8-ия конгрес на партията,

той е първият, който се хвърля да обезвреди студента Октай Енимехмедов,

насочил газов пистолет срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Действах инстинктивно срещу опита за публична екзекуция, обяснява Карадайъ. Медии и партийци го представят като “спасителя на Доган”. Противниците му и до днес твърдят, че именно поривът да е първият, повалил нападателя, ускорява пътя му към партийния връх. Но по това време Карадайъ вече е изкачил полека повечето стъпала в подножието му и е влязъл в тесния кръг партийци, посветен в тайните на управлението в ДПС и в държавата.

Роден е на 8 май 1970 г. в село Борино, Смолянско. Завършил е математика в Софийския университет и информатика в УНСС. Още като студент влиза в редиците на ДПС. 6 години работи като служител в централата. Създател е на Академичното дружество на движението в София през 1991 г. Той е сред учредителите на младежкото ДПС e и негов председател за първите два мандата от 1998-а до 2003 г.

Тогава става зам.-шеф на Агенцията за следприватизационен контрол и секретар на ЦИК. Преподавал е по “Информатика” в НБУ, а заради възможностите му само за минути след даден вот да каже почти до стотната постигнатите резултати на партията си колегите му го наричат “информатика на ДПС”.

Доган се отнасяше бащински с Мустафа, харесваше трудолюбието и упоритостта му, имаха и обща съдба - момчето е останало полусирак от малък, спомнят си по-старите членове на ДПС.

Баща му загива в катастрофа в яз. “Въча”, когато Карадайъ е едва на 3 г. Доган също е израснал без баща в малкото добричко село Пчеларево, където за него се грижат баба му и дядо му. Карадайъ

признава, че Доган е негов учител, но не приема етикета “протеже”

През 2010 г. Карадайъ става организационен секретар на партията. Влиза в парламента за първи път през 2013 г. А след отстраняването на Лютви Местан като председател през 2015 г. става съпредседател на партията заедно с Рушен Риза и Четин Казак. И тримата са с големи шансове за нов лидер на движението. За поста се търси човек, какъвто се очакваше да бъде Местан - да признава безспорната ръководна роля на Доган, да познава структурите и те да го одобряват, да противодейства на евентуално разцепление и най-важното - да няма претенциите да прокарва собствена политика. Най-много на описанието отговаря Карадайъ.

За лидер Карадайъ е избран първо на “вътрешни избори” в т.нар. сараи на Доган в “Бояна”. А по-късно и на конференция на партията единодушно от делегатите. За него тогава партийци разказват, че е праволинеен, добър изпълнител и привърженик на партийната дисциплина. Някои твърдят, че много подражавал на Доган. Още като влязъл в централата като председател, въвел ред - определил работно време и следял стриктно работата на всички.

Днес Карадайъ е харесван от структурите. Често лично проверява как работят. Но не през отчетите на областните председатели. Редовно се разхожда из села и градове, където кметовете са от ДПС. Пристига на центъра,

сяда в най-оживеното кафене и дълго говори с местните за проблемите им

Самият Мустафа е израснал на село. В Борино за него, по-големия му брат Ахмед и малката им сестра Атидже се грижи майка им Айше. Тя сама построява и къщата, в която израстват. След години я превръщат в хотел “Аркадия” по програмата САПАРД.

Детството на тримата не е безгрижно. Двамата братя работят постоянно и какво ли не. Помагат на майка си за картофите, през лятото събират сено за животните. Като ученици в по-горните класове и като студенти през ваканцията работят в Пловдив при ремонт на горящи пещи. Мустафа измислял и шарките на китениците, които майка му тъкала за чеизите на момите от селото.

Като малък бил първенец по поразиите. На него се падали най-много счупени прозорци сред децата в Борино. Оцелява обаче един - на съседското момиче Джеврие. По-късно тя ще стане негова съпруга.

Бил добър по математика още от малък и често биел брат си на шах. Преди години на разкопки в Борино го забелязва и известният археолог проф. Иван Гацов.

Карадайъ му помага математически да анализира произхода на находките

А археолеогът се зарича да го доведе в София и да го запознае с добра учителка по математика. Познанството им прераства в приятелство, а по-късно Гацов и съпругата му Таня стават кумове на Карадайъ и Джеврие.

Лидерът на ДПС иска ръката на любимото момиче по каноните на патриархалните обичаи. По това време тя следва инженерство във ВМЕИ, а той икономика в УНСС. Днес имат две дъщери - Айсел и Джейлан. Първата е кръстена на баба си Айше и дядо си Сали, а името означава “сърна”. А Джейлан - на майка си Джеврие и в свободен превод името означава “лунен път”. Айсел е завършила тонрежисура в НБУ и сега работи като учителка. Тя развива кариера и като солова певица, много популярна е в интернет. Сестра ѝ Джейлан се занимава професионално с театрално изкуство.

В интервюта Карадайъ признава, че е музикален инвалид, но слуша музика от всички жанрове. Чете много, а

любимите му писатели са Чудомир и Достоевски

Лидерът на ДПС постоянно е зает с партийни дела, но всяка свободна минута прекарва със семейството си - без значение дали това ще е просто разходка, или семейна вечеря.

Карадайъ прие някак естествено - без излишен патос и без напрежение, номинацията за президент, а тя е историческо събитие за ДПС - за първи път от 30 г. имат собствен кандидат и в надпреварата влезе точно председателят.

В подобен род битка досега от лидерите на основните партии го е правил само един - Георги Първанов, в чийто успех дори самите социалисти тогава не вярваха. А досега е единственият държавен глава у нас с два последователни мандата.

В сегашната ситуация и най-голямото въображение трудно ще измисли обстоятелства, при които Карадайъ да стане победител. Но има всички шансове да е между “тримата големи”, измествайки председателя на ВКС Лозан Панов.

Ясно е, че с издигането на самия лидер редиците на ДПС ще бъдат максимално мобилизирани и това ще повлияе както на играта за президент, така и на резултата за парламента. Не само ще качи цената ѝ, а и може частично да отклони протестната вълна като основен конструкт на бъдещото управление. Именно противопоставянето на Радев и различните проявления на “промяната” е целта на тази негова битка за “Дондуков” 2.

Впрочем и Карадайъ също като Първанов

носи онази обрана осанка на политик от класическата школа,

който знае кога да говори и кога - не. В разцвета на силите и партийната си кариера е. Явно е работил целенасочено върху дикцията и артикулацията си, които през годините са привличали вниманието на политически зевзеци, защото е видимо колко израсна председателят на ДПС в умението да се изразява.

“Заедно” и “Европа” са ключови думи в неговите нови речи. Неслучайно дни преди да бъде обявена кандидатурата му, Карадайъ бе на срещи в Брюксел. Кампанията на движението реално стартира от столицата на ЕС и централата на евролибералите за разлика от тази на първите парламентарни избори през април, когато важната столица за ДПС бе Анкара. Но и подкрепата от турския президент Ердоган, и темата за родината майка свършиха своята работа пред избирателите на движението и сега ДПС начело с лидера си може да си позволи модерни, елегантни и проевропейски послания. Един либерал, който още може да счупи прозорците на политическите опоненти.

Висше в Русия вкарва Искра Mихайлова в движението

Богат опит в изпълнителната и законодателната власт има Искра Михайлова. В CV-то липсва само работа на “Дондуков” 2, закъдето се е запътила като кандидат-вицепрезидент на Мустафа Карадайъ.

Родената на 7 септември 1957 г. в София Михайлова е библиограф по професия. Завършила е Ленинградския държавен институт по култура. Била е секретар на научната секция към Народната библиотека. По-късно завършва специализация в Немския библиотечен институт и към Държавния департамент на САЩ. Работи и като главен експерт в Министерството на културата.

С политика започва да се занимава в резултат от работата си по европейски проекти. В свои интервюта казва, че

в Русия се научила да уважава хората такива, каквито са - с различни религии, вярвания, култури

Затова и у нас се присъединява именно към ДПС.

През 2001 г. Михайлова започва да работи във фондация “Толерантност”. В периода 2001 - 2005 г. става съветник на регионалния министър, а по време на тройната коалиция е назначена за зам.-министър в МРРБ. Била е член на управителния съвет на фонд “Тютюн”, както и член на борда на директорите на фонда за подпомагане на общините.

Михайлова е избирана за народен представител от ДПС два пъти - в 41-ото и 42-ото НС. А през 2013 г. стана

министър на екологията при премиера Пламен Орешарски

През 2014 г. Михайлова се превърна в изненадата на изборите за Европейски парламент. Тогава тя бе пета в листите на ДПС и не влизаше в ничии сметки за Брюксел, но в нощта на изборите вторият в листата - Делян Пеевски, се отказа в нейна полза. Същото се случи и на евровота през 2019 г. Тогава в листите участва и Карадайъ. Той и Пеевски отказаха да станат евродепутати и така в Страсбург отиде Михайлова заедно с Илхан Кючюк и Атидже Алиева - Вели. Понастоящем

тя е зам.-председател на групата “Обнови Европа”

в ЕП. Член е на комисията по промишленост, изследвания и енергетика и зам.-шеф на тази по развитие.

Винаги когато има възможност да си почива, държи да прекара няколко дни в родната София.

В свои интервюта разказва, че за нея столицата не е мръсна и шумна, както я описват мнозина. Обича да се разхожда по пазарите, по Ларгото, да мине по “Царя” и дори да пътува с трамвай.

В столицата е отраснала в семейство на интелектуалци

Казва, че от баща си, който е журналист, наследява афинитета си към чуждите езици, научава се да не се доверява на женската си интуиция и винаги да проверява информацията. Благодарение на майка си уважава науката и традиционните християнски ценности.

Михайлова е омъжена за Станислав Копаров. Той е бивш шеф на Държавния резерв. Евродепутатката има и двама синове - Димитър и Никола.

Вкъщи тя обича да прекарва време в кухнята, често прави тематични вечери за семейството си - руски, европейски и други, в зависимост от настроението. Майстор е на козунаци. За всеки Великден

меси по един за семейството и за колегите, винаги изпраща и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

В пухкавото тесто слага стафиди, бадеми и портокалови кори.

Харесва музиката на “Бийтълс” и “Ролинг стоунс”. Дълги години телефонът звъни и с песен на Boozy Brothers. В групата в периода от 2009 до 2014 г. свири синът Димитър. Обича да чете криминални романи и мемоари на политици като Хенри Кисинджър и Уинстън Чърчил. От поетите харесва Анна Ахматова и Александър Блок. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>