Българинът отказва големи покупки, оптимизмът му падна до нивата от 2010 г.

05.11.2021 23:20 Христо Николов
Все повече хора отлагат покупките на скъпи вещи като коли или разходите за ремонти и подобрения на дома, за екскурзии и други големи харчове. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Хората очакват още поне година инфлация

Потребителското доверие на българина е паднало с над 10 пункта в сравнение с юли и на практика е почти равно на това, което българинът е имал в началото на 2011 г., т.е. в разгара на световната финансова криза, показват данните на НСИ, публикувани в петък.

Населението в селата у нас в момента е по-песимистично настроено дори в сравнение с преди десетина години, но и градското няма много добри очаквания за близкото бъдеще.

В момента хората дават по-ниска оценка за общото икономическо състояние на страната, отколкото са имали преди десетина години, а очакванията им за близките 12 месеца са по-негативни от тези, които са имали непосредствено след като кризата се разрази и засегна и България.

От началото на пандемията досега е имало две вълни на ентусиазъм по отношение на предстоящото закупуване на по-скъпи стоки като коли и жилища или харчове за ремонти и подобрения на дома. Едната е била през есента на 2020 г., а другата - това лято.

Последното проучване от октомври обаче показва, че тези планове са се изпарили, макар че намеренията за такива харчове все още не са толкова ниски, колкото са били преди десетина години.

Една от причините за отлагане на плановете за големи покупки са инфлационните очаквания - те са много високи и се засилва делът на хората, които смятат, че инфлацията ще е толкова висока, колкото е сега, поне още 12 месеца. Съответно и очакванията за подобряване на финансовото състояние на домакинствата вървят надолу.

Очакванията за повишаване на безработицата през идната една година са почти толкова високи, колкото са били преди десетина години, и са двойно по-високи, отколкото са били в навечерието на пандемията. Това става на фона на доста ниски нива на безработицата тя е почти равна на това, което беше и в навечерието на пандемията, но общият потребителски песимизъм очевидно влияние и на тези нагласи.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>