Жилищното строителство отново дръпна нагоре с 16,5%

04.11.2021 21:41 Христо Николов
Повечето строителни предприемачи вече се насочват към жилищното строителство, тъй като на този пазар има търсене, докато намеренията за инвестиции в нови производствени постройки намаляват, а също и наемателите на офис пространства. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Издадените тази година разрешителни са 5137

Предприемачите се насочват все по-масово към жилищното строителство и след лекия спад през 2020 г. на броя на издадените нови разрешителни за деветте месеца на 2021 г. пак има ръст от 16,5%, отчете НСИ в четвъртък.

От януари до края на септември тази година местните администрации са издали общо 5137 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, докато за същите месеци на миналата година те бяха 4409. През същия период на 2019 г. броят на тези разрешения за строеж беше 4468.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през третото тримесечие на 2021 г.

са издадени

в София - 321,

Пловдив - 248, София-област - 191, Варна - 136, и Бургас - 123. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в столицата - 4274, следвана от Пловдив с 995, Варна със 788, Бургас с 535, и София-област с 293.

На другия полюс са областни градове като Враца, Видин, Монтана и Смолян, където

за цялото

тримесечие

са издадени

под 10

разрешителни

за нови жилищни постройки.

Жилищното строителство обаче компенсира изграждането на други видове сгради, защото разрешителните за тях намаляват. Например броят на разрешенията за административни сгради през третото тримесечие е с 65,4% по-малък, отколкото през предходното тримесечие, и с 67,9% по-малък спрямо същото тримесечие на миналата година.

Същата тенденция, макар и с не толкова голям спад, се наблюдава при разрешителните за всички други видове сгради - промишлени, селскостопански и др.

През третото тримесечие на 2021 г. в България е започнал строежът на 1357 жилищни сгради с 6526 жилища в тях и с 816 423 кв. м обща застроена площ, на 14 офис сгради със 17 854 кв. м площ и на 575 други сгради с 405 274 кв. метра площ.

Седем от офис сградите са в столицата, три започнати има в Кърджали и четири - в Стара Загора. Най-вероятно

става дума

за съвсем

малки сгради,

при положение че общата им площ е едва малко над 17 хиляди квадрата.

Започнатото строителство е по-малко, отколкото през предходното тримесечие, но този спад има сезонен характер, още повече че спрямо същия период на миналата година и при него се наблюдава ръст.

Според скорошен анализ на Камарата на строителите в България строителството в България напоследък

приближава

обемите, които

бяха характерни

за навечерието

на световната

финансова криза

Това се отнася и за броя на издадените разрешителни, и за стойността на самото строителство. Например за първото полугодие на тази година стойността на построеното в страната е 8 млрд. лв. - 4,5 млрд. лв. са сградите, а 3,5 млрд. лв. - инфраструктурата. През 2008 и 2009 г. обемите на строителството бяха по 8,7 млрд. лв. за първото полугодие.

През първото полугодие на тази година издадените разрешения за строеж само на жилищни сгради са с около хиляда повече, отколкото са били през първото полугодие на 2009 г., т.е. последната година преди имотният пазар да се срине и строителството да намалее с близо 40%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>