Кацаров събира БЛС и надзора на касата при него да говороят за парите на болниците

03.11.2021 15:49 Йоана Русева
Ръководствата на лекарския, фармацевтичния и зъболекарския съюз излязоха с общ апел за по-добра комуникация със здравната каса

Съсловните организации на медиците, фармацевтите и зъболекарите настояха за нормална комуникация с ръководството на НЗОК

Личните лекари няма да изписват от безплатните лекарства при COVID. Те били за приложение при по-тежки случаи, а липсвали базови като сироп за кашлица, парацетамол и витамин C

Здравният министър Стойчо Кацаров събира на среща при него утре  лекарският съюз и надзорния съвет на здравната каса, за да може разговорите по разпределянето на парите за болничната и доболничната помощ да пордължат. Това стана ясно на брифинг, организиран от съсловните организации на лекарите, фармацевтите и зъболекарите, на която те отправиха апел за по-добра комуникация с касата, каквато в последните месеци липсвала.

До края на годината трябва да се разпределят неусвоени до момента средства в ПИМП (първична извънболнична медицинска помощ) и СИМП (специализирана извънболнична медицинска помощ), които според НЗОК са в размер съответно на 17 и 27 млн. лв., а според съсловната организация - съответно 20 и 30 млн. лв. Трябва да се гарантира и че болниците ще получат всичките си предвидени за годината средства.

Това са две от основните теми, които лекарският съюз и надзорът на здравната каса трябва да обсъдят, но заради появило се в последните няколко месеца напрежение между двете институции, до разговори не се стига. Напрежението се засили в изминалите няколко седмици, като от лекарския съюз отправиха обвинения към шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, че взима еднолични решения в разпределението на средствата, както и че надзорният съвет не отговаря на исканията на съсловната организация за срещи и разговори.

Пикът беше достигнат вчера, когато ръководството на лекарския съюз беше поканено на заседание на надзора на касата. От обществения фонд обясниха, че разговорите по обсъжданите точки по време на заседанието се проточили, затова се наложило медиците да изчакат 15 минути, след това обаче те отказали да влязат. От лекарския съюз обаче обясниха, че подобно отношение е неприемливо, защото те самите трябвало да участват в разговорите, а не просто да им бъдат съобщени решения, затова и си тръгнали.

Тази е и причината в ролята на арбитър да влезе здравният министър Стойчо Кацаров.

"За последните 2 години ни се случва за пореден път здравният министър да поема на ръчно управление този проблем", посочи той.

Като пример за липса на комуникация между двете институции от лекарския съюз посочиха решението на надзора преди 2 седмици, че безплатни рецепти за лекарства при COVID ще дават и личните лекари. То било взето еднолично, без разговори и съгласуване с медиците, които отказват да го изпълняват, защото не са съгласни с изготвения от МЗ списък с лекарства.

"Изписването на безплатните лекарства не се получи, защото мнението на тези, които трябва да го правят, не се взе предвид. В списъка няма базови лекарства като парацетамол, витамин С или сироп за кашлица, обясни зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов, който обясни, че 80% от болните се лекуват именно с парацетамол. Той и проф. Асена Сербезова, педседател на фармацевтични съюз, които също участваха в пресконференцията, пък отправиха апел да се внимава с употребата на антибиотици.

"Едва 8% от хоспитализираните пациенти се нуждаят от тези антибиотици поради бактериална инфекция. Тепърва ще берем плодовете на тази употреба на антибиотици, обясни проф. Серебезова, визирайки, че неразумната им употреба засилва резистентността към тях. Освен това те също дават странични реакции, които трябва да се следят в болниците, допълни д-р Брънзалов.   

В списъка фигурират антибиотици, антикоагуланти, нискомолекулни хепарини и кортикостероиди, а подобна терапия  можело да се прилага на по-късните етапи от болестта, ако човек не започне да оздравява след 5-6-ия ден, обясни д-р Маджаров. 

Друг пример за несъгласувани решения председателят на БЛС даде с приетите в края на миналата година от правителството 20 млн. лв. в бюджета на касата за практиките на специалистите по здравни грижи. Само по себе си това решение било незаконно, защото с пари от бюджета си, здравната каса може да плаща само дейности, включени в основния пакет, определен от здравния министър. А в него не били внесени промени какви дейности точно ще могат да извършват самостоятелно акушерки, медицински сестри и др, както и как ще се заплащат. Освен това до момента нямало и нито един сключен договор на подобна практика с НЗОК, което означва, че парите не се изпозлват и в края на годината те ще бъдат преразпределени за заплащане на нещо друго, а изначално средствата е можело да се предвидят за други дейности.    

В брифинга на БЛС се включи и съсловнат организация на зъболекарите, като всички застъпиха тезата за липса на добра комуникация с НЗОК и солидарност за отговорно разпределение на средствата  в бюджета на касата. Затова отправиха апел към НЗОК, и най-вече към ръководството ѝ, за повече активност и водене на нормална комуникация.

Като примери за липсата ѝ от фармацевтичния съюз посочиха, че до разговори и решение за подписване на меморандум, с който се приеха исканията на аптекарите, се стигна, едва след като съсловната организация заведе иск срещу парламента и Министерския съвет за дискриминационно отношение и след като президентът Румен Радев събра всички страни на среща при него, а преди тях БФС е изпратило 5 писма с предложения и искане за разговори.     

"Не е редно след 5 писма да се стигне до подписване на този меморандум. Това трябваше да стане по нормален път", каза шефката на фармацевтите проф. Асена Сербезова и допълни, че съсловната организция настоява за повече доверие, ясна комуникация и достойно място в системата на здравното осигуряване.

Секретарят на БФС Димитър Маринов обясни, че до средата на тази година от съсловната организация не срещали подобни проблеми, но след това диалогът бил изкривен. С подписването на меморандума вчера обаче нещата потръгнали.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>