Поскъпна и смяната на гумите, сервизите в Пловдив нямат свободни часове

06.11.2021 08:03 Радосвета Бочукова
Сервизите са затрупани с работа и нямат свободни часове.

С 10-20 лева е поскъпнала и смяната на гумите за автомобила. Пловдивските вулканизатори са затрупани с клиенти, на места се чака ред, други записват.
"Независимо, че времето е сухо, смяната е наложителна. Вие защо не ходите по улицата с джапанки по това време", пита Михаил Николов, докато обслужва поредния автомобил в сервиза си. По думите му зимната гума в студа дава по-добро сцепление на пътя. 
По-големите центрове в Пловдив предлагат демонтаж и монтаж с роботизирана машина. При нея цената скача значително.

"Няма как да не се вдигнат. Няколко години въобще не бяха пипани", коментира Драгомир Иванов, който е служител в център за гуми. Според него това е очаквано, имайки предвид поскъпването на всички стоки и услуги. Самият транспорт на консумативите също се отразявал - по-скъпото гориво добавяло отгоре върху сумата.
В голям център за гуми на "Пазарджишко шосе" услугата е безплатна, но само при условие, че купиш от тях 4 нови гуми. "От години работим по този начин", обясни Вельо Манев от "Обслужване на клиенти".
Най-евтините гуми при тях тръгват от 45 лева за бройката и достигат до над 1000 лв. според марката. Цената зависи основно от кубатурата на колата. За джипове и лекотоварните автомобили собствениците трябва да приготвят минимум 2 хиляди за цялостно обновяване.
В друг голям център за гуми на "Кукленско шосе" нямат свободни часове до края на следващата седмица. Цялостното "преобуване" на среден клас автомобил с нови гуми плюс самата услуга излиза към 350 - 400 лева. "Това е най-евтиният вариант", обясниха от сервиза.
Освен цената на услугата за смяната на гумите, минаването на стенд също е скочило с 10 -15 лева. От 20 лева преди пандемията, в момента цената е почти двойна.

Макар консумативите и услугите да са скочили, потреблението не се различава от минали години, коментират хора от бранша. Темпото на продажби се запазва същото. "Хората станаха съвестни, сменят гуми преди началото на зимния сезон", казва Вельо Манев от голяма гумаджийница на бул. "Санкт Петербург".

Шофьорите избират гумите според възможностите си. Най-скъпите традиционно са по-големите и по-известните марки. При тях цената за една бройка стига до 1100 лв. за 22-сантиметров цокъл. На противоположния полюс са гумите внос от Китай и Сърбия, които са най-бюджетни. Именно те са и най-предпочитани, независимо от това колко лъскаво е возилото.

Собственици на центрове коментират, че дори и по-заможните шофьори често избират евтини зимни гуми, тъй като не отдават голямо значение и ги броят за консуматив. Най-търсени са средния клас, които се опитват да догонят най-изгодните, a на опашката на предпочитанията са най-тузарските и скъпи марки. Не купувайте употребявани гуми през социални мрежи от частни лица, съветват от бранша. Там рисковете да
попаднете на некачествени гуми са най-големи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>