Рекорд! 200 завода в индустриалните паркове край Пловдив

02.11.2021 20:13 Христо Николов
Инудстриалните паркове във и около Пловдив са магнит за чужди и наши инвеститори, които разкриват там все повече производствени бази.
Пловдив става все по-предпочитан град за хората от Южна България.

Областта е сред 4-те с най-добра инфраструктура

Средната работна заплата е над 1200 лв.

Ако се запазят темповете на растеж, градът скоро ще е сред икономическите лидери на страната

Още по времето на социализма Пловдив се е съревновавал с Варна кой е най-развитият град на страната след столицата. И е печелил съревнованието, макар и не по всички показатели.

Този спор продължава и до ден-днешен, а някои икономически постижения на Пловдив го поставят убедително на второ място след София.

На първо място, още в началото на демокрацията градът под тепетата заложи на един перспективен начин за привличане на чужди инвеститори, изграждайки първите в страната логистични бази, които
дават основата
на по-късните
индустриални
паркове
Към днешна дата те са вече няколко. Освен най-голямата - “Тракия икономическа зона”, която е позиционирана на няколко места във и около Пловдив, в момента се създават Индустриален парк “Марково” и Логистично-индустриален парк “Родопи”.

Всички те са частни инвестиции и за последното десетилетие успяха да привлекат десетки наши и чужди инвеститори, които откриха там своите производствени бази. По непълна информация само в тези терени в момента има около 200 завода.

Резултатът от това е, че Пловдив е сред първите места в страната по дял на промишлеността в брутния вътрешен продукт. И то на областно ниво, а както е известно, извън четирите общини, в които са съсредоточени индустриалните паркове - Пловдив, Марица, Раковски и Родопи, областта е предимно селскостопанска.

Логично това са и четирите общини в Пловдивска област с най-високите средни заплати, като специално в Марица и в Пловдив те са над 1200 лв. и на практика заедно със заплатите в област Стара Загора са веднага след тези в столицата и в общините около столицата.

Но има една съществена разлика със заплатите в Старозагорско - там те се дължат почти изключително на енергетиката, и то на въглищната, а нейното бъдеще след Зелената сделка не е толкова сигурно.
Икономиката на Пловдив
се крепи на
преработващата
промишленост
и на търговията
По разходи за придобиване на дълготрайни материални активи областта е на трето място в страната с 2790 лв. на човек от населението по последни данни при средно за страната 2750 лв. 

Специално в община Пловдив те са дори 3523 лв., а в Марица - 4305 лв., а това показва силна инвестиционна активност, защото именно разположените в тези две общини предприятия купуват машини и съоръжения, обновяват се технологично и съответно – растат. Освен това преработвателните предприятия особено новосъздаващите се в масовия случай имат нужда от земя и сгради, а те струват скъпо.

Очевидно областта е все още в началото на един цикъл на подем в инвестициите, защото по произведен брутен вътрешен продукт спрямо населението Пловдив е все още на седмо място в страната. Но от друга страна,
ръстът на БВП
за последните
10 години поставя
Пловдив на
четвърто място
в страната
след Враца, Стара Загора и Ямбол, пред столицата и е доста над средния за страната.

С други думи, ако тенденцията продължи, Пловдив има всички шансове да настигне лидерите в българската икономика. За отбелязване е, че Пловдив е една от четирите области в страната с най-развита инфраструктура. Другите са София, Варна и Бургас.

Първо, местоположението на Пловдив - близо до географския център на страната, разположен на единствената завършена от край до край магистрала, улеснява много икономиката. Неслучайно индустриалните паркове са разположени или
в близост до
магистрала “Тракия”,
или имат лесен и
бърз достъп до нея
Но не е само това. През последните години Пловдив разви вътрешнообластните пътни връзки. Това е вторият голям град след столицата, който има околовръстно с габаритите на магистрала. А самият областен център и близкият Асеновград отдавна са се слели в една агломерация.  

Пловдивската община изтегли многомилионен заем, за да изгради нови или да реконструира основно пътните връзки, които свързват общината със съседните Марица, Родопи и Раковски, и в същото време - да изтегли тежкия трафик извън чертите на града. Поддържането на тези пътища също е на ниво - делът на пътищата в добро състояние е доста над средното за страната ниво и на практика се отнася до почти половината от пътната мрежа в областта.

Всичко това превръща Пловдив в магнит не само за чужди и наши инвеститори –
той привлича
и население
Пловдив е една от четирите области в страната, която има положителен механичен прираст на населението, т.е. повече хора идват да живеят в областта, отколкото я напускат.

Механичният прираст е 3,1 промила, като се увеличава в последните години, докато средният за страната показател е отрицателен – минус 0,3 промила.

Естествен прираст няма, но в България по принцип отдавна няма такава община или област. В Пловдив естественият прираст е минус 5,3 промила, но средното за страната е минус 6,7. Но Пловдив е и сред областите в страната, в които
застаряването
на населението
е относително
по-бавно
По-важното е обаче, че икономически активното население масово има работа.

Делът на безработните сред хората на възраст между 15 и 64 г. е много по-нисък от средния за страната и е 2,4%. Заетостта е 70,3% от икономически активното население работят, като средно за страната показателят е 70,1%.

Прави впечатление обаче, че делът на висшистите сред работещите в Пловдив и региона е малко по-нисък от средния за страната.
Висшистите сред трудоспособното население в областта са 26%, докато средният за страната е 28%. Сред работещите в региона
преобладават
хората със средно
и със средно специално образование, но това са и нуждите на преработвателната промишленост, а такова е положението и в другите силно развити индустриални центрове на страната - Стара Загора, Габрово и др.

В столицата делът на висшистите сред работната сила е далеч по-висок, но моторът на столичната икономика е съвсем друг и в него съществен дял заема IT секторът.

Впрочем, Пловдив е един от развитите университетски градове в България. Броят на студентите в града е третият най-висок в страната след столицата и този във Валикотърновска област.

Предизвикателство пред основното и средното образование обаче остава ниският относителен дял на учителите въпреки нарастването му през последните години. Проблем са и сравнително високите дялове на второгодниците и на напусналите основното и средното образование, макар че и там се наблюдава подобрение в последните данни.
За сметка на това учениците от област Пловдив
показват
повече от добри
резултати
Средният успех по математика след VII клас е малко по-висок от този в страната, а средната оценка на матурата по български език и литература е значително по-висока - 4,33 (при 4,20 в страната), а слабите оценки са 7,4% при 8,2% в страната.  

Качеството на живота е сравнително високо и в областта на здравеопазването и на реда и сигурността.
Пловдив
е сред областите
с най-голям брой
лекари и легла
в болниците. През 2019 г., откогато са последните данни, един общопрактикуващ лекар се грижи средно за 1588 души при 1688 средно за страната.

Индексът на достъп до лекари специалисти също е значително по-благоприятен от средния за страната. В местните многопрофилни болници легловата база възлиза на 786 легла на 100 хил. души от населението при 550 на 100 хил. души в страната.

Преминалите през многопрофилните болници достигат 338 на 1000 души от населението при 254 на 1000 души в страната. Коефициентът на детска смъртност в областта намалява и е под средния за страната.
За такъв голям областен център и толкова голям град
престъпността
е доста ниска, а
правораздаването
доста ефективно
Натовареността на наказателните съдии в Пловдив е втората най-висока в страната след тази в столицата, но това не пречи на бързината на правораздавателния процес.

През 2019 г. един местен съдия разглежда средно по 11,4 дела месечно при 9,1 дела на съдия в страната. Същевременно делът на делата, приключили в 3-месечен срок, е 94% при 90% в страната.

Броят на престъпленията в областта е сравнително нисък, а разкриваемостта им – относително висока. Регистрираните престъпления срещу личността и собствеността намаляват до 8,3 на 1000 души от населението при 11,1 на 1000 души в страната, а разкриваемостта се увеличава значително - с 9 процентни пункта до 57,3% при 52,1% в страната.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>