С визия за чистота и зеленина в Стамболийски бяха оформени 22 нови паркове и градини

03.11.2021 11:00
Кметът Георги Мараджиев демонстрира новата безшумна техника за почистване.
Обновените паркове в Стамболийски преливат от малки и големи

Общината се почиства с техника за 1,2 млн. лева

Да обновиш съществуващите паркове и да изградиш нови по време на пандемия, е едно от големите постижения в Стамболийски. 22 места за отдих са превърнати в оазиси. Все още в някои от тях се довършват поливните системи.

“Всичко ще е автоматично, като ще се мери и влажността на почвата, а напояването ще е нощем”, казва кметът Георги Мараджиев. Работата е възложена на общинската фирма БКС.

“Продължаваме с озеленяването и засаждането на нова растителност. Чистота, зеленина и светлина - това е визията ни”, допълва още той.
Направеното в общината през последните години е видимо за всички. 73-годишната жителка Мария Дочева е една от признателните граждани. Наскоро тя дари 500 лева на кметството, благодарна за направеното.

Мараджиев пък я сравни с големия дарител дядо Добри от Байлово.
По думите на кмета отскоро
градът и 4-те села
се чистят с нова
техника, част от
която е безшумна
Закупените машини са за 1,2 млн. лева. Автопаркът се състои от 3 самосвала, два от които с контейнери за пясък, вода и с гребло, два контейнеровоза, една сметосъбираща машина, две фадроми, камион за строителната бригада и машина за почистване на площадите.

  Покупката станала възможна с парите от отчисленията, които Стамболийски си върна, след като плати задълженията си от 2,2 млн. лева към община Пловдив за ползването на депото в Цалапица. За да погаси дълговете си, кметството изтегли заем. С остатъка от 200 хил. лева ще бъдат закупени нови съдове за смет.

“Гражданите трябва да знаят къде отива всеки лев. През следващия мандат приоритетът ни ще бъде инфраструктурата. Ще вложим 3,5 млн. лева в Стамболийски и 1,5 млн. в тротоари в 4-те села.

В цялата община ще изградим и LED осветление”, уверява Мараджиев. Казва, че за набавяне на финансирането общината ще кандидатства по европрограми, но ще ползва и собствени средства.

По думите на кмета скоро в СУ “Отец Паисий” ще има физкултурен салон. Учебното заведение не разполага с такъв. Той се изгражда по проект на стойност 578 973 лева, който общината спечели.
“Това не е сглобяема конструкция и по тази причина изисква повече време”, казва Мараджиев. Според него
салонът ще е модерна
многофункционална
зала за 4 вида спорт
- баскетбол, волейбол, футбол и тенис на корт. Ще има климатизация и аспирация, бани и съблекални, като в него ще могат да играят едновременно 72 деца.

Стамболийски има спечелен проект и за ремонт на ОУ “Христо Смирненски” в Ново село на стойност близо 1 млн. лева. Сградата е в окаяно състояние. Обновяването включва нов покрив, дограма, саниране, топлоизолация, отоплителна система.

След подобно реновиране читалището в село Триводици, което е било пред събаряне, сега е неузнаваемо. Сменени са електрическата и ВиК инсталацията, шпакловани и измазани са стените, подовете и таваните са нови. Напълно завършена е черквата “Св. Георги”, която е първият православен храм в селото.

Общината я вдигна със 150 хил. лева собствени средства. Предстои да бъде определена датата за освещаване от Пловдивския митрополит Николай.

Куртово Конаре с модерна поликлиника

Точно когато е най-необходима във време на пандемия, село Куртово Конаре се сдоби с нова поликлиника. Със средства от общинския бюджет е направен основен ремонт на здравната служба.

Сградата е шпаклована, измазана, положена е силиконова мазилка за основа на топлоизолацията, подменена е дограмата. Около нея са оформени алеи, поставени са пейки и осветление.

И в четвъртото село на общината - Йоаким Груево, центърът и паркът са обновени. Две нови детски площадки, фитнес за спорт на открито, места за отдих и осветление допълват картината в населеното място.
Предстои да започне работа по ремонт на тротоарите, ще се търсят средства за преасфалтиране на улиците.

Дубайска атракция събира малки и големи

20 съоръжения за игра, повечето от които са екстремни, събират деца и възрастни в първия по рода си екопарк. Той бе открит на 15 септември в Стамболийски и е направен изцяло от екологични материали.

Кметът Георги Мараджиев разказа, че заимствал идеята за част от съоръженията от Дубай. Там видял подобни атракции и решил да ги претвори в родния си град върху терен от 10 декара.

Разполага с люлки, пързалки и батути. Сред атракциите, където се тълпят децата, са 30-метровият лифт - именно той впечатлил градоначалника в Дубай. Има мост и въжена кула за катерене, втори мост с две кули и пързалки, множество разнообразни люлки и лабиринти с препятствия за преодоляване.

Освен за децата общината е помислила и за родителите. За тях има пейки и маси, които са разположени до съоръженията и под дърветата. В съседство е сложена сцена, на която има възможност да се провеждат различни забавни мероприятия като детски дискотеки, концерти и театрални спектакли.

“Този парк е мечтата на всяка община, на всеки град и най-вече на всички деца. Щастлив съм, че сбъднахме тази мечта в Стамболийски”, доволен е Мараджиев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>