Млади семейства се връщат в селата край Садово, инвестират в малки ферми

02.11.2021 18:00 Радосвета Бочукова
Центърът на Садово е винаги поддържан.
Кметът на Садово Димитър Здравков
Есенните ремонти в общината вървят към приключване.

Общината е със стабилни финанси въпреки пандемията

Безработицата е 11%, което е с 2% по-ниско от 2020 г.

Вдигат нов завод за преработка на пчелни продукти

Българска фирма започва строителството на нов завод на територията на община Садово.

Бъдещото предприятие ще осигури работа на 80 души и ще се занимава с преработка на мед и пчелни продукти, обяви кметът на общината Димитър Здравков. Инвеститорът вече има одобрен проект и набор от разрешителни и се очаква напролет да тръгне градежът на фабриката.

На територията на Садово успешно развиват бизнеса си фирми за полимерни опаковки, а преди няколко години в общината се премести и предприятие за производство на акумулаторни кутии, което дава хляб на 70 души.
“Осигуряването
на работни места
е особено важно
във време
на пандемия
В момента безработицата в общината е достигнала 11% и дори регистрира 2% спад в сравнение с миналата година”, уточнява кметът.  

По думите му възможност за доходи в района дава и земеделието. В Садово и 11-те села на територията на общината има близо 170 хил. декара плодородна земя, на която се отглеждат всякакви плодове и зеленчуци. Напоследък се наблюдава завръщане към селата и на млади семейства, които инвестират в малки семейни ферми за зеленчукопроизводство.

“Голямата градушка през лятото обаче засегна доста от тях. Едни от най-пострадалите села през август бяха в община Садово. В землището на Катуница бяха напълно унищожени 70 декара насаждения с домати. Ледените късове съсипаха 1200 декара пшеница, 300 декара ябълки, 280 декара царевица”, допълни Здравков.

Стопаните от Караджово, Милево и Чешнигирово още не могат да се съвземат. 100% бяха унищожени 25 декара домати в Милево и 15 декара пъпеши в Чешнигирово. В землището на общината бяха обрулени и почти 1/3 от насажденията със зеле.

“И като няма адекватна държавна помощ и обезщетения за земеделските производители, хората се отчайват и се отказват”, твърди Здравков. Той е доволен, че заложената за изпълнение капиталова програма засега върви по план.
По график се
асфалтират
улиците с
техника и ресурс
на общината
С близо 500 хил. лева са купени машини за асфалтиране, два товарача, багер, голям и малък камион и платформа за транспортиране.

“Решихме, че това е по-рентабилно от наемането на чужди фирми”, обяснява кметът.

В момента усилено се запълват дупките по селските улици преди началото на зимния сезон. В Катуница 90% от улиците, които са с обща дължина 36 км, вече са асфалтирани. От началото на годината до момента в общината са цялостно ремонтирани около 6,5 км улици, планира се до края на годината да станат 9 км, ако времето позволи.

Между 5 от селата, които са свързани помежду си, е изграден чисто нов 1 километър асфалтов път.

Засега най-зле е положението с уличните настилки в Богданица. По две от централните улици на селото има трафик на тежкотоварни автомобили, които рушат настилката, пукат се и старите ВиК тръби и в селото често има аварии.

Проблемът ще се реши само с цялостен проект за подмяна на мрежата.
“Вече има изготвен такъв за село Кочево и в момента се търсят средства за реализацията му”, посочва Здравков.

Към приключване са два големи проекта в общината със средства по Програмата за развитие на селските райони и по проект “Красива България”.
Почти готова е
новата спортна
площадка в
Катуница,
в която са инвестирани 110 хил. лева. Вторият проект е за ремонт на улици.

Основният проблем в община Садово си остава остарялата инфраструктура. Това включва проблемите с водопреносната мрежа, която ВиК подменя на етапи. Разбити са и пътищата до Болярци, Чешнигирово и Богданица, които са включени в плановете на общината за рехабилитация.

Другият голям проблем е с чистотата на Садово и прилежащите му села. Над 50 хил. лева всеки месец изплаща администрацията само за депониране на отпадъците. При това в тази цифра не влизат заплати, горива, ремонти и поддръжка.  

Другият проблем, който се задава, са сметките за ток през зимните месеци. От юли общината е на свободния пазар на електроенергия и разходите са скочили драстично нагоре.

“В момента плащаме суми за електроенергия, както през отоплителен месец. Какви ще са разходите, когато започнат големите сметки през зимата, засега не се знае”, притесняват се в Садово.

150 деца се раждат всяка година

По около 150 деца се раждат всяка година в Садово. В града има нова детска градина с 3 групи, а на територията на общината са 10. Има и 8 основни училища с общо 54 паралелки. Почти половината от тях обаче са маломерни.

Причината е, че Пловдив е съвсем близо и голяма част от родителите предпочитат да пращат децата си на училище в областния град.
Всички училища в Садовска община са реновирани, предстои да бъде обновено и това в Богданица, което е в лошо състояние и чака ред за основен ремонт.

В Садово и 11-те села в общината има добри условия за спорт. Изградени са футболни игрища, а общината подкрепя финансово местните клубове. Във всяко населено място има читалище и кипи дейност, а част от съставите участват във фестивали у нас и в чужбина.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>