Болницата, която стопява тромби в мозъка и спасява пациенти в Пловдив

02.11.2021 09:00 Радко Паунов
МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Пловдив. Снимки: Авторът
Пулмологът д-р Атанас Парев
Кардиологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон".
Шефът на отделението по физикална и рехабилитационна медицина д-р Тодор Илиев.

МБАЛ "Св. Пантелеймон" е сред отличниците на общинското здравеопазване

За неврологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Пловдив се носят легенди. Пациенти, минали оттам, разказват чудеса за д-р Веселина Андонова. Тя не е от най-приказливите. Но хората, на които е помогнала, смятат, че това е ценното й качество - върви по стаите, обгрижва болните и си гледа работата.
Именно това отделение, на което д-р Андонова е шеф, е една от запазените марки на болницата, сочена за един от отличниците в общинското здравеопазване на Пловдив. От години тя е на печалба, а за м.г. е отчела 218 000 лева плюс.
В МБАЛ "Св. Пантелеймон" спасяват пациенти с инсулти чрез т.нар. тромболиза. Тази манипулация се прави още на скенера, стига болният да е докаран в първите четири часа след получаването на "удара".
"Това е разтапяне на тромба в мозъка посредством вливане на препарати. Слиза невролог на скенера и при установени показатели се извършва тромболиза. Ако пък се направи в първите един-два часа след инсулта, човекът се възстановява почти на 100%", уверява управителят на болницата д-р Константин Сапунджиев.
Неврологията не е единствената силна страна на МБАЛ "Св. Пантелеймон", известна сред пловдивчани като бившата Втора градска болница. Капацитетът й е 253 легла.
Ръководството на лечебното заведение провежда редица инициативи, за да увеличи потока. Провежда ден на отворени врати с безплатни прегледи в различни направления. "Коронавирусът много често предизвиква инсулти, а това е тежко заболяване и подлежи на непрекъснат контрол", посочва д-р Сапунджиев.
Пулмологът д-р Атанас Парев винаги е на линия. "Всеки, който има въпроси, може да дойде и да ги зададе. При предишната кампания всички, които ни потърсиха, бяха прегледани. Беше им измерена сатурацията (насищането на кръвта с кислород - б.р.). Ако се налагат допълнителни изследвания, им се пускат с направление", обяснява д-р Парев. Съветът му към преболедувалите е да следят състоянието си и да се консултират със специалисти, защото винаги има отражение след прекараната зараза.
"Болестта продължава да е суперстранна - всичко при нея протича наопаки. По каноните на медицината вирус не се лекува с кортикостероиди. Ако студент каже обратното на изпит, ще бъде скъсан. А при ковида прилагаме и този тип медикаменти", казва д-р Парев. Надява се злото да бъде изкоренено с масова ваксинация, но нещо не се получавало. "Да имаш безплатни ваксини и най-вече избор на препарати и да ги отказваш, е неразбираемо", учуден е пулмологът.
Отделението, което ръководи, е с 35 легла, но при четвъртата вълна, те се увеличават.
И второ вътрешно отделение, начело с д-р Антоанета Пеловска, води битка с коварния вирус. "Нищо не е сигурно при него - имунизирани боледуват, а преболедували отново се заразяват", казва специалистката.
Доста по-ведро, но за сметка на това необичайно тихо, е АГ отделението на МБАЛ "Св. Пантелеймон". Това е така, защото за него знаят малко хора, казва управителят Сапунджиев. Решил е да направи специални дипляни и да ги пусне в новите комплекси, населени предимно с млади семейства. "Отделението е направено много добре, окомплектовано е с апаратура и специалисти, а няма достатъчно раждания", посочва д-р Сапунджиев.
Още на входа на АГ-то посреща библиотека с книги. Тя е предназначена за пациентките да не скучаят, докато пребивават там. Навсякъде блести от чистота и лъха на свежест. Всичко е решено в бяло и небесносиньо. Акушерката Мария Даракчиева казва, че в цялата страна има спад на ражданията. "И двете ми деца предпочетоха да родят в чужбина, където живеят", дава пример тя.
Разбира се, не липсват майки с рожби и при тях. "Избрах тази болница, защото чух добри отзиви и не сгреших", казва Венета Галчева, докато кърми рожбата си Божидар.
"Странно е, че много майки предпочитат частните АГ болници, където плащат над 2000 лева. А при нас минава по каса, ако пациентката е осигурена", допълва д-р Сапунджиев.
"Черешката на тортата" в МБАЛ "Св. Пантелеймон" е отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Търсят го пациенти от цяла Южна България, защото минава за едно от най-добрите. Ситуирано е в самостоятелна сграда в парка на болницата. Разполага с 35 легла, а пациентите са след прекарани фрактури, дискови хернии, инсулти, коксартрози.а "Идват сковани, тръгват си значително подобрени, а повечето и на собствен ход", казва шефът на отделението д-р Тодор Илиев. Основно наблягат на масажи и физкултура. "Твърдя, че сме най-добрите в региона", категоричен е младият лекар.
Болницата разполага още с хирургия, както и с лицево-челюстна хирургия, отделения по урология и гастроентерология. Заведението съществува от началото на 60-те години на миналия век. За съжаление е строено по старите нормативи и това налага да се правят преустройства и реновиране на стаи. А това изисква средства.
Според д-р Сапунджиев добрият имидж на "Св. Пантелеймон" се дължи на специалистите, които работят в нея. И той обаче признава, че има какво още да се желае за битовите условия. Предвидили са ремонти на отделенията и закупуване на нова апаратура. Очакват да бъдем одобрени по проект на МЗ за ремонти на Ковид отделението и изграждане на външен асансьор. Предвидени са средства за нова съвременна медицинска апаратура
"Искам да видя болницата още по-успешна и с по високо качество на обслужване на пациентите. С още специалисти и обновена апаратура. Както и едно добре обновено спешно отделение, което обслужва най-големия район на Пловдив - "Южен" със 106 000 жители.

Станция по телемедицина - най-новата придобивка

В МБАЛ "Св. Патнелеймон" непрекъснато навлизат новите технологии. Една от тях е станцията по телемедицина. Представлява кресло с апаратура. Всеки пациент, който подлежи на прием, минава оттам.
За не повече от пет минути се снема тегло, ръст, телесна маса, температура, белодробна дейност, кръвна захар, урина, ЕКГ, сърдечен ритъм, сатурация и кръвно налягане.
На пациента се създава електронно медицинско досие, където се съхраняват неговите измервания. Във времена на глобална пандемия станцията дава предимство снетите показатели да се изпращат към лекарски кабинет, както и да се осъществи видео връзка, което предпазва лекарите от контакт с пациенти със съмнение за Ковид-19. Модерната апаратура позволява на болницата да извършва пълна дистационна диагностика, отговаряйки на всички медицински стандарти и изисквания.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>