Китарата на Хайгашот и бурни аплодисменти за "лекарите на духа" - почетните граждани на София

01.11.2021 16:20 Найден Тодоров
Кметът на София Йорданка Фандъкова награди почетните граждани на столицата за 2021 г. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Навръх Деня на народните будители София награди "лекарите на духа" на обществото - кметът Йорданка Фандъкова връчи отличията на почетните граждани на столицата за 2021 г.

Отличеният Хайгашод Агасян "помоли" неговата китара да говори вместо него и каза своето "благодаря" с песента "Не остаряй любов", а силни думи и още по-силни аплодисменти огласиха Градската художествена галерия - в чест на будителите на нашето време.

Званието "Почетен гражданин на София" за 2021 г. получиха: Проф. Маргарита Ваклинова, Мариус Донкин, проф. Милена Моллова, Хайгашод Агасян, проф. Анри Кулев, проф. Никола Владов, Камелия Тодорова, Максим Ешкенази, Димитър Маринов, Васил Банов, проф. Борис Чендов (посмъртно), първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика - диамантите от ансамбъла на България Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Камелия Стоилова, треньорите им Весела Димитрова и Михаела Маевска и президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, както и първата олимпийска шампионка за България при жените в бокса Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

"Първо честит празник. Има много смисъл и много символика, че почетният знак на вас - заслужилите гаждани на София, връчваме точно в Деня на народните будители. Ден, в който почитаме българските просветители, книжовници, революционери, хората със стремеж към образованието, към духовните ценности, хората, които променят обществото ни и ни правят по-добри. Всяко време има своите водачи, които със своя талнт и ум носят заряд и светлина, каквато само знанието и културата могат да ни дада. Да укрепят духа на своето поколение, да му дадат посока и надежда. За това се изискват умения, знания, труд, талант, но и много, много талант и воля. В дни на изпитания погледът ни е насочен с надежда към хората на знанието, към тези, които могат да повдигнат духа ни и да ни дадат посока. Всички вие изпълнявате успешно тази мисия. Част от съвременните будители сте вие, които сте заслужили и признанието на колегите, и на своя град. Ние сме горди и щастливи, че сме съграждани с вас. Ние, софиянци, имаме огромния късмет да живеем заедно с будителите на нашето време - споделяме общи пространства, може да ги срещнем на улицата, да разговаряме с тях. Те са не само успешни професионалисти, постигащи своите цели, но и хората, които истински не променят. Правят ни по-добри, мислещи и свободни. За нашия град е истинска чест, че вие живеете и работите в София. Променяте града ни и сте част от нашата столица. Тук сте хора, които ни дават надеждата във времена като днешните", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.
"Позволете ми да използвам идна мъдрост, за чието авторство се спори: "Не проклинай тъмнината, запали свещ." Благодарим ви от името на града за стотиците пламъчета в областите на живота, които запалихте и които всъщност ин дават светлина. Без вас нито нашият град щеше да бъде същият, нито нацията ни щеше дса е такава, каквато е", обърна се към отличените председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.
"Живеем в много трудно време. Справяме се всеки в подкрепа на това, което трябва да приемем и преборим в ежедневието ни. Културата и образованието ни са ключът към справянето с тази толкова многолика криза. Освен в сферата на санитарния статус, ние имаме криза в икономиката, криза в нашите души, криза и в образованието. вие, скъпи отличени хора в нашия град, бъдете все толкова светещи и силни в посланията. Защото и науката има нужда от вашите послания и кураж, за да се справим с тази тежка ситуация, в която се намираме", заяви Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие.

"Във времето, в което сме в момента - бурята, която витае в Народния театър, репетирайки представлението "Бурята", бурята, която витае по улиците в тази пандемия, бурята, която витае из политическите коридори преди поредните избори, искам да благодаря за човешката оценка - да бъдеш почетен гражданин. Независима оценка - единствено и само от съгражданите. Благодаря ви за нея. Поклон пред всички лекари на тялото. Но вие, скъпи приятели, почетни граждани, сте лекари на духа. Вие сте не по-малко необходими. Единствено чрез вас можем да възстановим и да направим живота ни такъв, какъвто искаме да бъде, такъв, за какъвто мечтаем. Лекувайте духа на съгражданите си", заяви директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Големият ни композитор Хайгашод Агасян редува думите с неговия начин за изразяване на емоция - музиката. "Това е голяма чест за мен. Казаха се прекрасни думи. Ако ми разрешите, за секунди да грабна китарата, искам да ви изпея нещо благодарствено, защото музиката е тази връзка с горе над нас, с вселенската хармония. Преди много години великият актьор, с когото бяхме в Младежкия театър - Николай Бинев, каза една мисъл на сцената. Всички знаем таи българска поговорка: "Който пее, зло не мисли." Но той каза нейното продължение, което ни стъписа: "А който мисли, не му е до песен." И въпреки всичко смятам, че една песен ще допринесе за вашето настроение. Любовта има много посоки - любов към родината, към ближния, към човека, към любимия град. Затова искам да ви поздравя с тази моя песен - "Не остарявай любов", каза Агасян. Грабна китарата си. И запя.

"Аз много не се вписвам в лозунга на София "Расте, но не старее", защото не съм сигурен колко съм пораснал духовно през годините, но със сигурност съм остарял", каза с усмивка Анри Кулев. Благодари за "неостаряващата" песен от Хайгашод Агасян и благодари за оценката на "скромните" му усилия в киното, рисуването и преподавателската дейност, с която се занимава от над 30 години.

"Ние, хирурзите, не сме много по приказките, повече сме по действията. В тези смутни времена искам да посветя това почетно гражданство на всички млади лекари, които са на първа линия в момента", заяви проф. Никола Владов.

Бурни аплодисменти заслужиха историческите първи олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика - момичетата от ансамбъла, треньорите им и Илияна Раева.

"Изключително много се гордея, че сме част от това събитие, точно на този ден. Честит празник на всички. За нас, нашите момичета и нашите треньори това признание е огромна чест. Обиколили сме целия свят, но лично аз, когато съм си кацала в София, съм изпитвала толково мили чувства", каза Раева. 

И цитира интервю за "24 часа" от 17 септември, в което казва, че няма по-любим град от София, града, в който се чувства на мястото си. "Толкова много си го обичам, това е моят град", добави Раева. "Много съм щастлива,защото за четири години София ще бъде домакин на две световни първенства. Искам да ви уверя, че нашите гости са изключитено възхитени и очаровани от нашия град. Освен това правим и 10 световни купи в София. Искам да кажа пред всички вас, че госпожа Фандъкова е изключителен приятел на българската художествена гимнастика и присъства на всички наши големи събития. Благодаря ви, госпожо Фандъкова, оценявам вашето искрено приятелство. Пожелавам на всички да сме много здрави. И нека имаме още много поводи да се гордеем, като тези, създавани от всички в тази зала. И да знаем, че България е много талантлива нация - имаме много знайни и незнайни будители в днешно време. нека ги имаме, нека ги уважаваме", допълни Илияна Раева.

"Уважаеми българи. Аз не съм родена в София, но живея и работя тук. За мен България е най-прекрасното място на света. С каквото мога ще се опитам да допринеса за развитието на България и българския народ. Моята сила е в спорта. Ще продължа да се развивам в тази насока. В този момент сред всички вас се чувствам изключително горда, защото всички вие прославяте България по целия свят. И моят апел е към вас и към всички българи - не се предавайте, колкото и да е трудно. Във времето сме доказвали, че българският народ е много силен, стига да се обедини. Моля ви само за обединение", заяви олимпийската шампионка в бокса Стойка Кръстева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>