1000 евро на квадрат стигнаха панелките в Пловдив - пандемията вдигна сделките с 14%

01.11.2021 11:45 Радосвета Бочукова
Усилено се застроява с блокове празното доскоро пространство между кв. “Христо Смирненски” и “Прослав”.
Дафина Гудова, председател на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти
Нови кооперации никнат до централните гробища в Пловдив и апартаментите се разграбват

Бизнесмен отказа апартамент в Пловдив - купил по-изгоден във Виена

Нов жилищен комплекс се извисява в широкия център на Пловдив на мястото на бивше производствено предприятие. Всички апартаменти в него са продадени на зелено.

“Предложиха ми да купя там мезонет срещу 2000 евро за кв. метър. Но аз отказах - взех на същата цена във Виена до двореца “Шонбрун”, разказа пред “24 часа” пловдивски бизнесмен. Той отклонил пловдивската оферта, защото сметнал, че е нереалистична.

Въпреки това търсенето на апартаменти във втория град е изключително засилено, твърдят брокери. По думите им в последната година цените непрекъснато растат.

“Вместо да свие сделките, пандемията предизвика обратния ефект. Започна голямо търсене и това покачи имотите с над 30%”, твърди Нина Видева, която е в бранша с имоти повече от 20 г. По думите
хората търсят
сигурност да си
вложат парите с
оглед на масовото
покачване на цени
на всякакви стоки. Мнозина се притеснявали да не дойде хиперинфлация и да им унищожи спестяванията. Много от клиентите били българи, работещи в чужбина.

Някои решили трайно да си останат в България и това довело до ръст в продажбите, смята Видева.

Другият фактор била безработицата, която принуди хората от села и малки градчета да потърсят препитание в Пловдив заради новите заводи.
Доста от тях продали имотите си в родните места,
теглили кредити
и инвестирали
парите си
в жилище
под тепетата.

В момента най-търсени са апартаментите в “Тракия” и “Кършияка”. Някои по-запазени панелки там са стигнали 1000 евро за квадратен метър при средна цена и в двата района около 770-800 евро, коментират брокери.

Най-голям ръст на продажбите има при новото монолитно строителство. Там сделките вървят още в строеж, сочат наблюденията в бранша.

В ценнтъра на Пловдив вече почти няма празни терени, но търсенето не намалява въпреки високите цени, големия автомобилен трафик и мръсния въздух. Друг от предпочитаните райони е този до Младежкия хълм. Нов жилищен комплекс в строеж е разпродаден още на зелено, а цената на двустаен апартамент от 56 квадрата е над 60 хил. евро или средно 1100 евро за кв. м.

“Стойността на имота е нещо много относително и зависи от доста фактори. Например дали е ново, или старо строителство, в кой район е. Напоследък на особено предпочитание се радват стари жилища, но с топлоизолация”, казва Мария Рифай, която членува в Националното сдружение на агенциите за недвижими имоти.  

Има голям интерес и към кварталите в периферията, където животът е по-спокоен и е по-чисто. По-същата причина вече хората бягат и от район “Южен”, който за кратко време беше презастроен и пренаселен. Това доведе до недостиг на места за паркиране.

“Празните терени в Пловдив прогресивно намаляват, затова, където започне ново строителство,
жилищата се
изкупуват
буквално още
на чертеж”,
коментира Дафина Гудова, регионален председател на Националното сдружение на агенциите на недвижими имоти в Пловдив.

Кварталите “Мараша” и “Христо Смирненски”, районите около Младежкия хълм и Гребната база са локациите с най-високи цени на новото строителство. Там диапазонът е от 900 до 1200 евро за квадратен метър.

“Тенденцията на пазара е към купуване на инвестиционни жилища”, твърди Гудова.

Наблюденията сочат, че има хора със свободни пари, които търсят да ги вложат, повтаряйки старата максима, че имотът не иска ни да го храниш, ни да го поиш.

“Имаме куриозни случаи, където се стига буквално до наддаване”, коментира Гудова. И дава пример със сграда в нов затворен комплекс, където е имало продажби на 1400 евро на квадратен метър.
В момента пазарът
е емоционален
Работим като в казино с наддавания, затова цените растат нагоре. Причините са страховете на хората и фактът, че в Пловдив търсенето е по-голямо от предлагането”, обобщава ситуацията Гудова.

В града се строят няколко големи затворени комплекса. Там цените варират от 850 до 1200 евро за квадрат в зависимост от качеството на строителството. При новите сгради това е основният момент, който формира цената, разказват хората в бранша с недвижими имоти.

Според предприемачи все още има свободни терени в кв. “Остромила”, “Тракия” и в “Христо Смирненски”. Скоро обаче и те ще бъдат запълнени.

“За точна статистика на имотния пазар трудно може да се говори, тъй като в основните сайтове за продажби има оферти, които са тип “кукички” - пуска се нереално ниска оферта, след което на кандидат-купувача казват по-висока цена”, коментира Гудова. 

Според нейни колеги данните недвусмислено сочат, че пазарът на имоти в големите градове е буквално полудял. В момента темпът на продажби се развива дори по-бързо от времето преди пандемията от COVID-19.

На този етап било трудно да се правят прогнози, но се надяват с края на пандемията да приключи това “галопиране” на цените.
8536 имотни сделки
са регистрирани за
първите 6 месеца
в Пловдив по данни на Агенцията по вписванията. Това е с 14% повече спрямо 2019 г., когато продажбите за същия период са били 6511.
Макропоказатели, банкови лихви, постковид ефекти и страхове са основните фактори за ръста на пазара, по оценка на агенции за недвижими имоти.

“През последните години не помня друг случай, в който да е имало натрупване на толкова много обективни фактори, които да насърчават пазара на недвижими имоти”, коментират брокери от Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>