Пловдив 2021: ново съоръжение свързва два района, със заем правят пробива "Модър - Царевец"

01.11.2021 09:45 Радко Паунов Ваня Драганова
Техника и работници прокарват трасета по новото съоръжение, което ще свърже двата пловдивски района.
Квартал “Капана” е артистичното сърце на Пловдив и главен притегателен център за туристите.
Къща “Клианти” в Стария град предизвиква възхищението на хилядите туристи.
Детската железница на Младежкия хълм

Очаква се да стартира още един голям проект с еврофинансиране - на ВиК за южния обходен колектор

След 15 години отлагане Пловдив е на път да се сдобие с мащабно съоръжение, което ще свърже районите “Южен” и “Западен” и ще разтовари чувствително движението. Сега автомобилите обикалят през Централна гара и трафикът става още по-кошмарен.

Първата копка на подлеза “Модър - Царевец” беше направена навръх Ивановден. В момента на обекта се виждат багери, земекопна техника, камиони, кранове и много работници.

“По график трябва да е готов в края на 2023 г., но има голяма вероятност строителството да приключи година по-рано”, категоричен е кметът Здравко Димитров. Той припомни, че още през 2007 г., когато е бил начело на район “Западен”, е трябвало да стартира строителството.  

Поради липса на финансиране стартът на този мащабен обект се отлага.
Сложността на
съоръжението
идва от това, че
минава под жп
линиите Пловдив
- София
Самият тунел е изграден от Национална компания “Железопътна инфраструктура”, но стои засипан от години.

Работата на местната власт е да прокара пътните артерии през него. Те представляват две платна с по две ленти, които минават по улиците “Модър” и “Царевец” и прекосяват самия транспортен подлез, осигурявайки директна връзка с двата пловдивски района.
Цялата подземна инфраструктура е преместена под новото платно.
Инвестицията
е за близо
12 млн. лева
Откъм ул. “Модър” е направено разширение на платното. По средата ще има разделителна ивица, а отстрани - тротоари. Някои го оприличават на магистрала.

От страната на ул. “Царевец” са прокарани водопроводи. Според строителя са преместени всички комуникации - кабели, тръби и канализация.

За подлеза “Модър - Царевец”, както и за още 3 пътни обекта общината изтегли 40 млн. лева. За него кметът Здравко Димитров в продължение на година убеждаваше общинските съветници. Предвижда се и изграждане на транспортен подлез до Водната палата в центъра на града, който да облекчи трафика.  

Очаква се да тръгне и другият голям проект на ВиК-Пловдив, с европейско финансиране. Това е Южният обходен колектор. Той е на стойност 81 млн. лева.

Започва от кръстовището на “Пещерско шосе” и ул. “Царевец”, минава през самия транспортен подлез, излиза на ул. “Модър”, продължава по бул. “Александър Стамболийски” и през район “Тракия” стига до пречиствателната станция.
Строителството
на нова сграда,
в която ще има
74 жилища за
социално слаби,
започна в края на август т. г. и се очаква да приключи за 30 месеца. В бъдещия блок на ул. “Владая” ще има 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, както и спомагателни помещения.

Общата стойност на проекта, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”, е 7 165 650 лева.

“Подборът на хората ще става по специална наредба. Настаняването ще е по заповед на кмета за срок от 1 година, което може да се повтаря до 3 пъти, защото това е вариант за временен подслон на многодетни семейства и на хора, чиито домове са унищожени при пожар или други бедствия, болни са, а нямат роднини. Тук ще има назначен и социален работник, ще има и редица изисквания към обитателите – да поддържат чистотата и да плащат сметките”, обясни на първата копка зам.-кметът по социалните дейности Георги Титюков.

За над 1 млн. дървета вече се грижи общинското предприятие “Градини и паркове”.

“Палмите не подхождат на визията на града, а и през зимата хвърляме огромни ресурси, за да ги топлим и опазим.  
Най-добре в
Пловдив виреят
чинарите,
липите,
ясен и няколко вида явор”, казва шефът на фирмата Веселин Козарев.

Преди 111 години Пловдив дава началото на Деня на будителите. Това е още един повод за гордост на пловдивчани, които днес заедно с цялата страна честват този празник. 

Цяла година въпреки паднемията арткварталът “Капана” събираше най-свободните и креативни млади хора. Създаден като средище на занаятчии, той е особена плетеница от малки улички, магазини и кафенета.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>