И в деня на вота болни с COVID може да поискат да гласуват от дома си (Обзор)

29.10.2021 22:15 Румина Димитрова
Болните или контактните им лица ще трябва да са с маска, да са дезинфекцирали ръцете си предварително и да използват собствена химикалка, за да гласуват.

За първи път ще се броят всички разписки от машините

Хората, които са поставени под карантина или в изолация в деня на изборите - 14 ноември, ще могат да гласуват с подвижна урна от дома си. Заявления за това ще се приемат от 1 ноември до деня на вота включително, реши в петък Централната избирателна комисия.

Тези правила важаха и на миналите избори. А вчера ЦИК трябваше да се срещне със здравния министър Стойчо Кацаров и държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, за да се реши дали трябва да се променят предвид многото заболели. Но още в началото на заседанието се разбра, че Кацаров е ангажиран и не може да присъства, а Кунчев все още е под карантина.

Така остават разпоредбите, според които членове на секционни комисии ще обикалят домовете на карантинираните с подвижна урна. Болните или контактните им лица ще трябва да са с маска, да са дезинфекцирали ръцете си предварително и да използват собствена химикалка, за да гласуват. Не е задължително това да става на адреса по местоживеене. В заявленията трябва да бъде вписан адресът, на който са под карантина.

Заявления за гласуване с подвижните секции ще се приемат в общинските администрации, подписани саморъчно в свободен текст от карантинираното лице. На място те се внасят от пълномощник, без да е необходимо нотариално заверено пълномощно. Заявлението може да се подаде и по пощата, по факс, през сайта на ЦИК или единния портал за електронни административни услуги, като за целта не се изисква електронен подпис.

Ако заявлението бъде подадено в деня на вота, то болните или контактни лица под карантина ще могат да гласуват само при условие че в населеното място, община или район вече има образувана подвижна секция. За целта пък трябва да има поне 7 заявления, подадени 3 дни по-рано.

ЦИК реши още, че контролните разписки, отпечатвани от машинното гласуване, ще се броят във всички секционни комисии. На вота на 11 юли повторно се гледаха само представителни извадки от бележките от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 в страната. Резултатите от контролното броене обаче се забавиха значително, а впоследствие ЦИК и Общественият съвет към комисията обявиха, че това не е удачен подход.

За 100% броене на разписките се обяви още през януари президентът Румен Радев. А по-късно след изборите на 11 юли това поискаха и от ГЕРБ. Вчера лидерът Бойко Борисов поздрави комисията за решението. Според него така нямало да може да се излъже през софтуера, който пък бил “контролиран от 4-ма души в “Да, България”. По-късно в декларация от партията на Христо Иванов призоваха ДАНС и прокуратурата да поискат от Борисов да назове имената на четиримата “господари на машинния вот”, а ако не го направи, да се извини.

Съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова пък се закани да даде това решение на Върховния административен съд, защото то обезсмисляло машинния вот и давало възможност за манипулации.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>