Млади българи в Европарламента: Без корупция и гласът на гражданите да се чуе

29.10.2021 11:20 Пламена Томева
19-годишният Александър Милисов бе част от панел 2, който обсъжда принципите на правовата държава.
Малка част от членовете на гражданския панел 4 на тема “ЕС в света/миграция”, в който участват и българите Десислава Симеонова и Красимир Златинов (в двата края на снимката).

Платформа, в която всеки европеец може да изрази мнението си, е събрала 8600 идеи и 14 900 коментара от над 31 000 участници

Да се спазва върховенството на закона в България, да се сложи край на корупцията и това да се направи с ефективни европейски мерки, ако се налага - и със санкции. Това е приоритетът, който 19-годишният българин Александър Милисов представи пред Европейския парламент.

Да се чуят проблемите на обикновените хора в рамките на европейските политики, като се вземат предвид особеностите на всяка страна по проблеми като миграцията и опазването на границите. Тези теми пък обсъди Десислава Симеонова, в рамките на работната група, от която е част.

Десислава, Александър

и други българи имат шанс

лично да изкажат идеите си

в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа. Тя е безпрецедентно демократично събитие със своята многоезична цифрова платформа, в която всички над 500 млн. европейци са приканени да изразят мнението си. Крайната цел е ЕС да бъде реформиран така, както искат неговите жители.

Част от конференцията са четири граждански панели на различни теми - икономика, младеж, цифрова трансформация; европейска демокрация; изменение на климата, здраве, както и миграция. Всеки от панелите се състои от 200 души, или общо 800 обикновени граждани.

Няколко месеца преди началото на конференцията, което бе дадено през лятото, като ще продължи повече от година, Александър и Десислава получават обаждане с предложение да се включат. “Всичко започна малко като на шега. Получих изненадващо телефонно обаждане и идеята за пътуване ми хареса. В началото изобщо не знаех за какво иде реч, но си казах, защо не”, спомня си Десислава Симеонова, която работи като секретарка в офис в Перник. Организаторите целят да поканят обикновени европейски граждани от различни възрастови групи, полове и населени места с различен брой жители.

След като поканените стигнали в Страсбург, нещата започнали да се изясняват. Гражданските панели се събират на няколко срещи, като първата беше преди около месец. Втората ще е след 2 седмици онлайн, а третата - във Флоренция през декември. “На първата среща ни разделиха на работни групи. Всеки участник трябваше да даде по няколко идеи кое е най-важно за бъдещето на ЕС. След това ги обобщихме като група, а предложенията на всички отделни групи в рамките на панел 2 - “Европейска демокрация, права, принципи на правовата държава”, бяха събрани в доклад”, разказа 19-годишният Александър Милисов. Той живее в София и е студент в Техническия университет. Признава, че

заради дейността си за

конференцията изпуска по

няколко лекции, но успява да навакса.

Десислава Симеонова участва в 4-и панел - “ЕС в света/миграция”. При нея работата с останалите европейски граждани е протекла по сходен начин. Ръководителят на групата дал възможност на всеки присъстващ да сподели какво е неговото лично мнение за бъдещето на Европа и за миграцията и какви са проблемите, който среща.

На 23 октомври бе проведено второто поред пленарно заседание на конференцията в Страсбург, на което беше обсъден именно приносът на гражданите. Пленарният състав на конференцията включва 108 представители на ЕП, 54 на Съвета на ЕС, трима на ЕК, 108 членове на всички национални парламенти и 108 граждани.

От всички 200 членове на всеки граждански панел се избират 20 посланици, които да представляват самия панел и да представят предложенията си на пленарното заседание. Александър Милисов бе един от посланиците.

Първата и най-важна идея, която 19-годишният българин предложил, била ефективно спазване на върховенството на закона и борба с корупцията, “защото в България имаме проблем с това”.

“Надявам се ЕС да направи нещо

повече от това да ни изпраща

ядосани съобщения

Може например да въведат санкции, да се намали европейското финансиране, докато не си оправим проблема с корупцията”, казва Александър. “На тези, които ще реагират с недоволство, ще кажа, че щом сме решили да влезем в ЕС, това означава да спазваме всички ценности и закони на съюза. Корупцията не е нито едно от тези две неща. Всяка държава, която не ги спазва, трябва да бъде наказана. ЕС доброволно ни отпуска значително финансиране. Други по-големи членки получават по-малко, отколкото дават. И благодарение на тях ние можем да се развиваме”, обяснява младежът.

В гражданския панел, в който участва Десислава Симеонова, обсъждали, че трябва да търсят първопричините за миграцията, да се помага на страните, от които бягат най-много хора, и каква трябва да бъде тази помощ. Повдигната била темата за засилване на отбраната на външните граници, каквато е и България, а също и как да бъде оказана помощ на страните, в които се получава струпване на мигранти, като в Турция например. “Всяка членка има свой поглед върху проблема с миграцията и среща различни трудности. В Германия предизвикателствата са едни, у нас - други. В България например и в страните, които посрещаме първите вълни мигранти, имаме проблеми с лагерите. Знам за градове, в които има лагери със свободен режим, а мигрантите излизат, нападат жени в малките населени места, вземат стока от магазините, без да плащат”, казва Десислава.

Във времето, което ѝ дали за изказване, българката подчертала, че страната ни е засегната от мигрантските вълни от две страни - както от външната спрямо ЕС, така и от вътрешнообщностната - “много българи емигрираха в други държави, търсейки по-добър социален статус, което води до обезлюдяване на цели територии”.

“Ентусиазмът в гражданските

панели е голям, очакванията

са високи, формулата работи

На пленарното заседание трябва да се намерят отговори на повдигнатите въпроси под формата на общо виждане за бъдещето на Европа и конкретни начини за реформа на съюза. Политиките на ЕС трябва да отговорят подобаващо”, заяви евродепутатът Ги Верхофстад, който е един от съпредседателите на конференцията.

Следващата пленарна сесия ще се проведе на 17-18 декември. Многоезичната цифрова платформа остава на разположение за идеи и прояви на гражданите - те ще бъдат представени в третия доклад, който ще излезе през декември. До момента платформата е събрала 8600 идеи и 14 900 коментара от над 31 000 участници. В рамките на конференцията са проведени и над 3180 други събития в целия ЕС, които събраха над 140 000 участници.

“Мисля, че си струва

Обещали са ни накрая да изпълнят задачите, които сме поставили, и да въведат в законодателството предложенията, които сме направили. Ако не го направят, е наша отговорност да им кажем, че имат още работа за вършене”, казва Александър с оптимизъм.

“Идеята на тази конференция е изключително добра - да се чуят мненията на гражданите, които са долу. Не че политиците не мислят и върху тези теми, но когато човек стане професионалист и гледа на по-високо ниво, невинаги вижда малките неща. Тук идва ролята на гражданите, които се сблъскват с различни проблеми ежедневно”, казва Десислава Симеонова.

Перничанката също е настроена оптимистично, защото още в началото на участващите граждани се дава възможност да говорят свободно, да изразяват директно мнението си, без значение дали то е негативно. “Това се случва за първи път, никога досега ЕС не се е допитвал до всеки един свой гражданин по този начин”, казва българката.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>