ГЕРБ се връща на добре обучен кон, който куца и при третия опит за скок

28.10.2021 23:30 Митьо Маринов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно със заместника си Даниел Митов и здравния експерт на партията и бивш министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов
Бившият шеф на “Пирогов” проф. Асен Балтов е кандидат за депутат на ГЕРБ в 23-и МИР, където заема второто място.

Всяка грешка на служебния кабинет - победа за Бойко Борисов, но останалите в парламента трудно ще влязат в диалог с него. Засега.

Завръщане на Бойко Борисов и ГЕРБ виждат социолозите със задълбочаването на COVID кризата у нас и недоволството от действията на служебното правителство.

Отделно двата неуспешни парламента през тази година и упражнението “избори до дупка” дойдоха в повече на избирателите. Затова и девизът на ГЕРБ за новата кампания е удачен - “Ред в хаоса”. Целта му е да подсили внушението, че след трите кабинета на Бойко Борисов държавата е изпаднала в безтегловност, щом десницата му не е на кормилото ѝ. Така

чувството от

“вповече”

Борисов у

мнозина

се превърна

в носталгия

По традиционната политическа логика основният опонент на ГЕРБ би следвало да е партията, която се съизмерва с нея - БСП, на която към момента се отрежда второто място през ноември. Но не е. В кампанията за парламент големият конкурент на доскоро управлявалите са (кандидат) президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство. Атаката срещу всяко решение на служебния кабинет подсилва посланието за хаоса и съответно единствения възможен спасител от него.

Естествено, лично лидерът на ГЕРБ от седмици е големият критик на кабинета “Янев” и всяка стъпка накриво на служебните министри автоматично трупа червени точки за Борисов и партията му.

Всъщност нейната стабилизация започна още откакто се видя, че и 46-ият парламент ще се провали в опита да излъчи анти-ГЕРБ правителство. И докато за останалите участници това донесе по-скоро негативи, при Борисов социолозите веднага уловиха позитивния тренд.

Това е свързано и с една важна особеност - ГЕРБ

не е

идеологическа,

а електорална

партия

За повече от десетилетие на власт нейните кадри са разположени на различни етажи на управлението на местно и централно ниво и е важно дали “изчегъртването” ще стигне и до тях, или ГЕРБ ще се върне обратно да ги защити. Отделно партията още разполага с периферия, която не си пада по промени, политекзотика и сътресения.

С две думи, очаква се завръщането на ГЕРБ на бял кон. Добре обучен, но накуцващ. Така може да се продължи метафората за ситуацията, в която се намира партията в последната една година.

Защото атаките срещу Борисов са всички политически сили, а от 5 месеца в противниковия ъгъл застана и служебният кабинет, назначен от президента Радев.

В интерес на истината фактите, изнесени на първия състав на правителството на Стефан Янев за предшествениците му в Министерски съвет, изиграха решителна роля да изчезнат около 200 000 гласа на ГЕРБ в краткия период между 45-ия и 46-ия парламент.

Главната роля на разрушител на ГЕРБ е поверена на вицепремиера Бойко Рашков. А той се старае дотам, че Бойко Борисов възликна, че заради адаша си е намразил името.

Рашков започна поредица от проверки за купен вот срещу партията, което Борисов определи като тормоз и сплашване на електората на ГЕРБ. Дали заради това, или по друга причина, на изборите на 11 юли партията отбеляза

най-ниския

резултат в

историята си -

642 хил. гласа

Само 4 дни по-късно ГЕРБ получи нов удар от МВР. Борисов бе извикан на разпит Националната полиция по сигнали от 2009-2012 г. за отправяне на смъртни заплахи към бизнесмен и семейството му. До развитие в този сюжет на Рашков не се стигна, но не така твърдата периферия на ГЕРБ започна да изглежда леко разколебана.

Някой поусмири Рашков, който ефектно вади обвинения, но после доказателствата някак липсват. В последните дни обаче сякаш огласяването на всяко поредно проучване, което дава преднина на ГЕРБ, нахъсва вътрешния министър за нови битки. Различното сега е, че подходът да се подхвърлят обвинения без доказателства, който проработи при първото служебно правителство, в момента изглежда по-скоро контрапродуктивен.

За ГЕРБ обаче

остава

проблемът,

че името на

партията е

токсична дума

за останалите

политически

играчи

“Статукво”, “червена линия, която няма да престъпим”, “нещо, с което няма да правим компромис” и пр. според съответния партиен речник.

А дори на 14 ноември формацията на Борисов да поведе убедително, няма да има мнозинство в парламента. При заявките, че ГЕРБ е невъзможен партньор за съставяне на правителство, полезният ѝ ход за 47-ото народно събрание не се вижда.

Вярно, че вече ясно бе намекнато от всички страни как на третия път е добре да се забрави мантрата за невъзможни коалиции, но социологическите проучвания дават засега картина, в която противниците на ГЕРБ ще могат да съставят правителство. Така се очертава перспективата партията на Борисов да се върне в 2013 г., когато победи, но остана в опозиция.

Затова е много вероятно на новия зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов в началото на декември за трети път да му се случи да върне мандата за съставяне на правителство. И

да подобри

собствения си

рекорд по

несбъднат

министър-

председател,

след като два пъти вече разнася папки между пл. “Народно събрание” и “Дондуков” 2 в 45-ия и 46-ия парламент.

Иначе издигането на Митов към партийния връх бе част от процес на обновление и жест към потенциалните нови партньори. Но опитите за изграждане на мост към “Има такъв народ” и “Демократична България” удариха на камък. Още в 45-ото НС Любен Дилов бе провъзгласен за водещ делегат в евентуални преговори с бившите му колеги - сценаристите на Слави. Даниел Митов пък като зам.-председател на ДСБ от 2009 г. трябваше да намери бившите си съпартийци от ДБ. И двете не сработиха.

ГЕРБ остана единствена явна опозиция в последните 2 парламента.

Партия

сама срещу

всички и всички

срещу нея

Анти-ГЕРБ реториката донесе високите резултати на протестните формации, а като продължение на атаките срещу Борисов бе създадена временната комисия за ревизия на властта, получила името “Манолова” - на председателката си Мая.

Повече хляб и зрелища, отколкото резултати даде и тази комисия, след като се превърна в поле на лични битки между бизнесмени - земеделеца Светослав Илчовски и собственика на фирма “Градус” Иван Ангелов. А всички твърдения за самоличността на тайнствената Мата Хари, посещавала спалнята на бившия премиер, заседнаха в сферата на клюките.

ГЕРБ не участва в нито едни преговори с партиите на протеста за създаване на редовно правителство, за разлика от другия им голям враг ДПС. Дори заклеймяваната дълги години БСП сега се оказа желан събеседник за новите от площада.

Все пак верни на предизборното си послание за внасяне на ред в хаоса, от партията се представиха в последния парламент като едни от най-опитните и премерените. Депутатите

не станаха част

от сваленото

ниско долу

ниво на говорене

в пленарната

зала

в стил “овъртолени свински черва” (по ИТН). Въздържаха се от лични обиди от трибуната.

Тази линия на поведение и политическо говорене се поведе и от някои нови оратори - например юристът Радомир Чолаков, в чийто глас на разума нерядко това лято се вслушваха и останалите парламентарни групи. Точно заради консенсусния си характер той оглави инициативния комитет на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков като кандидат за президент.

Като парламентарната група с най-много бивши министри тази на ГЕРБ демонстрира добро познаване на работата на държавата във всяка една сфера. Затова много от атаките ѝ срещу служебните министри са сполучливи. Сега за трети път тази година представителите на кабинета “Борисов 3” повеждат кандидатдепутатските листи на формацията.

В моментите, когато е най-тежко, си проличават истински верните. За своите 12 години в парламента ГЕРБ натрупа над 94 хил. членове, а в последните месеци към партията се присъединиха видни личности и експерти в областта си.

Пример за това е бившият културен министър Вежди Рашидов, който е с ГЕРБ от 2009 г., но стана член едва тази година. Бившият здравен министър и бивш шеф на Александровска болница проф. Костадин Ангелов пък се превърна в безспорния експерт на партията по здравни въпроси и за трети път повежда две листи - във Варна и във Велико Търново.

Старите гербери отстъпиха на млади, те пък на специалисти като проф. Балтов

С обновление на партията опита Борисов да привлече избиратели за ГЕРБ на последните избори. На тези през ноември заложи на експертите.

Депутатските листи бяха проветрени. Стари, добре познати лица като бившия културен министър Вежди Рашидов и бившата екоминистърка Ивелина Василева отсъстваха сред кандидатите. На тяхно място на 11 юли се появиха млади учители, лекари и юристи. Сред тях имаше младежи с опит в общинските съвети, но и по-необичайни решения като тиктока с близо 200 хил. последователи, познат като Кибритя, както и синът на Нидал Алгафари - Николай.

Формулата с младежите обаче не се оказа “уау” и те отстъпиха отново на експертите. Борисов запази за водачи на листите изпитаните кадри, бившите си министри, а под тях се появиха няколко нови имена Като това на престижната втора позиция в 23-и столичен район - веднага след лидера на СДС Румен Христов там се нареди бившият шеф на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Най-популярното име, което се оттегли, пък е на д-р Даниела Дариткова, която бе депутат от ГЕРБ без прекъсване от 2009 г. и председател на парламентарната група в 44-ото НС, както и шеф на здравната комисия в парламента. Сега обаче тя обяви, че е решила да се посвети изцяло на пациентите си в Смолян.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>