Ансамбълът: Нямаше смисъл да поемем огромния риск за здравето на Лаура

28.10.2021 10:12 Найден Тодоров

Диамантите от ансамбъла се прибраха в България след несъстоялото се за тях последно състезание на световното първенство по художествена гимнастика в Япония. Заради сериозно обостряне на контузията на Лаура Траатс в прешлените на врата се наложи българският ансамбъл, който бе фаворит за златните медали, да отпадне от световното. Така последното състезание за отбора епоха се оказа на 17 октомври на Гран При в Марбея, когато момичетата на Весела Димитрова записаха рекордната в историята на художествената гимнастика оценка от 51,600. Диамантите слизат от сцената като първите в историята на България олимпийски шампионки по художествена гимнастика.

"От гледна точка на настроение в отбора сме добре. Не сме увесили носове. Все пак завършване с най-голямата титла - олимпийското злато. Така че не бих казала, че това е лош край. Относно травмата - сега се прибирам и започвам лечение", заяви Лаура Траатс на летище София.

"Разбира се, че не сме си представяли така финала. Последното ни голямо състезание остават олимпийските игри в Токио. Там се окичихме с мечтания медал. Може би за по-добро не знаехме, че това ни е последното голямо състезание. Но в крайна сметка смятаме, че всичко завърши супер. В живота много често има непредвидени ситуации, както стана и сега. Но важно е как реагираме на тях. И мога да ви уверя, че всички ние сме убедени, че това беше правилното решение", заяви Стефани Кирякова.

"Няма място за отчаяние. Това не ни се беше случвало на състезание за тези пет години. И това ни се случи. Така че сме видели всичко. Един спортист може да си тръгне от спорта, когато или е получил любовта на хората, или е разплаквал много хора и ги е карал да се гордеят. Ние това го направихме. На всичкото отгоре спечелихме и най-големия златен медал в историята на българската художествена гимнастика, така че сме щастливи", заяви капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.

От изповедта на Лаура Траатс преди да се качи на самолета от Япония пролича, че на нея й се е искало да играе, въпреки контузията. Но освен лекарската забрана съотборничките също са й показали, че здравето е по-важно от медалите.

"Лаура е човек, който ще стиска зъби до последно. Никога няма да каже "не, няма да играя". Дори е готова да рискува здравето си, както и за това състезание. Но наистина здравето е най-важно, нямаше смисъл да поемаме този огромен риск. Според мен се взе абсолютно най-правилното решение да прекратим участието си", каза още Симона Дянкова.

На въпрос защо резервата Камелия Стоилова не е била с отбора в Япония, Лаура Траатс заяви: "Който е следял нашият отбор и е наясно с подготовката ни, добре знае нагласата, с която тръгнахме за това състезание - не сме го омаловажили по никакъв начин, бяхме в страхотна форма и много добре подготвени. Камелия неведнъж е влизала да играе на моето място. Но когато заминахме на световното, разбира се, че не очаквахме такъв развой на събитията и тя замина на Белмекен да се подготвя с новия отбор. Нямаше как да предвидим тази ситуация."

В момента на пълна подкрепа в тази ситуация Лаура за пореден път разбрала колко много я обичат съотборничките й. "Аз също страшно много ги обичам", каза тя със сълзи на очите.
"Това не е първият момент, в който си го казваме и показваме. Няма и да е последният. Ние през тези пет години го показахме една на друга, доказахме на всички, че сме отбор, приятелки и извън залата. И каквото и да става, ще се подкрепяме", добави Мадлен Радуканова.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>