Посолството ни в Лондон във фейсбук утре за правата ни след Брекзит

27.10.2021 19:41
Посолството ни в Лондон

Информационни дни на 28 октомври и 4 ноември за трудовите и социалните права на българите в Обединеното кралство след Брекзит ще се излъчват на живо във фейсбук страницата на посолството ни в Лондон - https://www.facebook.com/bulgarianembassylondon, информират от посолството на сайта си.
От 10:00 до 13:00 часа на 28 октомври ще бъдат разгледани социално и здравноосигурителните въпроси, а на 4 ноември по същото време ще бъдат обсъдени темите, касаещи упражняването на трудова заетост.
Всеки, който има конкретен проблем или въпрос, може да изпрати запитване на следната електронна поща: social@bulgarianembassy.org.uk.
Напускането на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия на Европейския съюз и въвеждането на нова правна рамка на обществените отношения в сферата на социалната сигурност и достъпа до пазара на труда поражда много въпроси относно запазването и ползването на осигурителни права, достъпа до пазара на труда и защита на трудовите права, отбелязват от посолството ни. В тази връзка Службата по трудови и социални въпроси на Министерство на труда и социалната политика към Посолството на България в Лондон организира и информационните дни на 28 октомври и 4 ноември относно трудовите и социалните права на българските граждани в Обединеното кралство след Брекзит.
Всички заинтересовани ще могат да получат информация за условията за придобиване на право на пенсия по българското законодателство, сумиране на периоди и определяне на размера и изплащането на пенсии при наличие на осигурителен стаж в Обединеното кралство и България, както и каква е процедурата, какви са необходимите документи и практическите стъпки.
Ще се разяснят и условията за придобиване право на обезщетение за безработица, как се определя размера на обезщетението, каква е процедурата и необходимите документи за кандидатстване за обезщетение за безработица при завръщане в България, стъпките за актуализиране на здравноосигурителен статус и потвърждаване на здравноосигурителни периоди, как се възстановяват здравноосигурителни права в България.
Българите ще получат информация и за правото на медицинска помощ в рамките на Споразумението за оттегляне и Споразумението за търговия и сътрудничество, Европейска здравноосигурителна карта, какви са възможностите за защита на трудовите права на българските граждани, работещи в Обединеното кралство при използването на посредническа агенция или предприятия, осигуряващи временна работа, кои са най-често срещаните порочни практики, нарушаващи и ограничаващи правата на работниците, както и за какво да внимават, за да не станат жертва на такива.
Защита на трудовите права, достъп до социални обезщетения, право на трудова заетост в контекста на Схемата за уседналост са другите теми, по които ще бъде предоставена информация от експерти от Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Агенцията по заетостта и неправителствената организация Work Rights Centre.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>