Университетът в Кембридж и парижки музей връщат заграбени артефакти

27.10.2021 18:33
Артефакти

Колеж от университета в Кембридж и музей в Париж връщат в сряда културни артефакти, заграбени от Западна Африка по време на колониалната епоха и така поставят прецедент, който ще усили натиска върху други институции да върнат откраднати творби, съобщи Ройтерс.
"Джизъс колидж" в Кембридж връща скулптура на петел, взета от британските войски през 1897 г. заедно със стотици бронзови фигури от някогашното Кралство Бенин на територията на днешна Нигерия. Тези фигури са сред най-значимото културно наследство на Африка.
"Това е правилното решение като знак на уважение към уникалното наследство и история на този артефакт", каза Соня Алейн, декан на колежа, преди церемонията по предаване на фигурата на нигерийска делегация.
Бронзовата скулптура е предоставена на колежа през 1905 г. от баща на студент. През 2019 г. учебното заведение обяви, че ще я върне на Нигерия.
Връщането й е важен момент в дългогодишната битка на африканските страни да си възстановят творби и артефакти, плячкосани от западни изследователи и колонизатори, докато множество европейски институции търсят начини да се справят с културното наследство на колониализма.
Според френски културни историци около 90 на сто от културното наследство на Африка е в Европа. Само в музея "Ке Бранли" в Париж има над 70 000 африкански обекта, Британският музей в Лондон притежава още десетки хиляди.
Германия се съгласи да започне да връща бенински бронзови фигури от колекциите на музеите от следващата година. Университетът на Абърдийн обеща да върне бронзова глава на крал Оба. Скулптурата е купена на търг през 1957 г.
През 2017 г. френският президент Еманюел Макрон заяви, че "африканското наследство не може да е само в европейски частни колекции и музеи". В негово присъствие на специална церемония музеят "Ке Бранли" ще върне на Бенин 26 артефакта, плячкосани през 1892 г. Те са малка част от общо 5000 антики, които западноафриканската страна иска да си върне.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>