Защо котките спят по 16 часа на ден?

26.10.2021 23:30 Пламена Томева

При разгонване котараците може да се скитат през цялата нощ

Възрастна котка прекарва 2/3 от живота си в сън, казват учените. Това е между 12 и 16 часа на ден. Но как да разпознаем, че домашният ни любимец спи повече от нормалното или, напротив, е буден през цялото време?

Защо котките спят толкова много?

Котките са родени хищници, опитомени и откъснати от дивата природа сравнително наскоро. Следователно естествените им инстинкти все още са силни и те продължават да следват вътрешния си зов. В дивата природа котката спи след успешен лов. Това помага за възстановяване на силите, смилане на тежка храна и спестяване на енергия за по-нататъшно търсене на храна.

Домашните котки не ловуват - храната е на разположение през цялото време. Желанието за сън след обилно хранене обаче не е изчезнало. И тъй като котката яде достатъчно и никога не гладува, тя спи относително по-често и по-дълго от дивите си роднини.

Какво определя съня на котката?

Продължителността на съня на котката зависи от четири фактора: възраст, природни особености, фактори на околната среда и здравословно състояние - както физическо, така и психическо.

Възрастта на домашния любимец определя неговия хормонален фон. Ако котето е новородено, цялата консумирана енергия отива за растеж и животното спи по 20-22 часа, или почти цял ден. До 4-5 месеца котето се приспособява към биоритмите на възрастна котка и прекарва в сън около 15 часа на ден. След 8-10-годишна възраст метаболизмът се забавя и животното отново започва да спи повече - около 18 часа в денонощието. Ако пресметнем, се оказва, че 9-годишна котка например е прекарала 6 години от живота си в сън!

Порода

Характеристиките на породата влияят върху по-високата нервна активност и темперамента на котките. Ако животното се отглежда чрез продължителна селекция за домашно отглеждане, нивото на неговата активност ще бъде по-ниско. Ако веригата на еволюция от диво животно до домашен любимец е кратка, инстинктите надделяват и часовете, през които домашната котка обикновено спи, дивата използва за лов.

Например котките Мейн Кун, персийските, британските, шотландските и сибирските котки ще спят по-дълго. Докато бирманските, бобтейл, абисинските, сиамските или ориенталските ще останат будни със собственика си през нощта.

Външни фактори

Факторите на околната среда включват времето навън, диетата и температурата в дома. Дори ако котката живее само вътре, тя ще спи по-дълго при облачно време. Отчасти това се случва и с хората. Също така котката е склонна да спи след високоенергийна протеинова храна. В спокойно състояние храната се усвоява по-добре и животното, подчинявайки се на инстинктите си, ляга почти веднага. Освен това, колкото по-висока е температурата на въздуха в дома, толкова по-сънливо ще бъде животното. Много собственици забелязват как котките спят на гърдите им или лягат върху радиатор - там за тях е по-топло, което означава, че сънят е по-дълбок.

Здраве

Психическото и физическото здраве е последната и най-сериозната причина за нарушаване на биоритмите. Ако котката е стресирана или физически неразположена, тя спи периодично и се отклонява значително от обичайния си график. Това е доста трудно да се забележи - в края на краищата много котки спят, главно през деня, когато стопаните им напускат къщата. Сексуалното желание също не позволява на котката да спи, колкото обикновено. По време на периода на разгонване котараците може да се скитат през цялата нощ в търсене на женска, а котките да мяукат, привличайки мъжки.

Биологичният часовник

Смята се, че котката спи през деня и ловува по здрач. В дивата природа нейни плячки стават малки бозайници и птици, които по-лесно се улавят през нощта. Ако обаче домашният любимец живее в къща и получава храна от собственика си, тогава неговите биоритми може частично или напълно да се изместят, като се адаптират към начина на живот на семейството.

Например ако собствениците са свикнали да стават и да си лягат рано, котката ще дреме между храненията, но ще прекарва основните часове през деня със своя човек - учените са доказали, че котките са много социални и трябва да общуват със собственика не по-малко от кучетата.

Случва се също котката да не се съобразява дали е ден, или нощ. В тези моменти животното е активно вечер и мяука под вратата, умишлено бута предмети или скача на леглото, опитвайки се да събуди собственика.

Зоопсихолози съветват да не ставате от леглото, да не говорите с животното и още повече да не го храните или да започнете да играете с него, колкото и да ви изнудва. Понякога е необходимо да се коригират часовете на сън и будност - чрез сериозна физическа активност през деня и обилно хранене малко преди да падне нощта. В този случай наполовина изядената храна трябва да се махне, а купата да се скрие до сутринта.

Характеристики на съня на котките

Подобно на хората, котките спят в две фази: бавен (плитък) сън и бърз (дълбок) сън. Повърхностната фаза на съня може да продължи от 10 до 40 минути. Този период се характеризира с намаляване на сърдечната честота и забавяне на дишането. В този случай мускулите на котката са напрегнати и животното бързо реагира на външни стимули.

Фазата на бавен дълбок сън може да се разпознае по характерната поза. Обикновено котките дремят по корем с прибрани под тях лапи, ушите им са напрегнато повдигнати и могат периодично да се обръщат към източника на звук. Фазата на дълбокия сън продължава от 5 до 10 минути и отнема не повече от 25% от общото време, което животното прекарва в сън. Този период се характеризира с пълно отпускане на тялото и активна работа на мозъка. Котката обработва получената информация и възстановява жизненоважни ресурси. В същото време тя става уязвима за външния свят, не реагира нито на звуци, нито на докосване. Ще отнеме до 2 минути, за да извадите котката от здрав сън. Известно време животното ще остане летаргично и реакциите му ще бъдат сънени и бавни.

Причини за нарушение на съня при котките

Ако котката спи по-дълго от обикновено, но остава игрива и не отказва храна, вероятно това е промяна в климата в помещенията или преяждане. Опитайте се да преразгледате диетата й и да проветрявате апартамента по-често. С понижаване на температурата на въздуха и намаляване на съдържанието на калории в консумираната храна котките спят по-малко.

Ако котката ви постоянно спи, но остава летаргична, се свържете с ветеринарен лекар. Това може да е симптом на редица медицински състояния. Особено ако нарушението на съня и будността е придружено от промяна в изпражненията, влошаване на качеството на козината, отказ на храна, промяна в миризмата на устата, ниска или висока телесна температура. Също така котката може да спи повече от нормалното поради скорошна операция - например кастрация или приемане на редица успокоителни.

Ако котката спи по-малко от обикновено, в същото време остава активна и привлича вниманието чрез често мяукане, вероятно става въпрос за желание за размножаване. При някои котки може да започне още на шест месеца, в зависимост от породата. В този случай има само една препоръка: ако животното не участва в развъдни дейности, помислете за възможността за кастрация. Обикновено котките се стерилизират преди първото им разгонване - около 1 година. Операцията обаче може да се извърши и по-късно. Приемането на хормонални лекарства, които блокират сексуалното желание, е нежелателно. Много от тях водят до хормонален дисбаланс и редица съпътстващи заболявания, включително рак.

Ако котката спи периодично или не потъва в дълбок сън, това може да е реакция на стрес в къщата. Например преместване, ремонт, раждане на дете, кавги в семейството, често пристигане на гости, появата на нов домашен любимец, резки звуци от улицата. В този случай източникът на стрес трябва да бъде елиминиран или животното да бъде поставено в по-спокойна среда.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>