Вариант големите болници да вземат 100% от парите измислила здравната каса

26.10.2021 22:05
На среща с болничните директори в четвъртък била о обсъдена и идеята за увеличение на цената на COVID пътеката, но така парите щели да се дадат по-трудно. СНИМКА: 24 ЧАСА

Пълно плащане, ако 30% от леглата са за COVID и са заети 10 на сто от тях, за другите - по 85 на сто от лимита

Болниците, разкрили 30% от леглата си за COVID болни, и заетост 10 на сто на тях да получават 100% от предвидените им бюджети за месеците септември, октомври и ноември.

Тази идея обсъждали шефът на здравната каса проф. Петко Салчев на среща в четвъртък с директорите на столичните болници, на която присъстваха здравният министър Стойчо Кацаров и шефът на РЗИ-София, д-р Данчо Пенчев.

На срещата било говорено и за увеличение на цената на клиничната пътека за лечение на COVID, но по този начин парите щели да се дадат по-трудно, а и реално това нямало да помогне значително особено на най-натоварените сред тях. Според директори предложеният от здравната каса вариант се приема добре. Той ще облекчи финансово много от големите и натоварени болници, които вече трупали стотици хиляди левове загуба.

Причината - вече около година и половина голяма част от лечебните заведения в страната работят по мярката 85% - получават този размер от предвидения им за месеца бюджет заради пандемията и намалелия наплив към болниците.

Тя беше договорена още през пролетта на 2020 г. с цел да се компенсира ограниченият пациентопоток, когато при предишните вълни бяха ограничени плановият прием и операциите.

Въпреки че в най-натоварените периоди работещите болници могат да кандидатсват за изплащане на бюджета им до 100% чрез предоставяне на допълнителни документи, а това ги затруднява, а и касата може да откаже плащането.

Затова взимането на подобно решение за изплащане на 100% от бюджета при отговаряне на поставените условия ще подмомогне болниците, категорични са директори.

За да се случи това обаче, трябва да се подпише анекс между здравната каса и лекарския съюз. БЛС обаче се обяви против предложението, защото било “несправедливо и несъстоятелно”. Според съюза от подобна мярка трябвало да се възползват всички лечебни заведения в страната.

“Въпреки очевидната несправедливост и несъстоятелност, заложена в предложението на НЗОК, изхождайки от затрудненото положение на всички лечебни заведения в страната, включително на колегите от първичната и специализираната извънболнична помощ, Българският лекарски съюз би подкрепил очертаващата се към края на годината икономия от 110 млн.лв. в болнична помощ да бъде предварително разпределена по месечните бюджети и изплатена 100% на лечебните заведения”, пишат те в позицията си и допълват, че предлагат същия подход и за джипитата, специалистите и изследванията, при които се очертават общо икономии от 44 млн. лв. до края на годината.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>