България предлага фонд срещу скъпата енергия

26.10.2021 20:17
Андрей Живков

ЕС мисли дали ядрената енергетика е подходяща за зеления преход

Временна европейска рамка за държавни помощи заради кризата с цените на електроенергията - това предложи на в Люксембург българският министър Андрей Живков.

Енергийните министри се събраха да обсъждат влиянието на нарастващите цени на енергията и възможните мерки, които могат да се вземат на европейско и национално равнище.

България подкрепя създаването на европейски кризисен фонд, който да мобилизира финансови ресурси чрез продажба на допълнителни количества квоти за емисии, освободени от резерва за пазарна стабилност, подчерта Живков. Според него скъпият ток може да доведе до забавянето на икономиките в ЕС, а това ще окаже допълнителна тежест върху българската икономика. Най-силно отражение щяло да има в сектори като машиностроенето, текстилната индустрия, производството на електроника, добивната индустрия, строителството и др.

Предстоящият зимен сезон допълнително ще изостри ситуацията и ще се наложи да се прилагат допълнителни мерки за подпомагане.

Живков информира, че освен повишаване на прозрачността и подобряване на работата на енергийния пазар и засилен контрол, България планира компенсиране на небитови крайни клиенти за октомври и ноември с общо 225 млн. евро.

По отношение на пазара на природен газ българският министър изтъкна повишаването на пазарната интеграция като ключово условие за подобряване сигурността на доставките.

И изброи проектите за връзки с Гърция и Сърбия, които щели да осигурят за всички държавите от Югоизточна и Централна Европа достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион. Разширението на подземното газово хранилище при Чирен, участието в терминала за втечнен газ край Александруполис и други проекти също имали значение за региона.

На срещата си в Люксембург енергийните министри не приеха конкретни общи мерки срещу високите цени на тока и газа, въпреки че не се очаква скоро те да поевтинеят. Но стана ясно, че се обмисля дали ядрената енергетика да бъде включена като подходяща за зеления преход и дали може да се финансират проекти от европейските фондове.

ЕС все още оценява предимствата и недостатъците на предложението, направено от някои държави за въвеждане на съвместно купуване на газ, заяви еврокомисарката по енергетика Кадри Симсън, цитирана от “Дойче веле”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>