Машора тръпне в дома си в Столетово: Пратят ли ме в Гърция, там ще си умра невинен!

27.10.2021 08:30 Ваня Драганова
Тошко Тодоров казва, че пратят ли го в гръцки затвор, там ще си изгние, докато чака присъда.
Близки и приятели на Машора го защитаваха пред съда в Пловдив.
Дъщерята и съпругата на Тодоров - Стефани и Диана, се надяват той да не бъде екстрадиран.

- 64-годишният Тошко Тодоров от карловското село Столетово залага къщата си, за да плати на адвокати

- В кемпера, който продал преди 2 години, са заловени 28 мигранти

 

Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово брои часовете в дома си и се моли Пловдивският окръжен съд да не го предаде на гръцките власти.

От 14 октомври той е под домашен арест. Преди това

9 дни изкара зад

решетките,

задържан с

Европейска

заповед за арест,

издадена от южната ни съседка. Но Пловдивският апелативен съд прецени, че няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, и му наложи по-лека мярка.

Машора е обвинен от гръцките власти в трафик на бежанци, след като в кемпер, продаден от него преди 2 г., са заловени в района на Драма 28 мигранти. По гръцките закони го грозят 224 г. затвор.

На 28 октомври е делото в Пловдив, което по същество ще реши дали Машора да бъде екстрадиран. “Както си стоиш, и гилотината пада върху теб”, отчаян е мъжът. Твърди, че пратят ли го в Гърция, ще си изгние в затвора. По думите му през ум не му е минавало, че такова нещо ще го сполети.

На 5 октомври сутринта му се обадила жена му и казала, че пред дома им в с. Столетово стоят две патрулки и полицията го издирва, защото на негово име е издадена Европейска заповед за арест. Машора е шофьор, превозва работници от селата наоколо до заводите. Свършил смяната си и се готвел да се прибира, когато към 8,30 ч му звъннала Диана. Сварила го в Сопот, той се прибрал веднага и попитал полицаите за какво става дума, след като никога не е нарушавал закона. “И те не знаеха, казаха ми само, че имам Европейска заповед за арест. Жена ми събра малко багаж и ме отведоха”, връща лентата Тошко Тодоров.

“Бях международен шофьор и преди 4-5 години ми откраднаха портфейла в Италия с всичките документи и карти. Като ме караха към ареста, си мислех, че някой може да е злоупотребил с тях”, споделя 64-годишният мъж.

Когато обаче се запознава с обвинението, нещата се оказват доста по-страшни. В края на октомври – началото на ноември 2019 г., край гръцкия град Драма в кемпер “Ситроен” са заловени 28 мигранти – от Иран, Ирак и Бангладеш.

До август 2019-а

кемперът е бил

на Машора,

после той го продава на млад черничък мъж от Плевен на име Цветомир Иванчев. След месец Тодоров проверява в КАТ и установява, че колата е дерегистрирана. При засечката на мигрантите обаче

в колата са

открити двата

талона, на които

пише името на

Тодоров

В жабката са намерени и българските номера, иначе колата била с фалшиви гръцки табели. Така Машора, който по това време е бил в България, се оказва съучастник в трафик на хора.

По гръцкото законодателство

за всеки

бежанец

наказанието е

минимум 8 г.

затвор. Затова Тошко го грозят 224 години зад решетките. “По-добре смъртна присъда”, коментира мъжът. Той е с много болести – високо кръвно, диабет, проблеми с простатата, подагра. Предстояла му и смяна на колянна става, защото се придвижва трудно, но всичко това сега е оставено на заден план.

Тодоров купил кемпера през 2017 г. за 4000 лв. Возилото било в окаяно състояние, Машора го стегнал и със семейството му ходили няколко пъти на почивка с него, включително и до Александруполис през 2018 г. С него ходел и на състезания на мотокрос. После решил да го продаде.

Когато му се обадили купувачи, бил на море с жена си в Лозенец. “Обади се едно момче и ми вика: “Искам още утре да го видя, ако не се върнеш от морето, отказвам се.” Прибрах се, дойдоха 3-ма млади мъже. Този, който го купи, водеше със себе си 2 момчета. Обясниха ми, че

ще го карат

в Италия и ще го

обзавеждат

суперлуксозно

Казаха ми да си взема каквото искам от оборудването. Стори ми се странно, бусът е произведен през 1988 г. и ако имаш пари, е по-логично да си купиш нов. Но пък не беше моя работа какво ще го правят. На 8 август 2019 г. изповядахме сделката”, обяснява Машора. Платил за прехвърлянето, поел и застраховката и след като се уверил, че колата е дерегистрирана, забравил за нея. Кемперът вече не се водел на негово име, затова и не са го търсили да плаща данъци за 2020 и 2021 г.

Машора твърди, че арестуваният с мигрантите шофьор - Радко Вътов от Плевен, го е натопил.

“Казал е, че аз

съм минал

границата с него,

после съм се прибрал и съм го ръководил по телефона. Аз обаче въобще не съм бил в Гърция по това време, адвокатката ми провери и няма данни да съм минавал през Промахон”, казва Тошко Тодоров.

Сега той чака под домашен арест решението на българския съд дали ще бъде екстрадиран в Гърция. Делото беше нарочено за 12 октомври, но е отложено за 28-и в Пловдивския окръжен съд. През това време на гръцките съдебни власти се изпращат данни от КАТ за собствеността на кемпера към момента на престъплението, изискани са справки от Гранична полиция за влизанията и излизанията на Тошко Тодоров в Гърция, отделно се прилагат документи, доказващи, че той е бил на работа в този период и не е ползвал отпуск или болнични.

Машора се страхува да не бъде екстрадиран, защото

ще трябва да

лежи дълго

време в затвор в

Гърция, дори и

да не бъде

осъден,

тъй като старт на делото е насрочен чак за 10 май 2023 г.

Междувременно се готви да заложи къщата си, за да изтегли заем и да плаща на адвокати. “Двамата с жена ми работим за по 600 лв. Откъде пари, казва Тодоров.

У нас го представлява адвокат Гънчо Гънчев, но Тодоров е наел и гръцки защитник в лицето на Илиана Власакиду. Тя е българка, женена за грък, има опит в такива дела.

В подкрепа на Тошко Тодоров се събира петиция, подписана от над 1000 души досега. Хора от целия регион дойдоха да го подкрепят по време на съдебните заседания по мярката за неотклонение. Те скандираха “Невинен” и посрещаха и изпращаха Тодоров с аплодисменти. В четвъртък отново ще има протест срещу екстрадицията му преди заседанието на съда.

Адвокатът Гънчо Гънчев: Това е схема, по която горят и други българи

Машора не е единственият ни сънародник, обвинен в трафик на мигранти, на когото новината е дошла като гръм от ясно небе.

Според адвоката му Гънчо Гънчев това е схема – купуват се коли, с които да се превозват бежанци, колата не се регистрира на името на новия собственик и ако се стигне до намеса на полицията, виновен се оказва предишният притежател, чието име фигурира в талона.

“Това е една схема, по която, за съжаление, всеки един от нас може да бъде потърпевш. Никой не може да накара купувача на един автомобил да го регистрира в срок. Да, той подлежи на санкция, но никой не може да го накара насила”, обяснява Гънчев.

Във фейсбук има група на подсъдими българи за трафик на хора в Гърция, които се смятат за невинни. В нея близки на хора като Машора описват преживелиците си, споделят опит и си дават кураж.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>