Иво Тодоров: Няма да правя революция в БНР, а дългосрочна стратегия

26.10.2021 12:01 Паола Хюсеин
Иво Тодоров по време на представянето си през СЕМ

"Аз съм от хората, които не мислят, че всичко започва от теб, а стъпват на опита на другите. БНР вече е на 86 години и за щастие, през следващите 3 години в радиото не е нужна революция, не е нужно да се обърне всичко с главата надолу. Но е важно да има дългосрочна стратегия, за да бъде обществото ни по-информирано, а БНР е проверената институция, която тиражира само достоверна информация."

Това заяви Иво Тодоров, последният от тримата кандидати за генерален директор на БНР, който се яви днес на изслушване пред Съвета за електронни медии.

За него 3-годишният мандат не е малко, но не е и много време. Но пък е достатъчно да приложи идеите си за развитие на общественото радио.

Първата задача на новия генерален директор е неотложна, тъй като той ще встъпи в ситуация на предизборна кампания. "Това са важни за държавата стъпки. Затова е необходимо програмите да продължат да работят по същия начин професионално", каза Тодоров. И тъй като промените в БНР през последните години са свързани все с кризи, за него е особено важно колегите му в радиото да работят спокойно и уверено. Впрочем той самият е бил част от управлението на БНР като програмен директор през 2013 г., когато радиото също е минавало през сериозни проблеми, свързани с намаляване на състава му с 15%. Затова знае как подобни кризи се отразяват върху работата.

Същевременно голямо предизвикателство изобщо за медиите е демографската криза у нас и в Европа, смята Тодоров. И тъй като аудиторията намалява, трябва да се обърне внимание на младите, които непрекъснато са онлайн. Именно затова журналистът съзира голям потенциал в детските и младежките предавания на БНР. Нещо повече, те могат да влязат в специални апликации за мобилните устройства, чрез които децата още в детската градина да слушат приказка, а в началните класове да чуят автора, за когото учат.

По думите му днешните медии отдавна не са медии в чист вид и затова една от идеите му е "Неделя 150", която се излъчва и на сайта на БНР с визия, да получи друг облик, по-близък до телевизионния. Така емблематичното предаване на радиото да се превърне в аудиотелевизионна конкуренция на "Панорама" примерно, защото модерно оборудваните студиа на БНР го позволяват.

И не само за "Неделя 150". По думите на Тодоров сутрешната аудитория е много голяма и динамична, но през последните години телевизиите я завзеха. Въпреки това сутрин хората слушат телевизия като радио, докато правят нещо друго. Затова програмите на БНР могат да бъдат и телевизия, смята Тодоров.

Още от времето, когато е ръководител в БНР, Тодоров е на мнение, че общественото радио губи позиции, след като не инициира и не създава собствени каузи. Те могат да подкрепят и българското производство, и културата ни и със сигурност ще са част от работата на мениджмънта през следващите години, ако той бъде избран за поста.

Тогава вероятно ще му се наложи да участва и в разговори за промяна в медийния закон, които на практика още преди година доведоха до създаването на два проектозакона, но така и останали неприети.

Идеята на Тодоров обаче е в един закон да бъдат обединени БНР, БНТ и БТА и да се уеднакви процедурата за избор на генерален директор на трите обществени медии. В момента БТА работи по самостоятелен закон, а шефът й се избира от Народното събрание, докато другите двама генерални директори - на БНР и БНТ, се избират от СЕМ.

"Такъв закон може да даде възможност за изграждане на национална общност, съзнание и свобода да се работи в тази посока. Когато се формира по-адекватна обществена мисия на БНТ и БНР, колегите ще бъдат по-адекватни и на времето, и на законовите изисквания", казва Тодоров.

Той се явява за трети път на конкурса и смята този път да е за последно, "за да не се превръщам във Вечната Амбър" по думите му.

Първият конкурс в професионалната му кариера все пак е за легендарното студентско предаване "Ку-Ку", където той е избран. В момента е редактор на предаването "Пресечна точка" по Нова тв.

"Моята детска мечта беше да съм журналист и тя се случи. Не е била да съм генерален директор, защото никой не е по-голям от БНР", каза Тодоров, чиято концепция и като съдържание, и като емоция беше доста по-различна от останалите.

Предстои СЕМ утре, 27 октомври, да гласува кой от тримата явили се кандидати в конкурса - Милен Митев, Митко Димитров или Иво Тодоров, ще управлява БНР през следващите три години.

Други от От страната и света

Бензинът пак поскъпва, но по празниците цената му ще се задържи

От всички горива нагоре са само на масовият А-95, дизелът и газът са с котировките от началото на март Цената на масовия бензин А95 отново започна да пълзи нагоре и само за последните 2-3 дни се

Четирима пострадали след бой в селска дискотека

Четирима са пострадали, а един мъж е арестуван след масов бой пред дискотека в село Български извор около 2 часа сутринта в неделя, съобщиха от ОД на МВР Ловеч

Главчев без министерска заплата - отказа 9100 лв., предшественикът му Денков пък вече без охрана от НСО (Обзор)

Премиерът се разписва срещу 11 хил. на месец, не иска да взема и от Външно Димитър Главчев няма да получава заплата като външен министър, която е в размер на 9100 лв

Предизборната кампания замеси в история с фалшифицирани подписи Кирил Петков и Лена Бориславова

Лена Бориславова: Не се притеснявам от проверка, ще съдействам, за да излезе истината Компромат, категоричен е Кирил Петков Стара история как съпредседателят на "Продължаваме промяната" с помощта на

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Европейският съюз е голямата промяна, която настъпи в живота ни. Той е възможност за лични постижения. Можем да го разделим на два компонента - практичен - усещането за свободно пътуване

>