Защо контролът над губещия Пловдивски панаир зависи от Варна

26.10.2021 07:46 Албена Ангелова
Община Варна има 29% в Пловдивския панаир. Снимка: "24 часа"
Георги Гергов
Иван Портних

На заседанието на местния парламент в сряда се решава кой ще взема квалифицираните решения за пловдивското дружество

Бизнесменът Георги Гергов е на път да контролира решенията в Пловдивския панаир, за които е нужно квалифицирано мнозинство. Това стана ясно миналата седмица, когато във Варна отново излезе на дневен ред въпросът с акциите на общината в дружеството. Тогава съветниците

от комисията

“Собственост и

стопанство” на

последното си

заседание дадоха

принципното си

съгласие

за прехвърлянето на акциите на община Варна в “Международен панаир Пловдив” АД към дружеството майка “Пълдин Туринвест” АД, свързано с Георги Гергов.

Причина за това решение е, че в началото на октомври Георги Гергов е изпратил до варненския кмет Иван Портних заявление “относно апортиране акциите на община Варна от “Международен панаир Пловдив” АД в “Пълдин Туринвест” АД. Това става ясно от текста на докладна записка, която Портних е изпратил на 15 октомври т.г. до общинския съвет във Варна с предложение да бъде разгледана.

Предложението бе включено в дневния ред на последното заседание, а окончателното решение ще бъде взето от общинския съвет на сесия, която ще се проведе в сряда, 27 октомври.

Община Варна притежава 16 314 400 броя акции (29% от капитала) в “Международен панаир Пловдив” АД, чийто мажоритарен акционер е “Пълдин Туринвест” АД.

Обосновката -

общината да

стане акционер

в по-печелившо

дружество

“От няколко години община Варна е акционер в дружеството, но не сме избирали представител, който да ни представлява в него. Не сме получавали дивидент, защото дружеството беше на загуба.” Това коментира за “24 часа” председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, който е от ГЕРБ. “Няма никакво писмо на кмета, той само препратил писмото от Гергов”, обясни Балабанов.

Гуцанов: БСП ще

гласува против

“Ние искаме да запазим интереса на общината, затова левицата в местния парламент ще гласува против”, коментира за “24 часа” областният лидер на червените Борислав Гуцанов. Той не откри политически причини, но беше категоричен, че е против предложението.

“Заради разпространението на COVID-19 и намаляване на интереса към подобен тип изложения се отчита драстичен спад в приходите на “Международен панаир Пловдив” АД. От последната 2020 г. дружеството е на загуба в размер на над 5 млн. лева. Същевременно финансовият резултат на “Пълдин Туринвест” АД, в което акционер е и община Пловдив, е с печалба в размер на 1,2 млн. лева за предходната година”, посочват вносителите на предложението от “Пълдин Туринвест” АД.

Според дружеството, ако акциите бъдат апортирани, “община Варна, без да прави допълнителни разходи, ще бъде акционер в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност, в т.ч. и за дивидент, докато в “Международен панаир Пловдив” това е доста по-малко вероятно”.

“Въз основа на депозираното предложение администрацията предприе действия по внасяне на искане от кмета на община Варна в Службата по вписванията за остойностяване, тъй като при решение за апорт трябва да има база, на която да бъде определена стойността на апорта. След като излезе окончателният доклад от Службата по вписванията, предоставяме на вниманието на общинския съвет за разглеждане и обсъждане възможността за апортиране на акциите на община Варна от “Международен панаир Пловдив” в “Пълдин Туринвест” АД”, каза пред съветниците Петко Бойновски, директор на дирекция “Общинска собственост, икономика и стопански дейности”.

В декларация, изпратена до медиите, обаче общински съветници от “Демократична България” от Пловдив и Варна изразиха съмнение, че

“ако

предложението

бъде прието,

крайният

резултат ще е,

че Георги Гергов

ще контролира

Панаира

и нито община Пловдив, нито община Варна ще могат да влияят на вземаните решения”.

Те припомнят, че още през април 2017 г. общинският съвет във Варна е взел решение акциите в “Международен панаир Пловдив” АД да бъдат прехвърлени безвъзмездно на държавата и настояват да бъде потърсена отговорност на кмета Иван Портних, че не го е изпълнил.

В момента община Пловдив държи 25% от акциите на “Пълдин Туринвест”, но ако Варна приеме предложението на Гергов, делът на Пловдив ще намалее до 22,9%.

“Община Пловдив ще поиска обосновка от бизнесмена Георги Гергов какво стои зад идеята Варна да влезе с дяловете си в панаира чрез дружеството “Пълдин Туринвест”. Чакаме отговора му, затова и предложението няма да влезе в дневния ред на сесията на общинския съвет на 27 октомври”, съобщи пловдивският кмет Здравко Димитров пред “24 часа”.

“Предложението на зам.-кмета по финанси Величко Родопски до общинския съвет е представителят на община Пловдив в общото събрание на “Пълдин Туринвест” Ясен Михайлов да гласува “против”. Това обаче няма да е достатъчно, за да се спре вдигането на капитала, ако останалите акционери са “за”. Това вече е за прокуратура”, коментира за “24 часа” д-р Ивайло Митковски, общински съветник от ДБ във Варна. “Ще сезираме разследващите органи и ще поискаме от областния управител да провери случая”, категоричен беше той.

Според Митковски две години никой не е знаел и не е управлявал акциите на община Варна в Пловдивския панаир.

“Ще очакваме областният управител да наложи вето върху предложението, ако то бъде прието”, коментира от своя страна бившата депутатка от ДБ Стела Николова. “ Не помня да сме избирали представител за тази цел”, допълни тя.

Проверка на “24 часа” показа, че повечето от съветниците не са запознати в детайли с предложението и тепърва ще мислят дали и как да го гласуват.

Ако сега акциите на община Варна бъдат прехвърлени на “Пълдин Туринвест” АД, дружеството ще стане собственик на 79,3% от “Международен панаир Пловдив” АД - дял, осигуряващ му квалифицирано мнозинство при вземането на решения. А “Пълдин Туринвест” АД се владее от Георги Гергов, който чрез други дружества притежава над 2/3 от капитала, твърдят съветниците от “Демократична България”. И настояват варненските общинари на сесията си в сряда да отхвърлят предложението на кмета Портних.

Тъй като община Пловдив има миноритарен дял в “Пълдин Туринвест”, на практика няма значение дали пловдивските общински съветници ще гласуват “за” или “против” увеличението на капитала на дружеството, чрез което  Георги Гергов  ще може безпроблемно да контролира “Международен панаир Пловдив”.

Една “Дупка”

е в основата

на историята

Преди три години – през октомври 2018 г., правителството на ГЕРБ осигури 43,2 млн. лева от националния бюджет за Варна, за да купи “Дупката” в центъра на града от Георги Гергов. Това стана броени дни след като Варненският общински съвет даде зелена светлина на кмета Иван Портних да купи дружеството “Централен универсален магазин - Варна”, което е собственик на парцела от 2,9 дка.

Реална възможност община Варна да придобие собственост върху “Дупката” се появи през 2016 г. Тогава местната власт получи от държавата 29% от акциите на дружеството “Международен панаир Пловдив”, в което мажоритарен собственик е Георги Гергов. Акциите се оценяваха на 16 млн. лв. и трябваше да бъдат разменени с Гергов, който да прехвърли собствеността върху “Дупката”.

Въпреки очакванията, че бързо ще се стигне до сделка, тя пропадна. Междувременно община Пловдив отказа да приеме останалите 20% държавни акции в “Международен панаир Пловдив”. В крайна сметка и варненската община върна своите акции на държавата с решение на местния парламент през пролетта на 2017 г. – 9 месеца след като същите съветници гласуваха да приемат дарението.

Всъщност въпросът около предстоящото решение е защо се предприема точно сега тази операция.

Георги Гергов и сега притежава мажоритарен дял от панаира и контролира оперативното ръководство на панаира. Може би отговорът е в това какво отличава решенията, вземани с квалифицирано мнозинство, от другите, които се вземат от оперативното ръководство. 

Самият Георги Гергов не бе открит за коментар, предполага се, че е в чужбина. Но хора, близки до него, смятат, че търсенето на втори план в това решение е пример за конспиративно мислене и нищо друго.

Кметът на Варна Иван Портних: Имаме двойна полза

“Решението за това дали община Варна да апортира вноската в новото дружество не е от моята компетенция. Не искам да се меся в работата на общинския съвет. Няма накърняване на интересите на общината, това са политически спекулации. Знаете, че ние придобихме тези акции безвъзмездно. Сега, ако вземем това решение, ще има двойна полза за нас.”

Това каза за “24 часа” кметът на Варна Иван Портних по повод казуса. Той отклони въпроса защо не е изпълнил решението на общинския съвет от април 2017 г. да върне акциите на държавата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>