Митко Димитров: БНР с голям фестивал за българска музика още догодина

25.10.2021 16:22 Паола Хюсеин
Митко Димитров по време на представянето си пред СЕМ

Съветът възмутен защо кандидатът за шеф на радиото сравнява във фейсбук СЕМ с коронавируса

Два поста във фейсбука на Митко Димитров - кандидат за генерален директор на БНР, възмутиха СЕМ по време на представянето му в конкурса днес. И за двата го попита Галина Георгиева, член на СЕМ. В единия той бил посочил, че адресът на съвета е в психиатрията в Ловеч. "Това не е моят профил, нямам такъв пост", отрече Димитров.

В другия пост Димитров е написал, че СЕМ се е превърнал в коронавируса на българските медии. "Когато съм счел, че нещо трябва да се критикува, съм го направил, когато нещо трябва да бъде похвалено, също го правя. Такъв ще бъда и в работата си", отговори той.

Димитров се явява за 5-и път на конкурс за генерален директор на БНР. Най-новата му идея този път е общественото радио да организира голям авторитетен фестивал за българска музика, в който активно да участват и 6-те музикални състава на БНР.

Ако получи поста, той ще събере музикални редактори, продуцентски къщи и утвърдени музиканти, които да изработят статут на фестивала и първото му издание да е още догодина.

Друга интересна идея на Димитров е около утвърдените имена в БНР да бъде създадена школа за журналистика, в която участниците да се обучават на принципите на професията и на високи езикови езикови стандарти. Така според него ще се преодолее кадровият дефицит в радиото.

Димитров е нарекъл концепцията си за развитие на БНР "Информирани по всяко време". В нея той залага на основни принципи като обективност, диалогичност, екипен подход, приемственост на добрите практики, както и екипна и лична отговорност на журналистите и служителите.

Предлага още централната новинарска емисия на "Хоризонт" да бъде допълнена след излъчването си с коментарна рубрика, в програмата да има повече тематични предавания за здравеопазване и социална политика, за националната сигурност, както и засилено присъствие на българска музика.

За програма "Христо Ботев" си представя да има засилена извънстудийна дейност и да организира културни салони, които може да се правят и в голямото фоайе на БНР. Мине ли пандемията, тези салони може да бъдат представени и из страната.

Димитров има идея репортажи от Радио България да се излъчват и в другите програми на БНР, като така ще са полезни на чужденците, които живеят и работят у нас.

По думите му БНР трябва да е на всеки смартфон, а съдържанието на радиото да се дигитализира максимално, както и архивът на Златния фонд. Димитров ще търси и начини за допълнително стимулиране и кариерно развитие на журналистите.

Според него медийният закон трябва да бъде променен, така че мандатите на управителния съвет и на генералния директор да съвпадат. Когато шефът си тръгне, с него да си заминава и УС, а новият ръководител да може сам да избере хората, с които ще работи. В закона трябва да бъде разширена обществената функция на радиото, както и да бъде включен текст, с който генералният директор да може да предлага нови ръководители на определени структури в радиото.

Попитан какво би променил в медийния закон в частта му за СЕМ, Димитров отговори: "Може би не е редно аз да предлагам промяна за СЕМ, бих могъл да дискутирам текстовете за обществените медии".

Конкурсът за генерален директор на БНР продължава утре с представяне на концепцията на Иво Тодоров. СЕМ трябва да избере новия ръководител на радиото на 27 октомври.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>