ДПС официално поиска властта, но играе за себе си като “разумния”, без когото не може

25.10.2021 15:35 Румина Димитрова
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
Завърналият се в листите на ДПС Делян Пеевски спази обещанието си да се показва и говори по-често. Тази снимка е на една от срещите му с граждани при обиколка в Родопите. СНИМКА: ДПС

В двата “луди” кратки парламента движението демонстрира силата си - автор на ключови законови промени и с показно колко много зависи от неговите депутати при гласуванията

За 14 ноември ключовото име в битката е на Иво Прокопиев - знаковите лица постоянно сочат бизнесмена, подозиран от хората на Доган като автор на списъка “Магнитски”, за основен враг и главен олигарх

Делян Пеевски се върна в политиката и действително говори и го показват по-често

ДПС вече не иска да е балансьор, а с кандидатурата на лидера си за президент, която за първи път в историята издигна, обяви ясно - иска място във властта.

Така Юнал Лютфи - едно от знаковите лица на ДПС, мотивира издигането на Мустафа Карадайъ за кандидат за държавен глава.

Всъщност ДПС поиска властта официално още на конгреса, преизбрал Карадайъ за лидер, през декември 2020 г. И в двата парламента, които свършиха скоропостижно през 2021 г., лансираха така предимствата си за партньор, че в един момент тези, които уж не ги искаха, започнаха плахо да ги слагат в сметките. Тихо и неофициално.

С издигането на Карадайъ

ДПС стана

единствената

от големите

партии със

свой кандидат

(и за първи път в историята на движението). Ходът е тактически - един номер в бюлетината за двата вота и мобилизация на етническото гласуване след разправиите между Карадайъ и Радев коя е родината на лидера на ДПС.

Дали това решение е успешно, ще стане ясно на 14 ноември, но очевидно този път ДПС не желае да се задоволи с обичайните твърди 250-300 хиляди гласа, а да играе и да получи незаобиколима роля. Каквато може да им даде само повторение на рекордните над 600 хил. гласа от 2009 г. При подобен резултат движението вече не може да бъде изтикано в ъгъла и си връща мястото на балансьор.

Целта на ДПС

е амбициозна

и възможна,

ако не се сбъднат последните социологически прогнози, според които т.нар. партии на протеста плюс “Продължаваме промяната” ще получат повече от половината мандати през ноември.

Неотдавна известни лица от ДПС лансираха тезата за “реформаторско мнозинство”, а не да се говори постоянно за партии на промяната или на статуквото. Те са убедени, че за да се роди стабилно редовно правителство, то трябва да е програмно и свои експерти да дадат всички политически сили. Според движението след 14 ноември разговорът трябва да се води в три стъпки. Първата - да бъдат набелязани темите за реформи, после да се говори за правителство между партиите, постигнали съгласие, и накрая да бъдат уточнени хората, които ще правят реформите в отделните сектори.

Всъщност дали ДПС в последните години е балансьор в парламента, или участник във властта, е спорно. И всички опоненти на Борисов и ГЕРБ повтарят упорито второто. И това е и основната предизборна тактика на градската десница например около Христо Иванов.

Движението опита и май му се получи в двата “луди” парламента да играе ролята на “разумния”, който осигурява гласове за ключови гласувания. Всъщност тя отдавна е присъща на ДПС. Поне така я вербализират неговите лидери.

Всъщност от април до септември ДПС се предлагаше на няколко пъти като партньор за коалиция, но бе изключена от общи преговори, а и от внасянето на, макар и малко, общи законодателни промени.

Единственото

изключение

се оказа

сътрудничеството

с “Има такъв

народ”

да бъде направена специална парламентарна комисия за застрояването на Буджака до Созопол. Защитената територия на брега на морето отдавна е напълно застроена с луксозни вили и мотивът на ДПС официално бе, че трябва да се провери на кого и как е позволено да унищожи природата.

Комисията “Буджака” бе отговор на вече създадената по искане на “Демократична България” такава за Росенец и имотите, свързвани с почетния председател на движението Ахмед Доган. И истинската цел на комисията “Буджака” обаче бе да се освети вилата на бизнесмена и издател на “Капитал” Иво Прокопиев, когото ДПС обявяняват за истинския олигарх на България.

Прокопиев е и името, което най-често днес се споменава в предизборните изяви на ДПС. Издателят, който вече предпочита да бъде наричан бизнесмен, е подозиран от партията на Ахмед Доган за съставянето на списъка “Магнитски”, където се появи едно от знаковите лица на ДПС - Делян Пеевски.

Връщането в политиката на бившия издател също е ключово и различно в сравнение с предните два избора.

Когато той отиде на разпит в ДАНС и

обеща често и

много да говори

занапред,

репортерите допуснаха, че Пеевски ще дава интервюта, ще говори пред проверяващите го органи, но не и че ще оглави две ключови депутатски листи - във Велико Търново и Благоевград.

Изненадата откъм десните бе така голяма, че за часове Христо Иванов например смени листата си, за да са в директен двубой с Пеевски. Нека не забравяме, че бившият правосъден министър на Бойко Борисов и настоящ лидер на “Да, България” рязко повиши своята популярност, доплавайки до т.нар. летни морски сараи на Ахмед Доган в Росенец. С акостирането на гумената лодка под прозорците на почетния лидер на ДПС обаче мобилизира и самото движение. Младите от партията се явиха да защитават Доган, той усмихнато говори пред сградата на Росенец. ДПС също дръпна нагоре и анализатори започнаха да се питат

дали Христо

Иванов и

движението

всъщност

не си правят

взаимен пиар,

съгласуван помежду им.

През цялата си история ДПС е съществувала въз основа на противопоставяне с външен враг.

В 45-ия и 46-ия парламент обаче нямаше националистически партии и в тази роля закономерно влезе ДБ, и то по своя воля. Неколкократно от трибуната на парламента Карадайъ и заместниците му Йордан Цонев и Хамид Хамид остро атакуваха хората на Христо Иванов, че са не партия, а кръг от олигарси и НПО-та.

В същото време обаче ДПС бе партията, от която идваха най-разумните предложения в иначе “лудото” законотворчество на двата парламента. И при Изборния кодекс и неговите промени в 45-ия, когато успяха да осъществят старата си цел да няма ограничение на секциите зад граница.

И в 46-ия, когато със самочувствие демонстрираха парламентарен опит при актуализацията на бюджета - първо, обърквайки напълно служебното правителство и “протестърите” с взаимноизключващи се предложения, а след това внасяйки ред чрез безспорно един от най-компетентните депутати по темата бюджет - Йордан Цонев. Финално

решението

пенсионерите

да получават

по 120 лв. бонус

до края на

годината е

именно на ДПС

и те си го прокараха майсторски.

Така всъщност уж поставеното в изолация движение направи показно каква е неговата сила в парламентарните гласувания и сформирането на неформални съюзи. Като този с ГЕРБ и БСП при актуализацията на бюджета за тази година.

В последните два парламента ДПС не загуби и самочувствие, че има едни от най-добрите експерти в различни области сред депутатите си.

По договорка с

останалите дори

получи две от

най-важните

комисии -

икономическата и тази по регионални политики.

А освен че запази опитните си експерти, ДПС добави и много млади лица - политика, започната от евроизборите през 2019 г. И може да се окаже печеливша. След изборите през 2017 г. движението получи едва 26 мандата в парламента, а на 4 април 2021 г, с обновените листи, взе 30. Само един мандат пък загуби на предсрочния вот на 11 юли.

Малко са промените сред водачите на листи за сегашните избори спрямо 11 юли. Те са предимно на загубили мандатите си.

Нов лидер има на листата в Плевен, където досега водеше дългогодишният пиар на партията Велислава Кръстева, но движението загуби мандата в региона. Сега първи в листата е областният председател на ДПС Марио Рангелов.

Отвод от листата в Русе си направи дългодишният депутат от ДПС и бивш зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов. По неофициална информация

той сам е

отказал да се

кандидатира

отново

Първото място сега заема бившата шефка на “Държавен фонд земеделие” Ализан Яхова.

Освен в Пловдив-град на тези избори бившият депутат Танер Али ще води листата на ДПС и в Сливен, където досега първа бе Хатидже Георгиева. Бившата зам.-кметица на Сунгурларе спечели мандат на 4 април, но го загуби на 11 юли.

Водаческото място в Габрово пък получи областният лидер на младежката структура Юсеин Вейселов. На миналите избори там води Мелекбер Велева.

Лидерът знаково започна кампанията от Брюксел след ядовете от миналата заради Турция

Знаково тридневно посещение в Хага и Брюксел направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на прага на кампанията и дни преди официално да бъде издигнат за президент.

Дни преди изборите на 11 юли той направи същото, но в Турция. Там за първи път, откакто е председател, Карадайъ бе поканен за среща с президента Реджеп Ердоган. И макар с този ход движението да си заслужи аплодисментите на българските турци и изселниците в югоизточната ни съседка, грешка в превода от турски на български леко помрачи резултата от срещите. Според превода пред председателя на турския парламент Мустафа Шентоп Карадайъ обявил Турция за родина на българските турци.

От движението неведнъж обясниха, че думата всъщност се превежда като прародина заради представка в езика, но това не успя да пресече бъдещи скандали по темата. Така при една от последните срещи на Карадайъ с президента Румен Радев след възникнал спор между двамата за гражданството на ексикономическия министър Кирил Петков държавният глава го попита коя всъщност е неговата родина майка. Това ядоса Карадайъ и дори според анализатори се превърна в един от стимулите му да се изправи срещу Радев на вота. “Заради това му изказване ще има последствия. Както дадохме своя принос да стане президент,така ще дадем своя принос да не стане отново”, категорични са в ДПС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>