Продадоха за 1,47 милиона долара първите маратонки на Майкъл Джордан

25.10.2021 13:43
Майкъл Джордан СНИМКА: Ройтерс

Първият чифт маратонки, създадени  специално за легендарния баскетболист Майкъл Джордан, бяха продадени на търг за 1,47 милиона щатски долара, предадоха световните информационни агенции.

Наддаването, организирано от аукционната къща "Сотбис", се състоя в Лас Вегас, уточнява БТА..

Маратонките са направени според специални изисквания на Джордан, който ги е носил в мачове от Националната баскетболна асоциация (НБА).
Той ги обува за първи път в петия мач от шампионата на НБА през 1984 г., тъй като компанията не е имала достатъчно време, за да произведе маратонките за началото на сезона.

Появата на баскетболиста в бяло-червени маратонки предизвика тогава протест от страна на ръководството на НБА заради твърде яркия дизайн, а Джордан отнесе глоби заради появата си с тях на терена.
Баскетболистът обаче никога не е променял модела на обувките, предназначени за него.

Маратонките са предоставени  за продажба от Томи Тим Луис, който като дете ги получил като подарък лично от Майкъл Джордан. Луис подавал топките по време на мачовете на НБА.

Първоначалните очаквания бяха, че маратонките ще достигнат цена между 1 и 1,5 милиона щатски долара.
Новият им собственик е известният колекционер на спортни артикули Ник Фиорела.

През април чифт маратонки, носени от рапъра Кание Уест на церемонията за връчването на наградите "Грами" през 2008 г., бяха продадени за 1,8 милиона щатски долара - най-високата цена, плащана за подобен артикул.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>