Пловдивски топадвокат: Правото на труд не стои над правото на живот

25.10.2021 12:11 24 часа Пловдив онлайн
Емилия Недева

Рискът от погубване на живот и от увреждане на живот е най-голямата заплаха, която се явява заплаха и за всичките ни други права и свободи. Това е тълкувание на Конституционния съд още от миналата година, когато президентът го сезира във връзка с епидемичната обстановка. Това заяви в интервю за БНР пловдивската адвокатка Емилия Недева.
Във ВАС в момента има дела както срещу дистанционното обучение, така и срещу зеления сертификат.

"Но когато се яви такава извънредно епидемична обстановка, безспорно е, че гражданите са призвани да дадат предимство на защитата на ценностите от най-висш порядък – и тези ценности са здравето и живота.". Така Емилия Недева обясни юридическия казус с въвеждането на зеления сертификат, срещу който има огромна вълна от недоволство в страната.

"Конституционният съд подчерта тогава, че всички останали права – като правото на придвижване, на икономическа свобода, предприемачеството, включително правото на труд, не са абсолютни и отстъпват пред необходимостта да се осигури най-важната цел – гарантирането на живота и здравето на населението.", допълни Недева.

"В момента в определена степен се ограничава правото на труд, само че е това е допустима интервенция и този извод почива не само на цитираното решение на Конституционния съд, но и на няколко акта на Европейския съд по правата на човека. Там правото на труд не е самостоятелно право в Конвенцията за защита правата на човека - те го разглеждат като част от правото на личен живот", според пловдивската адвокатка.

Тя разказа за няколко сигнала, подадени в Европейския съд по правата на човека - от пожарникари във Франция, които са били задължени да се ваксинират, и две дела в Гърция, които са от медици, като и при трите дела служителите са заплашени, че ще бъдат отстранени от работа, в случай че не се ваксинират.

"Жалбоподателите и по трите дела са поискали временни мерки, защото производството в Страсбург, както се знае е продължително. Искането е, докато трае това производство да бъде спряно действието на закона, за да не бъдат те принудени да го изпълняват и съответно да бъдат ваксинирани или отстранени от работа", даде пример адвокат Недева.

Интересното е, че и по трите дела Европейският съд по правата на човека отказва да постанови спирането на действието на закона, като подчертава, че това е едно изключение в тези временни мерки, което се прилага единствено и само, когато за жалбоподателите ще произтекат сериозни и необратими вредни последици", поясни още адвокат Недева.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>