Милен Митев: БНР прави екип за проверка на фактите за COVID-19

25.10.2021 11:56 Паола Хюсеин
Милен Митев по време на изслушването си в СЕМ

Екипи за проверка на фактите, повишаване на заплатите и развиване на журналистическите умения онлайн - това са основните приоритети в амбициозната програма на Милен Митев, кандидат за генерален директор на БНР, който в момента е и временен ръководител на медията. Той беше първият участник в конкурса, изслушан от Съвета за електронни медии днес. 

Екипи за проверка на фактите ще бъдат създадени във всички програми на БНР, като първият ще е специализиран за COVID-19. Така радиожурналистите ще са сигурни в информацията, която предоставят на слушателите си, като същевременно проверката ще им позволи да не заглушават различните мнения. Чрез тези екипи постепенно БНР ще се присъедини и към европейска мрежа за проверка на фактите.

Сред приоритетите на Митев още са да пренесе традиционните ценности на БНР в журналистиката от аналоговия в дигиталния свят, да има единно планиране на съдържанието във всички линейни и нелинейни платформи, да се инвестира в развитието на журналисти и в информационни системи и да ръководи чрез прозрачност и отчетност.

Нуждата от силно и демократично обществено радио се подкрепя и от изследване на Европейския съюз за радиоразпръскване (EBU), направено през март 2020 г. и цитирано от Митев. Това е първият месец на пандемията и именно в него проучването показва ръст на слушаемостта на радиата, както и повишаване на лушането на новини 2 пъти. Отбелязан е и 2,5 пъти ръст в посещението на сайтовете към радиата.

Желанието на Митев е всичките 2 национални и 9 регионални програми на БНР да имат собствени журналистически екипи, които ще създават новини, както и вече споменатите екипи за проверка на фактите. По думите му в "Хоризонт" трябва да се подобри качеството на новините, да има повече репортажи и повече средства за разследваща журналистика, както и увеличаване на кореспондентската мрежа. "Христо Ботев" ще продължи да е програмата с акцент върху културата, като ще се опитва да бъде и активен участник в развитието й. Идеите на Митев за регионалните програми е те да правят повече изнесени предавания и партньорства с местни организации.

Същевременно основната роля на БНР през следващите години е да увеличи нелинейните услуги и достъпността на платформите, като създава продукти, включително и на музикалните си състави, предназначени само за онлайн.

Друго радиоизследване показва, че от началото на годината над 78% от посещенията в сайта на БНР се правят от мобилни устройства. Затова и Митев планира създаването на мобилен сайт на радиото, за да е по-удобен, а по-нататък във времето и създаване на отделни приложения.

Пак във връзка с онлайн присъствието БНР ще търси и външна експертиза, за да може 6-те музикални състава към радиото да правят не само звукови, но и видеозаписи.

Митев предвижда и специален сайт за архива на БНР, разработен с мобилно приложение. В Момента радиото има над 1,5 млн. архивни единици и едва под 20% от тях са дигитализирани. Така Златният фонд на радиото е със слаба достъпност и ниска популярност. За създаването на сайта Митев ще търси външно финансиране от европейски програми за дигитализирането и поддръжката на архива.

Като временен шеф на БНР той вече е представил желания бюджет на радиото за 2022 г., като в него задължително са включени инвестиции в хората. По думите му е нужно да се инвестира в развитието им, като това включва две посоки - в ръководните им умения и в уменията на журналистите за работа с нелинейни платформи.

За разлика от много кандидати за шеф на БНР в изминалите години Митев дори не се оплака от финансовото състояние на радиото. Напротив, каза, че то далеч не е трагично. Но отново почерта, че единственото, което е най-важно, е да се увеличи заплащането на хората.

В момента администрацията на БНР в София наброява 310 души, като 130 от тях са в дирекция "Техника". Общо в БНР в София работят 950 души.

Преди Митев да поеме временно поста на генералния директор, той беше административен директор на БНР. Именно в това му качество е подписал договор за доставка на електроенергия за радиото, заради който в момента БНР е проверявана от прокурор. Това се разбра от въпрос на Соня Момчилова - най-новия член в СЕМ.

Митев обясни каква е ситуацията. Той работи няколко месеца в края на 2019-а и в началото на 2020 г. като юрисконсулт в БТА. Връща се в БНР на 1 април 2020 г. През април радиото започва да води преговори, за да сключи договор за обществена поръчка за доставка на електроенергия, като предишният договор е изтекъл през март. В края на април договорът е подписан. Митев подписва договора като запознат с него в ролята си на административен директор.

Без негово знание обаче в договора е записана задна дата от март, той не знае защо и кой го е направил. При проверка на Сметната палата обаче не са открити нарушения. Иначе той самият през март не е бил в БНР, нито е съществувала и административната дирекция.

Конкурсът продължава с изслушването на Митко Димитров. Утре е ред на Иво Тодоров. СЕМ трябва да избере новия генерален директор на БНР на 27 октомври.

Заради епидемиологичните мерки срещу коронавируса конкурсът се излъчва на живо онлайн и е без присъствието на журналисти.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>