Белият равнец не се нуждае от чести поливания, а от светлина

25.10.2021 09:54
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Цветовете на билката се събират, докато времето е топло, от тях може да се направи чай

Белият равнец не само носи нежност в градината, но е и много полезна билка. Хубавото е, че може да я засадите още в началото на ноември. Има над 150 различни вида от това растение, които растат основно в Азия и Европа.

Полезните свойства на белия равнец са известни още от Древна Гърция. Според една от легендите митичният герой Ахил ползвал билката всеки път, когато го ранявали, за да излекува раната.

Засаждането и грижите за растението никак не са много. То вирее без проблем на всякакъв тип почва. За предпочитане е да му изберете слънчево място в градината. Ако ли не, саксията също е подходяща, но я поставете близо до прозорец.

Студеното време рядко се оказва фатално за многогодишната билка. В повечето случаи снегът през зимните месеци не е никакъв проблем. Все пак, ако гледате растението на закрито, ще е по-добре. Може да извадите саксията му навън едва през пролетта - март или април. 

Няма нищо специфично в поливането на белия равнец. Забележите ли, че почвата около него се засушава, добавете малко вода. Внимавайте обаче да не прекалите. Билката обикновено не е особено “жадна”.

Препоръчително е да я подхранвате. Хубаво е да използвате минерални торове за цъфтящи растения поне 3-4 пъти в годината. Такива лесно се намират във всяка аграрна аптека.

Обикновено белият равнец не е сред любимците на вредителите. Сравнително рядко се и разболява, така че е идеално попълнение за градината.

Специфичен момент при растението е събирането на цветовете му, които носят лечебните му свойства. Това става при напълно сухо време. Препоръчително е да няма дори роса по листата на равнеца. Колкото по-топло е навън, толкова по-добре.

Цветовете отстранявате с помощта на ножица, остър нож или сърп по желание. Съцветията се поставят да висят в сухо и чисто помещение. По-добрият вариант е да ги поставите под навес, но без до тях да достига директно слънчева светлина. Причината е, че лъчите може да унищожат хлорофила и етеричните масла в растението.

След като цветовете изсъхнат, ги отделяте внимателно от останалите стъбла. Може да ги стриете и да ги използвате за чай. Друг вариант е да ги съхранявате в стъклени буркани с капачка. 

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>