Звездата на “Топ Гиър” Джереми Кларксън стана най-известният фермер на Англия

23.10.2021 22:09 Павлина Трифонова
Джереми Кларксън пред табелката на своята ферма, която превърна в декор за новото си телевизионно шоу.
Водещият и приятелката му Лиса Хоугън се разхождат в имота, който решиха сами да обработват по време на пандемията.

Бившият тв водещ се захвана със земеделие по време на пандемията

След като повече от четвърт век се занимаваше да тества бързи и луксозни коли и да прави от това изключително популярни предавания, бившата звезда на “Топ Гиър” Джереми Кларксън стана фермер. По време на пандемията 61-годишният водещ се мести във фермата си в английския живописен район Котсуолдс подобно на много други богаташи, които бягат от ограничителните мерки в Лондон. Но за разлика от тях той решава да превърне бягството в печелившо бизнес начинание.

Кларксън притежава имота от 2008 г., но поверил управлението му на местен земеделски стопанин. Както казва той: “Бях твърде зает да правя предавания и да пиша колонки за вестници, за да мога да се занимавам с него”. Когато обаче се заседява в Diddly Squat Farm, започват да го сърбят ръцете да направи нещо повече. “Трябваше да похарчим 250 000 паунда за оборудване, но това не е като да пръснеш четвърт милион за яхта или хеликоптер. Това всъщност е създаване на бизнес и бях потресен от това, което предприех”, разкрива водещият. Признава, че имал доста безсънни нощи. Когато трябва да засади растенията си, шест седмици не спира да вали.

“Имах семена в плевнята за хиляди

паунди и не можех да ги сложа в земята,

никой земеделец не можеше. Това наистина може да те държи буден с дни”, спомня си начинаещият фермер.

Затова не е изненадващо, че предприема и спасителен вариант - фермерско риалити, в което той е основен герой и документира цялата си работа в Diddly Squat Farm. След като предаването “Фермата на Кларксън” тръгва по Amazon Prime миналия юни, към земята му започват да се стичат стотици любопитни зрители.

Водещият отваря имота си за посетители. Прави магазин за продукти, които произвежда, и фермерски сувенири. През някои уикенди желаещите да влязат са толкова много, че се налага намесата на полиция. Местната общност, която е свикнала на спокоен начин на живот, също подава оплаквания срещу бизнеса на Кларксън. Налага се той да ги убеждава, че това е от полза за всички, които се занимават със земеделие. Води битки с еколози, които потрошават един от автомобилите му и го засипват с три тона оборски тор. Недоволството е, че той може да съсипе района с привличането на толкова много туристи.

Кларксън обаче не мисли така, а и наскоро получи много сериозна подкрепа от Националния съюз на земеделските производители. Организацията го обяви за земеделски шампион на Великобритания за 2021 г. Според нейните представители водещият е направил толкова много за популяризирането на тяхната работа само за няколко месеца, колкото нито едно предаване не е успявало в продължение на години. “Беше ми писнало от телевизията, показваща земеделието само като някой, който храни с бутилка мляко агне в уютен обор, или като масивно интензивно занимание на другия край на света. Исках просто да покажа какво наистина се случва в една обикновена ферма”, казва Кларксън. Той останал

изумен колко е трудно

всъщност земеделието

и как трябва да разбираш от много неща, за да го вършиш добре. Освен това държавните регулации в този бизнес били задушаващи. “Всеки път, когато се опитвах да започна нещо, се появяваше някаква правителствена наредба, която ми казва да спра да го правя”, посочва водещият.

След като се сблъсква с продължителни дъждове и рекордни горещини, които намаляват очакваната земеделска продукция, той купува овце и пчелни кошери. Показва в предаването си и как се грижи за тях, естествено, с присъщите му шеговити коментари и откровения, които го направиха един от най-популярните тв водещи в света.

“В овцевъдството няма пари. Това е брутално съществуване. Трябва да платите на някой 1,45 паунда, за да остриже овцата, а руното ѝ струва само 30 пенса. Как управлявате бизнес, в който губите по 1,15 паунда за всяка подстрижка. Не мисля, че много от нас, включително аз, имаме идея как храната ни стига до масата”, разсъждава прохождащият овцевъд в шоуто си. Той не спестява нищо на зрителите си.

Разказва как се кастрират

животни, как е трябвало

да изражда сам овце,

тъй като заради коронавирусните ограничения не е можело да разчита на помощ. Показва и как не може да подкара новия си трактор, въпреки че е успявал да задейства какви ли не превозни средства през 30-те години, в които води предавания за коли.

Той се изправя пред предизвикателствата заедно с приятелката си Лиса Хоугън, която е 12 г. по-млада от него, но също без никакъв опит в земеделието, тъй като е актриса. Двамата обаче измислят закачливите реклами за продуктите, които предлагат във фермерския си магазин, чийто управител е Лиса. Самото му отваряне е обявено така в интернет: “Картофите наистина добре растат във фермата ни и случайно сме произвели 40 тона. Продаваме още ябълков сок, “пчелен сок”, известен като мед след обикновените хора, джин, кухненски кърпи и “кравешки сок” – с други думи, мляко.

“Изглежда, че хората харесват млякото и яйцата и е добре местните фермери да предлагат продукцията си, без да минават през посредник или супермаркет”, казва водещият. Той непрекъснато призовава англичаните да ядат произведени във Великобритания неща, като изтъква, че в момента само 60% от храната на Острова са местно производство, а през 80-те години са били 80 на сто.

През последните месеци Кларксън прави парници, за да отглежда чушки и домати. Купил е и прасета. Обучават се с Лиса и как изкуствено да осеменяват животни. “Трябва да вкараш ръката си в задника на кравата, не знам защо, за да сложиш спермата във вагината ѝ. Спермата на бикове е феноменално скъпа, но Лиса иска да опита и това”, обяснява водещият пред в. “Сън”.

Фермата им се простира върху 4000 дка. В нея се отглеждат ечемик, пшеница и рапица. “Не бих могъл да избера по-лошо време, за да се захвана със селскостопанска работа.

Имахме пандемия и пет отделни

метеорологични рекорда,

което направи всичко доста трудно, но от лична гледна точка имах голям късмет. Не бяхме заседнали с Лиса в малък апартамент, а имахме цяла ферма и можехме да вършим всичко необходимо за развитието ѝ”, казва водещият. Дори след 2 г. работа той продължава да се определя като стажант в земеделието. И все още се сблъсква с пренебрежение към фермерския труд. “Обикновено чувате за тях, че тровят почвата и са жестоки към животните, а това е далеч от истината. Фермерите правят наистина всичко възможно да изхранят нацията в това трудно време и да се грижат за развитието на провинцията”, посочва Кларксън. Затова е решен да продължи своето риалити, навлизайки във все по-серизни проблеми на бранша.

Сред тях е липсата на подкрепа за начинаещите в селското стопанство, които нямат собствено финансиране. Той дава пример със своя помощник Калеб Купър, който буквално е бил прогонен от земята, която обработва, поради “пренебрегване на земеделската индустрия от страна на правителството”. Кларксън сравнява случващото се с “етническо прочистване”. “Калеб е фантастичен, но ме тревожи как изобщо ще може да си позволи собствена ферма отново”, разказва водещият.

Друга гореща за него тема е заплахата от евтино вносно месо, след като Великобритания подписа споразумения с Канада и Австралия за свободна търговия. “Казват ни, че трябва да спазваме строги правила за производство, но австралийските фермери не трябва да се придържат към тях, за да внасят във Великобритания. Картите, които са раздадени в тази игра, са срещу британски фермери. Знам, че всеки иска евтина храна, но британските стопани наистина могат да произвеждат много и качествена храна, ако правителството отслаби малко обръчите си. Яденето на месо от животни, които се изхранват с трева, е много добро нещо. Моите крави например си се разхождат наоколо, пасат и водят много щастлив живот”, казва обявеният за фермер на тази година Джереми Кларксън. И вече мисли да отвори кафене с 60 места във фермата, в което да предлага собствено производство бургери.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>