Васил Велев: Няма алгоритъм, по който да се действа с работници, които отказват ваксина

23.10.2021 17:44
Васил Велев Кадър: Нова тв

Засега няма алгоритъм, по който да се действа с работници, които отказват да се ваксинират - дали да излизат в неплатен отпуск, дали да бъдат освобождавани, или постоянно да си правят тестове. Това коментира по Нова тв председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Тази седмица премина под знака на червената зона и зеления сертификат. След като дни наред България отбелязваше рекорд след рекорд по смъртност и положителни проби, служебното правителство въведе изискване за зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това накара хиляди българи трескаво да се наредят на опашки, за да получат безплатна ваксина, пред угрозата да плащат скъпи тестове.

"Нарекохме сертификата "6+", защото се изискват шест удостоверения, за да могат хората да посетят дадени места, дори да пият едно кафе", каза  Васил Велев.

Той подчерта, че мерките били въведени от днес за утре, което изключително затруднява заинтересованите, дори и с отлагане налагането на санкции до понеделник.

В криза трябва наистина да се подхожда с разум, като в повечето страни в Европа зелените сертификати са факт, а у нас те стимулират и ваксинацията, която продължава да е твърде ниска.

Работодателите препоръчват ваксинацията да се прави, като е добре да има публично финансиране за това.

В същото време друг рекорд извади на площадите за първи път рамо до рамо работодатели и синдикати. Високата цена на електричеството.

Относно високите цени на електроенергията и газа Васил Велев смята, че пазарът за тях в Европа е "квази пазар", който не отговаря на дефиницията за пазар, защото е затрупан с ограничения, преференциални цени, дългосрочни договори.

Според Велев намаляване на ДДС за енергоносителите може да се случи. Редица предприятия намаляват дейността си заради цените на тока, има и съкращения на работни места.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>