Американският филмов институт учредява стипендия на името на загиналата операторка Халина Хътчинс

23.10.2021 14:48
Халина Хътчинс СНИМКА: РОЙТЕРС

Американският филмов институт ще почете паметта на загиналата на снимачната площадка операторка Халина Хътчинс със стипендия на нейно име, съобщи "Мейлонлайн", предава БТА.

Тя бе простреляна фатално при трагичен инцидент с реквизитен револвер по време на снимките на уестърна "Rust" от актьора Алек Болдуин. Той получил оръжието с уверението, че безопасно.

Американският филмов институт учредява фонд, посветен на жените оператори, чиято цел е да им помогне "да изградят устойчива кариера във филмовия бизнес", каза режисьорката Оля Опарина пред "Варайъти".

Опарина описа Хътчинс като своя най-близка приятелка. Двете работили заедно по трилъра "Snowbound" през 2017 г.

Колеги и приятели на Халина призоваха света да запомни Хътчинс и огромния й талант, като в същото време филмовата индустрия обсъжда използването на оръжия на снимачните площадки и ролята на Болдуин в трагичния инцидент, съобщи Асошиейтед прес.

"Там е Алек Болдуин, във всички новини се говори за случилото се, защото ние обичаме сензации като тази", каза операторът Андрий Семенюк, приятел на Халина Хътчинс. "А аз бих искал да се концентрираме върху това да запомним един изключително талантлив човек...умението, което тя внесе в индустрията. Защото тя беше такава, да не говорим за личността й, за това, че беше страхотна майка. Нека да я запомним с нещата, които направи, с таланта и постиженията й".

Кариерата на Хътчинс, родена в Украйна, в Лос Анджелис включва операторска работа за 32 филма, сред които супергеройския трилър "Archenemy" с участието на Джо Манганиело. "В шок съм", написа той в Туитър. "Имах късмет да работя с Халина Хътчинс в "Archenemy". Изключителен талант и страхотен човек. Не мога да повярвам, че подобно нещо може да се случи в днешно време...стрелба от реквизитен пистолет да убие човек на снимачната площадка? Каква ужасна трагедия".

Хъчинс, която почина на 42 години, е от Украйна и е израснала в съветска военна база до Северния полярен кръг. Работила е като разследващ журналист в Европа, преди да пристигне в САЩ. Завършва Американския филмов институт през 2015 г. и е избрана за една от изгряващите звезди сред американските кинооператори през 2019 г.

"Халина Хътчинс беше лъч светлина", се посочва в изявление на агенцията й "Иновейтив артистс". "Винаги усмихната, винаги обнадеждена. Тя отрано реши, че ще превземе операторската работа и през последните две години доказа, че това е нейният път. Талантът й бе огромен, по-голяма от него бе единствено любовта й към семейството й."

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>