Проблем: няма от ваксината на “АстраЗенека” за втора доза

23.10.2021 09:00
В петък са поставени едва 3 дози от ваксината. СНИМКА: 24 ЧАСА

В някои РЗИ-та правят списъци по 10 души, колкото са дозите във флакон, и тогава я поставят

Друг вариант е “Пфайзер”, както препоръча НОЩ още през април

Проблем с поставянето на втората доза от ваксината срещу коронавируса срещат хората, избрали продукта на “АстраЗенека”. Ваксини няма и се предлага единствено тази на “Пфайзер”, която обаче не е векторна, а РНК ваксина, оплакаха се читатели в “24 часа”.

В най-големите пунктове в София - в болниците “Пирогов”, ВМА, “Александровска” и “Света Анна”, ваксината наистина липсва от известно време, установи проверка на “24 часа”. Самите болници избягват да правят нови заявки за нея, защото липсвал интерес.

За последното

денонощие са

поставени едва

3 дози,

като те може и да са втора игла, но такава информация на сайта на здравноинформационната система не се публикува.

Последно доставка от ваксината на “АстраЗенека” в България имаше през юни, като досега са доставени около 1,180 млн. дози от договорените през 2020 г. общо 4,5 млн.

В края на юли обаче страната ни дари над 170 хил. дози на Бутан поради изтичащ срок на годност.

В края на октомври изтича срокът на годност и на все още наличните в България дози от тази ваксина, твърдят източници на “24 часа”. До редакционното приключване на броя от здравното министерство не отговориха на запитването ни и не я потвърдиха. От РЗИ - Пловдив, обаче посочиха, че наличните там дози са именно с годност до края на месеца. От здравното министерство не получихме и данни какво е наличното в момента количество от ваксината в страната.

Желаещите да си поставят втора доза от “АстраЗенека” все още могат да го направят в столичната РЗИ. Там записват всеки един и когато се съберат 10 души, колкото дози има в един флакон, се прави поръчка от МЗ, след което хората се викат и им се поставя ваксината.

С 3 флакона, или 30 дози, в момента разполагат в РЗИ - Пловдив, каза д-р Милена Панайотова, началник-отдел “Противоепидемичен контрол”. Цялото количество се пази за втора доза, уточни тя.

Само 1 флакон, което е 10 дози “АстраЗенека”, имат в РЗИ във Велико Търново. Поддържат тази наличност , за да могат да правят втора доза на желаещи, но това се случвало много рядко. Иначе там също процедират като в столичната РЗИ - записват желаещите и когато се съберат 10 души, ги ваксинират.

С малко повече - около 10 флакона, или 100 дози, разполагат в РЗИ - Варна. През последните седмици там са сложени не повече от 3-4 дози от ваксината, и то все на хора, които се прибират от чужбина и имат нужда от втора доза, обясни директорът на РЗИ - Варна, д-р Дочка Михайлова.

Според нея това е една от ваксините, към които има най-малък интерес в града, но ако се наложело, щели да заредят. Най-голям бил интересът към ваксините на “Пфайзер” и “Янсен”, докато към “Модерна” нямало интерес, като здравните власти нямат обяснение за това.

По 1200 ваксини дневно се слагат в момента в морската столица, като във вторник, когато бяха обявени и новите мерки, е достигнат своеобразен рекорд от над 2000 ваксинирани.

В РЗИ-тата във Враца, Пазарджик и Смолян в момента нямат никакви количества от “АстраЗенека”, съобщават оттам.

“Днес отворихме

последните

два флакона,

като предварително бяхме събрали хора за имунизация”, обясни за “24 часа” шефът на РЗИ - Бургас, д-р Величка Григорова. Повечето от тях били за поставяне на втора игла. Миналата седмица също са поставени няколко дози “АстраЗенека” в имунизационния кабинет на РЗИ.

И в Бургас най-предпочитана след въвеждането на зеления сертификат е ваксината на “Янсен”, казват от здравната инспекция. Почти двойно се е увеличил броят на имунизираните през последните 2 дни спрямо времето преди въвеждането на задължителния сертификат.

Блокирането на информационната система обаче силно затруднява работата на медиците, които поставят ваксини.

“Вземат се данните на хората и се чака момент, в който системата тръгва, за да се въведат. Често това става вечер”, коментира д-р Григорова.

Без почивен ден продължава да работи имунизационният кабинет в медицинския център на УМБАЛ Бургас - МЦ “Св. Николай Чудотворец”, но и там в момента се предлагат всички одобрени ваксини без “АстраЗенека. Сертификат се издава на следващия ден след имунизацията.

При липсваща ваксина “АстраЗенека” за ваксинираните с първа доза от нея остава вариантът за втора игла да се имунизират с ваксината на “Пфайзер”.

С тази препоръка излезе Националният оперативен щаб през април, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има връзка между ваксината на “АстраЗенека” и образуването на тромби, но че случаите са изключително редки.

Препоръката на щаба тогава беше, че няма проблем имунизираните с първа игла да завършат имунизационния си курс с оксфордската ваксина, но на тези, които се притесняват, може да се приложи тази на “Пфайзер” 84 дни след първата доза и ваксинацията пак ще се приеме за завършена.

Затова и в момента в пунктовете, където липсва ваксината, обясняват на желаещите, че могат да им поставят втора доза само от “Пфайзер”, не и от другите, защото за тях няма подобно решение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>