Котката разбира дали се усмихваме или се мръщим

23.10.2021 03:00 Пламена Томева
Когато собственикът се намръщи, котката обикновено се отдръпва настрани.
Някои животни са се научили да правят връзка между човешката усмивка и евентуалната награда.

Котешкото безразличие към човека е мит, те просто изразяват емоциите си по различен начин

Котките живеят сред хората от няколко хиляди години. Но имат ли те някаква емоционална връзка с нас? Смята се, че този популярен домашен любимец предпочита да живее доста изолирано, макар и да идва редовно в скута ви.

Скорошно проучване за отношенията между котките и техните стопани разкрива, че тези животни са съпричастни и достатъчно проницателни, за да усетят настроението на стопаните си.

В сравнение с крайно лоялните към нас кучета котките изглеждат доста безразлични. Дотолкова, че често ни се струва, че те изобщо не се интересуват от човешките дела. В действителност обаче те не са толкова безразлични, колкото си мислим за тях, и

са в състояние много

точно да усетят настроението ни,

независимо дали сме щастливи, или раздразнени. Данните, получени в хода на новото проучване, предоставят за първи път убедителни доказателства, че котките са чувствителни към това как хората изразяват емоциите си чрез израженията на лицето и жестовете си.

Ръководителите на изследването Мораджа Галван и Дженифър Уонк от Университета на Оукланд, Мичиган, избрали да наблюдават 12 котки и техните собственици. В резултат на научния експеримент било установено, че животните се държат по различен начин в зависимост от това дали собственикът се усмихва, или се мръщи в момента.

Котките, участващи в експеримента,

били много по-склонни

да се държат положително,

ако собственикът им се усмихва

Тогава те мъркали, търкали се в краката на човека, качвали се на коленете му и като цяло се опитвали да прекарват повече време наблизо. А когато собственикът се намръщи, те се отдръпвали. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното научно списание Animal Cognition.

Моделите на поведение на котките били различни, когато им предложили непознат за компания вместо собственика им. С новия човек до тях котките показали положително поведение, независимо дали се усмихва, или мръщи.

Въз основа на резултатите от експеримента може да се направят следните два извода: котките могат да четат изражението на човешкото лице, а това умение се придобива с времето.

Фактът, че кучетата умеят да четат човешки изражения на лицето, е известен от доста време. Доскоро обаче нямаше експериментални доказателства за тази способност при котки. Проучването от Оукланд ги предоставя за първи път. Преди това беше проведено само едно изследване върху способността на котките да усещат емоционалното състояние на хората. Резултатите от този труд, до голяма степен неясни, бяха публикувани през януари 2015 г.

Изследването от Оукланд доказва, че котките са по-приспособени към нашите емоции, отколкото обикновено се смята. Това обаче не означава, че те са способни на съпричастност. Най-вероятно те просто са се научили да виждат връзката между усмивката и евентуалната награда. В края на краищата хората наистина имат склонност да глезят домашния си любимец, когато самите те са в добро настроение. Но дори ако котката не може истински да разбере емоционалното ни състояние и да прояви съпричастност, изследванията на учените от Оукланд показват нейната

невероятна способност

да улавя фини нюанси

в човешката мимика и жестове

Въз основа на резултатите от това изследване можем да направим още по-категорично заключение: котките се интересуват от нас.

“За хората е важно дали котките наистина ги разбират и дали обръщат внимание на стопаните си” - казва Уонк. - “Нашата работа показва, че въпреки че хората ги обвиняват в безразличие, котките всъщност не са толкова равнодушни.”

Но защо отне толкова време, за да се открие емоционалната интелигентност при котките? Факт е, че техните реакции невинаги са ясни. Галван и Уонк забелязват, че положителните реакции при котките не се изчерпват само с гальовност и мъркане. Те също така заемат определени пози, а също така движат ушите и опашката си по специален начин.

Реакцията на кучетата към щастливи или раздразнени лица е известна отдавна. Това отчасти се дължи на факта, че

кучетата реагират по начини,

които са по-очевидни за хората

Според проучване от 2011 г., когато кучето усети, че човек е ядосан, то просто ще се опита да избегне контакт с него, вместо даму покаже отговора си чрез езика на тялото.

Разликата в реакцията на кучетата и котките към човешките емоции може да се проследи до праисторическите времена. Човекът е опитомил кучетата много по-рано, отколкото котките. Проведено през 2015 г. генетично проучване установява, че този процес е започнал преди повече от 30 000 години.

Що се отнася до котките, те са започнали да живеят с хората едва преди около 10 000 години. Смята се, че първите домашни котки се появяват в Близкия изток. Затова откровеността на кучешките реакции към емоционалното ни състояние вероятно се дължи на факта, че кучетата са имали повече време от котките да се адаптират към живота с хората.

Все още е рано да се правят окончателни изводи за емоционалната интелигентност на всяко от тези животни. И дори котката да е сред най-популярните домашни любимци, все още има много неща, които не знаем.

Благодарение на изследванията на Галван и Уонк обаче вече можем да се освободим от стереотипа за котешкото безразличие, осъзнавайки, че котките просто не проявяват приятелското си отношение към нас толкова ясно, колкото кучетата.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>