"Демократична България" - притисната на всеки фронт

22.10.2021 16:41
ЕЛИСАВЕТА БЕЛОБРАДОВА

Под заплаха от няколко фронта се оказа “Демократична България” на старта на кампанията за третите избори тази година.

А само допреди месец в 46-ия парламент обединението на “Да, България”, ДСБ и “Зелено движение”

чертаеше

червените

линии

кой с кого може да преговаря, за да има/няма редовен кабинет.

Развихри се не само на парламентарен терен, а избухна като ментор и стожер в битката на “промяната” срещу “статуквото” и в социалните мрежи. Там се превърна в “ДемоКритична България”, след като именно заради критиките на коалицията Слави Трифонов ревизира първото си предложение за кабинет с премиер Николай Василев, а второто с министър-председател Пламен Николов дори не внесе за гласуване.

Не само външни, но и вътрешни са заплахите за ДБ в последните седмици и това вече се отразява в прогнозите на политолози и социалози, които предричат срив в резултата на коалицията за 47-ото НС.

Първата заплаха отвън дойде с новата политическа формация на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев.

Очакванията, че “Продължаваме промяната” ще издърпа много от избирателите на ДБ, накара съпредседателите Христо Иванов и Атанас Атанасов многократно да отправят през медиите предложение за съвместно явяване на изборите.

Петков с дежурна усмивка отвърна окей за коалиция, но чак след вота на 14 ноември. Христо Иванов звучеше умно и сдържано в коментарите си по темата, демонстрира най-приятелски чувства и увереност, че обединени, след изборите двете формации ще са в основата на бъдещото управление. Но у публиката остана вкусът, че тези така важни довчера стожери на промяната сега са в позицията на молители, при това молбата им е любезно отхвърлена.

Даже самата

марка “Промяна”

вече им се

изплъзва, след

като бившите

министри си я

регистрираха

като част от името на коалицията.

И докато харвардци слагаха колоритни имена за водачи на листи като рапъра Ицо Хазарта и рали пилота Димитър Илиев, от “Демократична България” нервно пренареждаха старите си играчи до последния възможен час за регистрация. (Виж долу.)

Подадените в последния момент листи изиграха лоша шега на ДБ и поставиха под въпрос възможността коалицията изобщо да има кандидати за депутати. Казусът тръгна с проблем с електронните подписи на двамата съпредседатели, заради който РИК - Стара Загора, отказа регистрация на листата в града на липите, чийто водач отново е конституционалистът Атанас Славов. ЦИК потвърди това.

Немалко бивши и настоящи привърженици на партията спориха във фейсбук дали има смисъл заинатяването на Ивайло Мирчев - идеолога на електронната регистрация. А дебатът определено не звучеше консолидиращо.

Случаят намери развръзка във вторник (19 октомври), в административния съд, който отсъди в полза на коалицията. Централната комисия обаче започна и своя проверка как са били регистрирани останалите листи на обединението. Така

още 11 списъка

с кандидати за

депутати,

пратени с

е-подписи, се

оказаха висящи

В тях влизат някои от знаковите имена на формацията като съпредседателя Атанас Атанасов и депутатката в последните два парламента Антоанета Цонева.

Политически атентат видяха от ДБ в това действие и обвиниха ГЕРБ за атаката заради позицията на партийните представители в изборните комисии - централната и регионалната. В крайна сметка заплахата отпадна, но се подсили усещането за вътрешния трус.

А епицентърът му се оказа в столичния общински съвет - шефът на групата на ДБ Методи Лалов неочаквано си подаде оставката от СОС миналия месец. После в разгара на реденето на листите бившият съдия поиска да си ходи цялото ръководство на “Да, България” начело с лидера ѝ Христо Иванов.

Лалов обвини партийните ръководители в

недемо-

кратичност и

клиентелистко

мислене. Освен

това им бил

изтекъл

мандатът,

заяви още той.

На повърхността разпаленият скандал в обединението бе горе-долу потушен. Отвътре обаче явно текат непредвидими процеси. Всичко това бе придружено с какви ли не слухове кой влиза и кой изпада от листите.

Обвиненията на Лалов накараха Христо Иванов сам да поиска контролната комисия на “Да, България” да му направи пълна проверка. Доклад за действията му трябва да излезе до края на годината, а Национален съвет партията обеща да свика след изборите на 14 ноември. Председателят на ДСБ Атанас Атанасов пък обясни, че още преди 4 г. предупреждавал Христо Иванов, че Лалов ще прави проблеми. Така да се каже, още един “черен лебед” в обитанията на градската десница.

 

Росенец бе началото на възхода на ДБ, сега Иванов съзря шанс за римейк под Царевец

Големият възход на “Демократична България” и походът на градската десница към парламента започнаха с акцията “Росенец”, когато Христо Иванов дебаркира с гумена лодка на малкия каменист плаж до летните сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това бе и първата искра, разпалила летните протести през 2020 г. Оттогава коалицията е увеличила двойно членовете си, похвалиха се от ръководството пред “24 часа”.

ДПС и фигурата на бившия депутат и настоящ водач на две листи Делян Пеевски се превърнаха във врага - символ за ДБ. Пеевски пропусна предните две кампании, но името му бе всекидневно споменавано от депутатите начело с Христо Иванов. Сега той се завръща и това промени стратегията на формацията. Вместо по традиция да е начело на листата в “лидерския” 25-и столичен район, Иванов обяви, че ще поведе “символична битка за старата столица” и отива лично да се изправи като водач във Валико Търново срещу Пеевски. Нещо като опит за римейк под Царевец на морския сюжет с ДПС.

Така неочаквано сред водачите Бойко Борисов и Корнелия Нинова в 25-и МИР в София се нареди Елисавета Белобрадова - създателката на платформата “Майко мила”, известна в социалните мрежи като Летящата Козила Ерато. Харесваната от определена група столичани блогърка събра 7805 лични преференции на 11 юли - най-много в ДБ, и влезе в 46-ото НС като втора след водача Атанас Атанасов.

Изненада дойде и от водача на листата в София-област. Позицията, която се заемаше от пулмолога д-р Александър Симидчиев, бе дадена на IT специалиста Божидар Божанов, който е основният двигател на идеите по електронизация на администрацията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>