Партиите екстравагантно срещу COVID, а после нищо ново за здравната система

22.10.2021 15:35
Модернизацията на болничната апаратура е водещо предложение на голяма част от партиите. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

В програмите включени летящи линейки, евтини лекарства,

високоплатени медици и национална педиатрична болница

Екстравагантни предизборни идеи как да бъде преборен COVID-19 в България включиха в програмите си партиите, на които социолозите дават шанс на парламента. Пандемията беляза кампанията и за третите поред за тази година избори.

За след епидемията обаче идеите на всички са вече експлоатирани обещания - евтини лекарства, хубави болници, летящи линейки и конкуренция на здравните каси.

Това показа проучване на “24 часа” в партийните платформи за вота на 14 ноември.

Едни от най-екстравагантните виждания среку COVID са на ГЕРБ, която до май държеше властта и съответно управляваше борбата с вируса. Партията на Бойко Борисов предвижда да въведе дистанционно

проследяване на

пациентите чрез

телемедицина

Обяснение как точно ще стане това и какви са нужните средства, липсва.

От ГЕРБ залагат още на допълнително оборудване за лечение на COVID и повишаване капацитета на лабораторната мрежа.

Освен това системата за регистриране на ваксинирани, изградена от третото правителство на Борисов, трябвало да се усъвършенства и през нея да се проследява състоянието на пациентите като част от електронното здравно досие.

Със засилена роля на личните лекари предвижда да пребори пандемията пък БСП. Как да се повиши участието на джипитата, не е обяснено в подробности. Планиран е анализ на високата смъртност от COVID у нас. Червените настояват и за преразглеждане финансирането на лечебните заведения за труднодостъпните райони на страната.

Интересното е, че БСП, която преди ден поиска оставката на здравния министър заради въвеждането на зеления сертификат, в мерките си разписва, че ще проведе насърчителна кампания. Но остава на позицията, че ваксинирането е доброволен избор.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” пък търсят решение срещу ограниченията в зелени сертификати за антитела. Макар да признават, че няма такава практика в ЕС и че мярката не е научно защитима.

“Това

не е лицензирано

и сертифицирано

все още

изследване

и не се прилага в Европа, защото според някои не може сигурно и еднопосочно да се установи нивото на имунитет. Но можем да го приложим в България като извънредно решение за извънредна ситуация, която се дължи на препълнени болници и ниско ниво на ваксинация”, обясни д-р Антон Тонев от “Продължаваме промяната”. Той се позова на изследвания, според които над 80% от хората с антитела имат защита срещу тежко боледуване.

“Проблемът е, че нивото на имунитета минава през 3 различни фази - изкачване, стабилизиране около едни и същи стойности и изчерпване, а изследването на антитела не дава отговор в коя фаза сме и не можем да предположим колко ще бъде тази защита. Това е едно от основните негативни неща, които много добре осъзнаваме и заради които никой все още не прилага тази мярка, но сега ситуацията е извънредна”, обясни той. Така щяло се помогне и на онези хора, които не могат да се ваксинират поради лични съображения или по медицински показания, а са прекарали заболяването и не са се регистрирали.

Според здравния експерт от “Демократична България” д-р Александър Симидчиев зелените сертификати могат да се въведат при минимум 50% ваксинирано население. Иначе водят само до затруднения, смята пулмологът.

Държавата да поеме PCR тестовете и лекарствата на болните, са записали хората на Мая Манолова. Предлагат също да има и специални COVID лечебни заведения и обособяване на клинична

пътека за

лечение на

посткоронавирусни

състояния

и заболявания. ИБГНИ настояват и за сваляне на ДДС върху лекарствата за цялата 2022 г.

ОтДПС пък вече готвели цял пакет от мерки, които да подпомогнат здравната система и да се намали натискът към нея, но какво точно предвиждат, не казват. Предложенията щели да бъдат внесени още в първите дни на следващия парламент, стана ясно от изказване на зам.-шефа на партията Йордан Цонев.

Да се наблегне върху подготвеността на кадрите в здравната система, както и

да се направи

скрининг на

населението,

предлага пък имунологът и кандидат за депутат от ИТН Андрей Чорбанов. Така щяло да има информация колко са реално преболедувалите и после да се правят планове срещу пандемията.

Ще предложа да се направи един много бърз скрининг на 1% от населението с Т-клетъчни тестове, които да покажат какъв процент са го прекарали или са имали предварително голям имунитет, защото така се знае, че много хора няма да се разболеят никога, понеже са се срещали с редица коронавируси през минали години, обясни той пред партийната телевизия 7/8. С тази информация пиковете на заразата могат да се прогнозират и съответно да се набелязват мерки.

Според Чорбанов подготовката на болниците също трябва да бъде различна. Например заради липсата на инфекционисти у нас може млади лекари и специализанти, които и сега работят в ковид отделенията, да бъдат включени в специални интензивни курсове.

След COVID -

светло бъдеще

Освен мерките за справяне с пандемията партиите имат идеи и за цялостно преструктуриране на здравната система. Реално обаче всички те са рециклирали от предходни кампании, като през годините изобщо не са пристъпили към реализацията на тези идеи.

БСП, ИБГНИ, ИТН и ДПС предлагат въвеждането на изцяло електронно здравно досие на пациента, а от ГЕРБ искат заместването на рецептурната книжка с електронен протокол. От партиите на Борисов и Манолова обещават и модернизиране на болниците, нови линейки и апаратура и да се купи хеликоптер за бърза помощ. Създаването на авиационно звено към Спешната помощ е сред приоритетите и на ИТН, подкрепят го и от ПП.

Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9% предлага БСП. Програмата им предвижда и безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. ДБ пък контрират с намаление само на детските медикаменти с 80%. А от ИБГНИ са още по-крайни и искат нулево ДДС за лечебните заведения и за лекарствата, финансирани от НЗОК и други здравни фондове.

БСП и ИБГНИ имат сходни предложения и за повече прозрачност при търговете за доставка на лекарства.

И ДПС, и ИТН са отявлени застъпници на демонополизацията на здравната каса. Това е кауза и на сегашния министър Стойчо Кацаров, а ДПС дори на няколко пъти са пробвали да го прокарат в закони, все неуспешно.

Кауза на ДБ и на Манолова е построяването на националната детската болница в София. Хората на Христо Иванов предлагат да се прекрати действащия договор за реконструкция и да се проведе нова обществена поръчка след международен архитектурен конкурс.

Червените настояват за премахване статута на търговски дружества на болниците и за въвеждането на “защитено лечебно заведение” в отдалечените и планински райони. Подобряване на достъпа до първична извънболнична медицинска помощ в малките общини и населени места са записали и ИБГНИ. Те предвиждат и да махнат лимитите в лечебните заведения, но при увеличаване на броя и вида на медицинските дейности, които се извършват, без да се хоспитализират пациентите.

Замяна на клиничните пътеки с диагностично-свързани групи, реформа в системата на общопрактикуващите лекари и увеличаване възможностите за профилактика и диагностика са вижданията на “Продължаваме промяната”.

Всички партии искат достойно заплащане на медиците и предлагат поощрения за младите лекари, за да останат те да работят у нас.

Според ГЕРБ парите на лекарите трябва да стъпват на

база от 3 средни

брутни заплати

За младите лекари пък предвиждат допълнителни поощрения. Средствата ще идват от 3 източника - общината, държавата и лечебното заведение. Освен това да им се осигурява общинско жилище, което да могат да придобият след определен брой години. Да се осигуряват и детски ясли и градини. Това са мерки, които неуспешно опита да прокара третият кабинет “Борисов”.

БСП пък предлага безплатни целеви стипендии за редовни специализанти, интензивно финансиране на специализации в чужбина и осигуряване на работно място в здравната система на страната.

Вдигане на заплатите на медиците, но повече на медсестри и санитари и по-малко на лекарите включват плановете на “Продължаваме промяната”. Друго тяхно предложение е да се увеличат възможностите за специализация чрез включване на областни и общински болници.

Стимулиране на студентите по медицина да избират специалности, при които се очертава опасен дефицит, иска ИБГНИ. Такъв механизъм реално има приет, но не е особено работещ.

ДБ пък има идея да се създадат нов вид медицински кадри, които да запълнят недостига на персонал в болниците. Те ще се наричат “здравен асистент” и ще преминават ускорено обучение, за да влязат максимално бързо и в здравната система.

От “Има такъв народ” също заявяват като цел осигуряване на повече кадри за здравната система чрез съдаване на по-добри условия за кариерно развитие на медиците и чрез достигане на европейски стандарти. Реално и това в момента е нормативно разписано. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>