Как се борави с оръжие на снимачната площадка

22.10.2021 15:17

При ужасяващ инцидент загина операторката Халина Хътчинс, а режисьорът Джоуел Соуса беше ранен, след като актьорът и продуцент Алек Болдуин стреля с реквизит по време на снимки в Ню Мексико. Говорител на Болдуин каза за "Асошиейтед прес", че трагедията е станала при стрелба с халосни патрони. Той доброволно е отишъл при детективите от полицията и е дал първи показания.

Родена в Украйна и израснала в съветска арктическа военна база, 42-годишната Хътчинс беше завършила журналистика в Киев, киноизкуство в Лос Анджелис и бе обявена през 2019 г. от списание American Cinematographer за изгряваща звезда.

Кристъфър Гист и Сара Мейбъри, които преподават в австралийски университети и са участвали в снимки на филми, разказват накратко за изданието The Conversation как се борави на снимачната площадка с оръжие.

Един от основните въпроси е защо все още се използват огнестрелни оръжия, след като има усъвършенствани специални ефекти, имитиращи достатъчно убедително стрелба и дори отката в ръката на използващите ги? Зависи каква е сцената и колко е важна за историята. За да се постигне естествена реакция - на тялото или на лицето, се налага акторът да бъде поставен в реална ситуация.

Когато се снима филм с оръжия, има много възможности за избор: всеки реквизит трябва да е подходящ за героя и подходящ за сцената. Има и избор дали ще използвате копия на оръжия, истински оръжия или смес от двата вида. Но най-важното е, че всеки на снимачната площадка трябва да знае как да борави с оръжия.

Пистолет без боеприпаси - т.е. пистолет без нито един куршум или халосни патрони - не е опасен. Но дори и така, на снимачната площадка винаги има оръжейник, служител по безопасността и координатор на каскадите: поне трима души, които винаги държат под око оръжията по време на снимки.

Когато се случи най-лошото и някой умре на снимачната площадка, ефектът от случилото се е разтърсващ за индустрията и живота на засегнатите. Две големи истории през 80-те години на миналия век по-специално промениха начина, по който се подхожда към безопасността на труда на снимачната площадка. През 1982 г. трима актьори - включително две деца - бяха убити на снимачната площадка на "Зоната на здрача", когато експлозии от специални ефекти причиниха катастрофа на хеликоптер. Смъртта им ще отеква във филмовите среди. През 1984 г. актьорът Джон-Ерик Хексъмс постави пистолет, пълен с халосни патрони, до главата си и, шегувайки се за забавянето на снимките, натисна спусъка. Ударната сила беше достатъчна, за да го нарани смъртоносно.

Вместо куршум обикновено се използват хартия, пластмаса, филц или памук - тази вата гарантира, че ще получите определено ниво на пламък от пистолета. Но тази вата е нещо, което може да причини много наранявания: само защото пистолетът използва халосни патрони, не означава, че не е опасен.

През 1993 г. при такъв инцидент загина на 28 години Брандън Лий, синът на Брус Лий. На снимките на "Гарванът" срещу него бе използван реквизит, с който преди това е било стреляно и никой не е проверил, че в цевта е заседнала част от гилзата. При изстрела тази част бе изхвърлена и причини смъртоносно нараняване.

За всички елементи на заснемането на филм авторите трябва да седнат и да обмислят всички възможни сценарии, как да се избегнат опасните и да имат план за всякакви рискове. Служителят по безопасността ще работи рамо до рамо с режисьора и първия помощник-режисор. Докато проучва местата, служителят по безопасността взима предвид елементи като пътна безопасност, как снимачният екип ще бъде осветен през нощта и стабилно ли е снабдяването с електричество.

Когато се снима на обществена земя, като паркове например, се прави оценка на риска, включваща уточняване къде ще паркират хората, къде ще бъдат разположени санитарните възли, къде ще бъде оборудването и дори потенциални проблеми като падане на клон от дърво. Дори актьор, който носи чаша горещо кафе на екрана, ще бъде взет под внимание при мерките за безопасност.

При снимки тази година добавихме и медицинска сестра на снимачната площадка, както и служител специално заради COVID, за да следим здравето на всички. Когато е насрочена сцена, служителят по безопасността проверява всичко - от състоянието на подложките за безопасност на земята до специалния гел, скрит в костюмите.

Понякога има огнестрелни оръжия - истински или копия на оръжия, като истинските оръжия струват по-скъпо за наемане, отколкото копията. Всеки момент, когато се използват оръжия на снимачната площадка, трябва да се подхожда към тях с най -голямо уважение. Безопасността е от първостепенно значение, всички протоколи около употребата му трябва да са добре установени. Към всичко, което се намира близо до пистолет, се прилага допълнителна предпазливост.

С оръжието със заготовка не трябва да е стреляно преди това, всички от екипа трябва да са информирани многократно за мерките за безопасност. Полицията винаги е уведомена, както и всички съседи на снимачната площадка.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>