Болничните ковид легла в област Ловеч ще се увеличат с 50

21.10.2021 12:32 Росица Христова
Опашка от чакащи за скенер на белия дроб в COVID отделение. Снимка: Архив

Областният кризисен щаб по здравеопазването реши ковид леглата в болниците в област Ловеч да бъдат увеличени с 50, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

На този етап те са 169, от които 159 за неусложнени случаи и 10 за пациенти на интензивно лечение. Със заповед на директора на РЗИ – Ловеч, в МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ леглата ще бъдат увеличени от 50 на 70, в МБАЛ – Троян – от 13 на 15, в болницата в Тетевен – от 10 на 18, в Луковит – от 25 на 35, и в Белодробната болница в Троян – от 55 на 65. В МБАЛ „Кардиолайф“ – Ловеч, се запазват шестте легла.

И. д. директорът на РЗИ д-р Росица Милчева призова кметовете на общини да подпомогнат лечебните заведения, като пренасочат медицинските специалисти от училищата, преминали на онлайн обучение, към болниците.

568,2 на 100 хиляди население е 14-дневната заболеваемост в област Ловеч към днешна дата. В община Априлци тя е 679,2, в община Летница – 150,8, в община Ловеч – 850, в община Луковит – 816, община Тетевен – 721,9, община Троян – 529,6, община Угърчин – 289,5, и в община Ябланица – 330,9.

Тези данни по общини ще бъдат обобщавани от РЗИ всяка сутрин и ще бъдат предоставяни на областния управител, на началника на Регионалното управление по образованието и на кметовете, за да може да се взема решение за начина на обучение в училищата – неприсъствено или на ротационен принцип, съобразно заповедта на министъра на здравеопазването.

От вчера е преустановен учебният процес в училищата в общините Ловеч и Луковит, от днес на ротационен принцип са в общините Тетевен и Априлци. Заповед на министъра на образованието обаче дава право слетите паралелки и паралелките, които са единствени за съответния клас, да се обучават присъствено, както става в община Априлци, където няма заболели от ковид деца.

В община Троян, която според заболеваемостта на двуседмична база влиза в категорията на 50 % присъствени учебни занятия, няма заболели ученици към днешна дата, само 15 са карантинирани, няма карантинирани паралелки, само четирима от персонала са с ковид, а двама карантинирани. Затова как ще се провежда учебният процес там, ще бъде решено утре – и да влезе в сила от понеделник, като се проследят новите данни за заболеваемостта.

Поддържаме непрекъсната връзка с РЗИ и РУО и с кметовете на общините и ще взимаме решенията всеки ден, за да гарантираме правото на обучение на учениците и здравето и живота на гражданите в изключително усложнената епидемична обстановка, коментира областният управител инж. Светослав Славчев, който е председател на областния кризисен щаб по здравеопазването.

Други от От страната и света

6 хвалби, с които всъщност се излагате

Избягвайте да се саморекламирате с клишета, те намаляват шансовете ви да се продадете добре "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Меглена Плугчиева за оттеглянето си от кабинета: Няма нужда да стоя там, където не ползват съветите ми

"Аз съм на принципа - ако не мога да бъда ефективна с опита и съветите си, няма защо да стоя и да се трупат очаквания, че ще се справя с всички проблеми

ЕС критикува Русия за поставянето на дъщерни дружества в ЕС под временно външно управление на "Газпром"

Европейският съюз разкритикува Русия за поставянето на дъщерни дружества на една италианска и една германска компания под "временно външно управление" на структура на "Газпром", като заяви

Турция готова да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ

Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“. Това съобщиха от енергийното министерство. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и

Полицейският син сам загубил парите си и излъгал, че бандити го принудили да им ги даде

Инсценировка се оказа случаят, при който син на полицай от Дупница твърдеше, че бандити са го принудили да им прехвърли пари и биткойни. 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за

>