Експерти спорят кога да затворят училищата в столицата

20.10.2021 12:55 Виктор Иванов
Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков

Спор между експерти как са бъде изчислена заболеваемостта от коронавирус в столицата бави решението от коя дата да бъдат затворени училищата в София и всички ученици да преминат на онлайн обучение.

Това обясни министърът на образованието Николай Денков. До края на деня той очаквал становището на столичната здравна инспекция, за да издаде заповед.

Вариантите са два - от утре всички ученици в София да са на онлайн обучение или чак от понеделник. Според влизащата в сила тази нощ заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, онлайн минават учениците в общини с над 750 заразени на 100 000 население.

Спорът всъщност е от коя до коя дата се смята 14-дневния период за изчисляване на заболеваемостта, разясни Денков пред "24 часа".

Той специално благодари на Кацаров, ме не е вкарал в употреба изискването на зелен сертификат за преподавателите.

Няма ограничаване на правото на труд, а се въвеждат противоепидемични мерки, коментира пък Стойчо Кацаров обвиненията на лекари и социални работници, че с изискването да ходят на работа със сертификат им забранява да работят. Сертификатът не е само за ваксина, а и за преболедуване и тест, припомни здравният министър.

Мерките мажат само за дейности, които са изрично изброени в заповедта, не за църкви и пр., които ги няма в нея, припомни той. Кацаров бе категоричен, че сертификатите се въвеждат само за дейности, които не нарушават всекидневния живот.

Преболедувалите, при които заразата е установена с антигенен тест, също ще могат да си вадят сертификати, гарантира Кацаров. В момента има само за хора, давали писиар тест. Като промяната щяла да важи със задна дата от 1 декември 2020 г.

Това са най-добрите мерки, които избягват пълно затваряне, заяви здравният министър. Те щели да бъдат отменени или при влизане на България в зелената зона или при висок процент ваксинирани. 

Срещу мерките протестират главно политически сили, коментира още здравният министър. Той гарантира, че е взел решението сам и то не е консултирано д президента Румен Радев.

Очаквайте подробности!

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>