“Невинен”, чу Петър Москов 5 г. след старта на делото за ваксините от Турция (Обзор)

19.10.2021 20:15
Бившият здравен министър Петър Москов с адвоката си Менко Менков (вляво)

Той: Благодаря на всички, които подкрепиха управлението да е в интерес на обществото

Бившият министър на здравеопазването в кабинета “Борисов 2” Петър Москов беше оправдан по делото за ваксините, внос от Турция.

“Днес Специализираният съд ме призна за НЕВИНЕН по всички обвинения, които прокуратурата ми предяви преди пет години! Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години! Всъщност вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги! На тези, които ме заливаха с помия, желая здраве и възможността да имат спокоен сън!” Това написа Москов във фейсбук.

Освен него “невинен” чуха заместникът му тогава Адам Персенски, който стана обвиняем, защото му помогнал за сделката, управителят на “Бул Био” Любомир Димитров, предшественикът му Росен Алексиев и двама служители от дружеството.

Предстои в следващите месеци съдия Мариета Неделчева да напише мотивите си, от които да стане ясна точната причина за оправдаването.

Делото ще се запомни с това, че в столичното следствие, а след това и в Специализирания съд бяха извикани на разпит голяма част от министрите в кабинета “Борисов 2” и “Борисов 3” .

Пред магистратите те потвърдиха, че са

взели решението

за ваксините на

подпис

Това е решение, което не се взима присъствено на заседание на Министерския съвет, а документът се носи чрез куриер във ведомствата. Прави се обикновено когато проблемът е спешен и не търпи отлагане.

До решението се стигнало, защото имало проблем с доставките на ваксини и можел да бъде нарушен имунизационният календар на децата.

Проблемът особено се беше задълбочил през пролетта на 2015 г.,

Процесът срещу Москов тръгна в Специализирания съд през 2018 г., а разследването - две години по-рано.

Той беше обвинен в престъпление по служба за това, че през 2015 г. е приел дарените от Турция ваксини “Пентаксим” и “Еувакс Б”. Те не били разрешени за ползване в България.

Според самия Москов петвалентните ваксини “Пентаксим” от Турция са идентични на използваните в България и са изрядни. Това е ваксина срещу дифтерия, тетанус, ацелуларен коклюш, инактивиран полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б - адсорбиран.

В обвинителния акт от прокуратурата обявиха, че от това настъпили вреди за над 325 000 лв. от платен ДДС за ваксините. Отделно било създадено недоверие във възможността на здравното министерство да контролира лекарствената политика и било породено недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на децата.

Ваксината “Еувакс Б” пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена у нас. Това е ваксина срещу вирусен хепатит тип Б. Още тогава от здравното министерство обявиха, че са я задържали на склад в случай на засилен бежански натиск.

Като част от договорката с Турция България

дари 5 млн. дози

ваксини срещу

туберкулоза БЦЖ, произведени от държавното дружество “Бул Био”. Министерството е трябвало да му плати над 440 000 лв., изчислиха тогава от прокуратурата.

Третото обвинение на Москов беше свързано с произведените над милион неетикирани ампули от ваксината “Тетадиф” в “Бил Био”. Според прокуратурата Москов не е упражнил контрол върху управлението на държавното дружество, от което са произлезели щети за над 110 000 лв., колкото са разходите за производството на ампулите.

Съдът е отхвърлил исковете по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана пред Апелативния спецсъд. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>