Как правилно да къпем котката и нужно ли е това изобщо

19.10.2021 09:30 Пламена Томева

 Колкото по-активно е животното през деня, толкова по-интензивно се грижи за козината си

Много собственици периодично си задават въпроса как да изкъпят котката си правилно, колко често и дали изобщо е необходимо да се прави това.

Някои смятат, че котките са чисти и доста способни да се грижат за себе си, а честото къпане уврежда козината им. Други, напротив, са сигурни, че редовните водни процедури са полезни за домашните любимци.

Несъмнено котките са сред най-чистите животни и през повечето време, с изключение на съня, храненето или играта, те се занимават със собствената си хигиена. Колкото по-активно е животното през деня, толкова по-интензивно се грижи за козината си. Като се има предвид този факт, много собственици се чудят: необходимо ли е да се изкъпе домашна котка, ако животното не излиза навън?

За разлика от кучетата, които просто обожават водата, котките не я предпочитат, а къпането е стресиращо за тях. Трябва да знаете как правилно да измиете котка, така че процесът да не се превърне в бедствие за всички участници.

Подобен стрес е наложителен, ако котката ви се разхожда навън или например, ако я подготвяте за изложба - там състоянието на козината се оценява отблизо. Освен това

не всички котки се справят

идеално с почистването си

С течение на времето козината на някои породи се замърсява и дори може да се появи неприятна миризма. Къпането е наложително при наличието на ектопаразити върху козината, ако тя е силно замърсена и за превантивни цели.

Колко често трябва да миете котката си?

С напредването на възрастта много котки отделят повече време на козината си и се грижат за себе си с особено внимание. Къпането от страна на човека обаче ускорява премахването на мъртвите косми, тъй като водата ги измива добре. Няма категоричен отговор колко често трябва да се къпе котката, но трябва да се вземат предвид няколко фактора: общото състояние на животното; как котката възприема процеса на къпане и дали водата ѝ причинява силен стрес.

За “плюшени”, дългокосмести породи или здрави късокосмести котки с нормален, дебел подкосъм няма противопоказания за къпане. Изключение правят котките от породата рекс, известна с огромните си уши и почти незабележима козина, някои ориенталски породи и сиамките.

Колко често да къпете котката си, също зависи от това колко мръсна е козината. Експертите

не препоръчват баня за

домашния любимец

по-често от 5-6 пъти годишно

Котки, които не участват в изложби, е достатъчно да се къпят 2-3 пъти годишно, за да не се отмие защитният слой, който е на повърхността на козината. Дългокосместите породи имат по-голяма нужда да се къпят от тези с къса козина. За превантивни цели или ако се появят бълхи, трябва да изкъпете животното няколко дни преди планираното лечение със специални лекарства.

За да не изпитва котката стрес по време на процеса, е необходимо да се приучават към него постепенно, започвайки от ранна възраст. Не се препоръчва къпане на котенца, докато млечните зъби не паднат напълно. Можете да започнете да учите бебетата да свикват с водата, като миете лапите им.

Добре е първата баня

на бебето коте да се случи

от две до три седмици след

смяната на зъбите

През това време животното напълно ще се е адаптирало към новите условия и ще се довери на собственика си. Малките котенца не са толкова чисти, колкото възрастните животни, и може да се изцапат предвид тяхната любознателна природа. Следователно, колко често измиваме котката в ранна възраст, зависи от степента на замърсяване на козината ѝ.

Как да изкъпете котката правилно?

Преди къпане трябва да извадите ненужните предмети от банята, за които животното може да се вкопчи, и да затворите всички прозорци в апартамента, за да избегнете течение. Пригответе шампоан и кърпа предварително. Затворете вратата на банята и преди да поставите животното във ваната или душкабината, регулирайте налягането на водата и я настройте до желаната температура.

Температурата на водата трябва да

бъде в рамките на 35 градуса

по Целзий. Твърде горещата или студена вода може да причини дискомфорт или да изплаши вашия домашен любимец. Напълнете ваната с малко вода и го поставете там.

За да не бъдете надраскани, най-добре е да хванете животното за кожата на шията и да го поставите във ваната. След това трябва добре да намокрите козината му, но внимавайте водата да не попадне в ушите, носа и очите.

Нанесете малко количество шампоан върху дланите си и втрийте продукта в козината с плавни кръгови движения, успокоявайки животното с нежни думи. Може да използвате мека кърпа. Най-добре е да измиете вашия домашен любимец с помощта на слушалката на душа, но с умерено налягане на водата.

Нанесете шампоана два пъти, ако е необходимо, но не използвайте прекалено много. Много е важно да изплакнете добре козината и напълно да премахнете остатъците от шампоан.

След края на водните процедури трябва да избършете животното с кърпа и ако домашният любимец не се страхува от сешоара, използвайте го, за да ускорите сушенето.

Не всички собственици знаят как да къпят котка и често използват абсолютно неподходящи продукти - своя собствен сапун или шампоан. Те не трябва да се използват, тъй като хората и животните имат различен киселинно-алкален баланс, затова

хигиенните продукти на

човека може да наранят

кожата на котката,

да причинят алергични реакции и да влошат състоянието на козината ѝ. Сапунът силно изсушава кожата и прави дори най-меката и пухкава козина груба, като допринася и за появата на пърхот.

Видовете шампоани за котки са сух, под формата на прах, течен и шампоани спрейове.

За собствениците на дългокосмести породи или ако животното се ужасява от водата, сухите шампоани са идеални. Продуктът се нанася върху козината и след няколко минути може да започнете да разресвате животното. Сухите шампоани са подходящи за честа употреба и почистват козината, както и течните шампоани, като се справят добре с упоритите замърсявания.

Спрей шампоаните са новост на пазара на продукти за домашни любимци, но също така са удобни за използване, почистват добре козината, улесняват разресването, придават блясък и имат антистатичен ефект.

Специализираните течни шампоани са по-ефективни и вършат отлична работа дори при най-упоритите замърсявания. Те правят козината мека, лъскава и много приятна на допир.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>