Семейни лекари бягат от ДКЦ-тата в Пловдив, не могат да плащат скъпия ток

19.10.2021 08:02 Радко Паунов Ваня Драганова
Управителите на ДКЦ-та са принудени да вдигат наемите на семейните лекари заради скъпия ток. Снимки: Румен Златански и "24 часа"
Д-р Росица Попова
Д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ-2.
Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.
Пациентите са свикнали да търсят семейните си лекари в ДКЦ-тата.

- Не сме брашнени чували да ни изтупват, казва д-р Росица Попова

- Шефът на общинското здравеопазване силно притеснен от галопиращите цени на енергията

Семейните лекари са напът да избягат от общинските ДКЦ-та заради високите сметки за ток, които пък надуват наемите им. "Всички се оплакват от поскъпването", притеснен е шефът на общинското здравеопазване в Пловдив д-р Калин Калинов.

Ще си загубим джипитата, частни медицински центрове им предлагат помещения без пари, предупреди шефката на ДКЦ-2 д-р Валентина Костуркова (виж интервюто с нея по-долу).

В наемите на семейните лекари влизат и консумативите, а след като разходите за електроенергия скочиха между 2 и 3 пъти в последните месеци, поликлиниките обмислят вдигането им.

"Ние не сме брашнени чували непрекъснато да ни изтупват. Колеги почват да се изнасят от ДКЦ-тата", потвърди пред "24 часа" д-р Росица Попова. Нейният кабинет от години е в ДКЦ-1 до Понеделник пазара. "Ползвам го по 5 часа на ден от понеделник до петък и плащам 272 лева. А колежката ми, с която го делим, за същото време й начисляват 364 лева. Общо за едно малко помещение броим 634 лева. В събота и неделя нямаме достъп до него и ако се наложи да пишем смъртни актове, го правим от къщи", посочи д-р Попова.

Категорична е, че ако има вдигане на наемите, колегите й ще си намерят другаде помещения. Но тя предупреди и друго. "Представете си джипитата да спрат да работят само за ден, както сме в епидемия", посочи д-р Попова.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калинов е по-притеснен от тях. "Всички се оплакват, поскъпването на тока е средно 2,5 пъти. Най-потърпевши са семейните лекари, за тях ще е втори удар, първият е от ковид кризата, те са хора на първа линия. Обмисляме да предложим на Общинския съвет като принципал да вземе решение за замразяването на наемите на джипитата", каза той.

Мярката със замразяването на наемите обаче е спорна, защото, от една страна, ДКЦ-тата може да не успеят да покрият загубите си от печалбата. От друга - всяка намеса в дейността на търговски дружества, каквито са поликлиниките и болниците, може да се брои за непозволена държавна помощ. В предишния мандат, когато общинската МБАЛ "Свети Мина" беше на ръба на фалита и медиците, особено сестрите, масово напускаха, имаше идея общината да отпусне пари за вдигането на заплатите им. Това обаче би било недопустима държавна помощ и тогава бяха намерени други варианти за оздравяването на болницата като вкарването на безлихвените заеми към общината в капитала.

Директорът на другата общинска болница - МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Константин Сапунджиев, се е хванал за главата от високите сметки.

"18 000 лева ни е електроенергията за последния месец, а м. г. за същия период е била 6000 лева. Кислородът, който ползваме за пациентите с ковид, е с 30% нагоре, газта, с която се отоплява болницата - също поскъпна драстично. И става: Нямам думи", каза д-р Сапунджиев. М. г. лечебното заведение е приключило с над 200 000 лева печалба, но сега, ако продължи така, ще мине на загуба.

В общината кроят и други планове за намаляване на разходите за ток. "Обходихме всички здравни заведения, за да видим къде може да се сложат LED лампи или друго енерегоспестяващо осветление. Вторият вариант е поставянето на соларни панели по покривите, за да добият поликлиниките поне частична енергийна независимост. Ще започнем с трите големи ДКЦ-та Ц Първо, Второ и Пето, техните покриви са плоски и това може да стане лесно, обясни д-р Калинов. Това обаче не е мярка, която може да проработи бързо. В общината тепърва ще се занимават с предпроектни проучвания, за да кандидатстват за европейско финансиране, а всичко това отнема време.

Д-р Валентина Костуркова: Страшно е, три пъти скочиха сметките

Частни медицински центрове ще ни взимат семейните лекари, притеснена е шефката на ДКЦ-2

- Д-р Костуркова, ваши колеги много се оплакват от скъпия ток. При вас как е?

- Страшно. Три пъти скочиха сметките. Как ще се справим? Миналата година приключихме с 37 000 лева отгоре. Със средствата от тези постъпление ще се мъчим да плащаме електричество. Но в един момент и тези пари ще свършат. Засега караме месец за месец.

- И после?

- Задължително трябва да ни подпомогнат. Разчитаме на общината. В нашето ДКЦ има 40 семейни лекари. А дневно посещенията при нас са средно около 800 - 1000 пациенти. Аз съм специалист по уши, нос и гърло. На ден през моя кабинет минават около 20 души. Но има и по-натоварени колеги.

- Какви елуреди ползвате, че така ви надуват сметките?

- Най-вече климатици. Имаме и апаратура, която също гълта ток. Рентген, лаборатория, образна диагностика - всичко това консумира.
- Има ли опасност в един момент да затворите?
- На този етап не. Но има друга опасност - може да се наложи да вдигнем наема на семейните лекари. Той е фиксиран и включва и консумативи. Сега варира между 150 и 200 лева на кабинет, но може да стигне до 500 лева.

- Това не крие ли риск?

- Точно от това се притесняваме. Не забравяйте, че има частни структури, които предлагат кабинети на семейни лекари, без да им искат наем. До нас има частен център, в който джипи работи, без да плаща.
- Как му излиза сметката на този частен център?
- Работи срещу направления. Всички издадени от семейните лекари документи за преглед при специалист отиват при медиците във въпросния частен център. Просто задължават пациента, аз това не мога да го направя.

Закъсаха и пазарите в Пловдив

От високите сметки за ток в чудо се видяха и в предприятието "Общински пазари". Те обаче не са търговско дружество, а предприятие към общината, в този случай за непозволена държавна помощ не може да става дума. На последната сесия на Общинския съвет при корекцията на бюджета на пазарите бяха отпуснати допълнително 55 000 лв. С тях ще бъдат покрити увеличените сметки за ток до края на годината.
"Токът ни за последния месец е 21 000 лева, а м. г. за същия период е бил 6000", заяви директорът Запрян Тодоров. Според него ако общината не им беше отпуснала тази помощ, е щял да бъде прекъснат токът не само по пазарите, но и в подлезите на града, тъй като предприятието стопанисва и тях. "Как да ги оставим тъмни", недоумява Тодоров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>